BIST 10.682
DOLAR 32,54
EURO 35,12
ALTIN 2.465,26
HABER /  DÜNYA

Myanmar kasırgasının adı

Her kasırgaya bir ad konuyor. Myanmar'ı yıkan kasırgaya da isim verildi.

Abone ol Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar'ı vuran, on binlerce kişinin ölümüne yol açan kasırga, adını Urdu dilinde "Nergis" sözcüğünden alıyor.

ABD Ulusal Kasırga Merkezinin internet sitesine göre, kasırgalara isim verilmesi kuralı 20. yüzyıl başlarında bir Avustralyalı meteoroloğun şiddetli fırtınalara özellikle beğenmediği siyasilerin adını vermesiyle başladı.

Yaygınlaşan bu meteorolojik alegori (bir düşünce ya da yaşantının canlı bir varlık olarak anlatılması) çerçevesinde ABD Hava Durumu Bürosu da Kuzey Atlantik'te görülen kasırgalara resmen 1953 yılından itibaren kadın adları vermeye başladı. Bu uygulama 1979'da kasırgalara erkek adları da verilmeye başlanıncaya kadar devam etti.

Fırtınaya bir ad verilmesinin kamu bilinci yaratılmasına katkısı olduğu, böylece insanların tedbir almalarına faydası olduğu belirtiliyor.

Meteorologlar Nergis kasırgasının doğduğu Kuzey Hint Okyanusu'nda tropikal kasırgalara isim vermeye ilk kez 2004'te başladılar.

Bu adlar, alfabetik sırayla okyanusun bu kesiminde kıyısı bulunan 9 ülkenin (Bangladeş, Hindistan, Maldivler, Myanmar, Umman, Pakistan, Sri Lanka ve Taylan) katkısıyla veriliyor ve her bir isim sadece bir kere kullanılıyor.

Kuzey Hint Okyanusu tropikal kasırga dönemi mayıstan kasım ayına kadar sürüyor ve 2008'in kasırgasının adı Nergis oldu. Nergis aynı zamanda Hindistan'da 1940 ve 1950'lerde çevirdiği filmleri hala beğenilen ülkenin en ünlü kadın oyuncularından birinin adı. Oyunculuktan siyasete atılan Sunil Dutt ile evlenen Nergis, Bollywood'un "kötü çocuğu" Sanjay Dutt'un da annesi.

Nergis kasırgasının selefi, 2007'deki Sidr kasırgasının kasım ayında vurduğu Bangladeş'te 3 bin 300 kişi ölmüştü.