Nabi ve Itri 300 senedir bizimle
UNESCO’nun Nâbî ve Itrî Efendi’yi vefatlarının 300. yıl dönümünde 2012’yi anma yılı ilân etmesinden dolayı yapılan etkinlikler sona erdi.
Abone olYunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen anma etkinliklerinin finali Topkapı Sarayı Aya İrini Anıt Müzesi’nde gerçekleştirildi.
Ankara, Paris, Brüksel ve Londra’dan sonra İstanbul’da gerçekleştirilen konseri UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, Millî Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Yusuf Ziya Yediyıldız, İMKB Başkanı İbrahim Turhan ve Eski Süleymaniye Kütüphanesi Müdürü Nevzat Kaya’nın da bulunduğu çok sayıda davetli izledi.
300 SENEDİR HOŞ BİR SEDA YANKILANIYOR
Programın açılışında konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, Nabi’nin Halep’te söylediği şiirleri Itrî’nin İstanbul’da bestelemesi hatta Nâbî’ye nazire yazmasının kültürel sınırların bütünlüğünü gösterdiğini ifade etti. Konuşmasında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz’a ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür eden Prof. Dr. Bilkan ayrıca, İstanbul’un muhteşem bir mekânında, vefatlarının üzerinden 300 sene geçmiş olmasına rağmen bu kubbelerde hoş bir seda bırakan ve muhteşem bir medeniyetinin mimarlarından iki büyük insanı anmanın mutluluk verici olduğunu söyledi.
Enstitü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan’ın ardından konuşan UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Öcal ise insanlığın eğitimine, kültürüne, değerlerine katkısı olan bu kutlu kişileri dünyaya tanıtmanın UNESCO’nun temel felsefelerinden biri olduğunu kaydetti. Söz konusu felsefeye dayanarak 2012’nin Nâbî ve Itrî’yi anma yılı ilan edildiğini belirten Prof. Dr. Oğuz, 2013’ün de, Pirî Reis yılı olacağını kaydetti. Prof. Dr. Öcal Oğuz, 2012’nin bu son programının, hem Itrî bestelerinin yeniden seslendirilmesi hem de Itrî’nin tanıtımı açısından önemli bir final niteliğinde olduğunu söyleyerek Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür etti.