BIST 9.916
DOLAR 35,20
EURO 36,70
ALTIN 2.961,48
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Naci Görür Tekirdağlıları korkuttu

Konferans veren Prof. Dr. Naci Görür, olası bir Marmara depremiyle ilgili olarak öyle tahminlerde bulundu ki...

Abone ol

Deprem profesörü Naci Görür, Marmara Denizi'nin deprem bakımından son derece aktif durumda olduğunu belirterek, "Bu bölgede yaşanacak bir depremin büyüklüğü 7.2'den küçük olmayacak" dedi.

Doğu-Batı Trakya Belediyeler Birliği Trakyakent, Tekirdağ Belediyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası işbirliği ile organize edilen 'Marmara Depremi ve Trakya'ya olası etkileri' konulu konferans Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nin deprem bakımından son derece aktif durumda olduğunu belirterek, "1999 yılında yaşanan deprem Marmara'yı risk altına sokmuştur. 1999 yılında yaşanan deprem inanılmaz bir enerjiyi Marmara'nın altındaki kabuğa yükledi. Bu enerjinin büyüklüğü yüzlerce atom bombası gücünde. Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde yaşanan depremler batıya doğru sürüklenmiş. En son deprem nerede olmuşsa oranın batısı tehlikeli duruma geliyor. Yani Gölcük Depremi Marmara'yı risk altına
sokmuştur. Marmara Denizi'nde bulunan faylarda kırılma olacak ve bu bölge sakinleşecek. Bu bölgede olacak bir depremin büyüklüğü 7.2'den küçük olmayacak. Yani deprem kaçınılmaz" dedi
Uzun zamandan beri Marmara Denizi'nin altında araştırmalar yaptığını söyleyen Prof. Görür, "Marmara Denizi'nin altından geçen fay hattını uzandığı hat boyunca inceledik. Çeşitli bölgelerde gaz ve su çıkışı tespit ettik. Marmara'nın altında biriken enerji er veya geç açığa çıkacak. İstanbul ve Tekirdağ'ı tehdit eden bu fay hattındaki kırılma yapılan araştırmalara göre 2029'a kadar öyle ya da böyle olacak" diye konuştu. Prof. Görür, depremin nerede olacağını, nasıl olacağını, hangi zaman diliminde olacağını, olursa ne şekilde hasar vereceğinin bilindiğini, bu bağlamda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini, denizin tabanına denizaltı gözlem istasyonu yerleştirdiklerini ve sayılarının artırılacağını da söyledi.

Prof.Dr. Görür, Tekirdağ'da 70-80 kilometrelik fay hattı olduğunu ve bunun, fayın en tehlikeli kısmı olduğunu da sözlerine ekledi.