Nakliyeciler isyan etti!
Avrupa'nın Gümrük Birliği'nde Türkiye'ye uyguladığı çifte standart nakliyecileri isyan ettirdi.
Abone olAB, Gümrük Birliği'nden doğan haklarımızı ihlal etmeye devam ediyor. Türk TIR'larını "çevreye zararlı" diye tren kuyruklarında bekleten Avusturya, hurda yığını Bulgar ve Çek kamyonlarına ise 'buyrun' diyor
GB Anlaşması'na dayanarak kotasız geçiş hakkını kullanan Türkiye, Avrupa'ya ihracatta transit konumda olan Avusturya'dan yıllık 120 bin geçiş talep etti.
Avusturya ise "çevre kirleniyor" bahanesiyle sadece bunun 15 binini kullanma hakkı verdi. Avusturya alternatif yollar da önermeyince Türk TIR'ları Viyana kapılarında mahsur kaldı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "Beklemeler yüzünden Türk araçları 5 günde varacakları Almanya'ya 10 günde ulaşabiliyor. Ürünlerimiz de Avrupa raflarında yer bulma şansını kaybediyor" dedi. Şener, tepkisini şöyle sürdürdü: "AB taşımacılık standartlarına göre Euro 5 donanımlı Türk TIR'ları 'daha çevreci' diye trenlere yüklenirken Polonya, Çek, Bulgaristan gibi AB ülkelerinin neredeyse hurda kamyonların transit karayolunu kullanmasına izin veriliyor. Türk şirketleritrenle taşımacılık anlamına gelen Ro-La hatlarına mahkûm ediliyor." Aralıkta Macaristan'daki tren yolu şirketinin Szeged hattını kapatmasıyla, 25 bin TIR'ın ortada kaldığını söyleyen Şener, "Kuyruklarda dört günden fazla beklemek zorunda kalıyoruz. Bu da ihracatımızı tehdit ediyor. Bugün kuyruklarda sadece Türk plakalı TIR'lar var" diye konuştu.
TREN DAYATMASI BİTSİN
Avusturya'nın Türk ihracatçısı için ikinci Çin Seddi olduğunu belirten Fatih Şener, bu tutumun tüm uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu ifade etti. Şener, "Dünya Ticaret Örgütü ve GB kurallarına göre ülkeler coğrafi konumlarının avantajını keyfi kullanamaz, haksız rekabet yaratacak uygulamalar yapamaz. Ro-La dayatması bir kısıtlamadır" dedi.
KUKK ANLAŞMAYA AYKIRI
AB Uzmanı Can Baydarol da Avusturya'nın GB hükümlerine ters düştüğünü belirtti. Anlaşmaya göre Türkiye'nin AB ülkeleriyle kara ulaştırma karma toplantısı (KUKK) yapmaması gerektiğini anlatan Baydarol, "Toplantılar kotayı kabul ettiğimizi gösterir. GB'ye göre ülkeler mal dolaşımını kısıtlayamaz" diye konuştu.