Nanoteknolojiyle 'hayalet' semazen kıyafeti
Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Ahmet Şanlı, nanoteknolojiyle ürettiği dört farklı katmandan oluşan kumaşı kullanarak tasarladığı semazen kıyafetinin patentini aldı.
Abone olAnadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Ahmet Şanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, semazenlik de yaptığını belirterek, sema gösterilerine daha çok ilgi çekmek için çeşitli çalışmalar yürütürken böyle bir tasarımın ortaya çıktığını anlattı.
Sema gösterilerinde izleyicilerin manevi huzurun dışında nelerin ilgisini çekebileceğini düşünürken kıyafette birtakım değişlikler yapmanın iyi olabileceğine karar verdiğini kaydeden Şanlı, şu bilgileri verdi:
"Dört farklı katmandan oluşan kıyafetle semazen sahneye çıktığında üzerindeki kıyafet beyaz görünüyor. Güneş ve ultraviyole ışınlarında farklı, sahnede farklı, karanlıkta farklı olan bu kumaşın bir benzeri yok. Çalışmalarımızı yürütürken konu bilimsel bir boyut kazandı ve yaptığımız araştırmalarda, farklı türdeki kumaşların olduğunu fakat tek kumaş üzerinde renk değiştiren katmanların yer aldığı bir çalışma olmadığını tespit ettik. Çalışmanın başarılı olmasının ardından patent için başvurdum. Sonunda kumaşın patentini alarak önemli bir adımı daha tamamladım. Piyasada benzer özellikte kumaşlar var. Bu kumaşlar tişört ve benzeri giyim ürünlerinde kullanılıyor fakat aynı parça üzerinde üç boyutlu görselliği sunan kumaş yok."