29 yaşındaki Türk bilim adamı, Cerrahpaşa'dan mezun olduktan bir yıl sonra Harvard'da öğretim görevlisi oldu
Abone olTip 2 diyabet gelişiminde önemli rol oynayan endoplazmik retikulumda artan stresi bir ilaç grubu ile azaltmayı başararak,şişman ve ileri derecede tip-2 diyabet geliştirmiş farelerde diyabeti tamamen iyileştiren Türk bilim adamı Dr. Umut Özcan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olduktan bir yıl sonra Harvard Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu.
CERRAHPAŞA-HARVARD HATTI
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp bölümünde okurken Harvard Üniversitesi diyabet merkezi Joslin Diabetes Center’da dünyanın ünlü diyabet profesörlerinden C. Ronald Kahn’in laboratuvarına kabul edildiğini anlatan Özcan, burada iki yıl insülin salgılayan beta hücreleri üzerine araştırmalar yaptığını ifade etti.
Harvard Üniversitesi’nde daha sonra şişmanlık genini bulan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in laboratuvarında çalıştığını dile getiren Dr. Özcan, bu sırada Cerrahpaşa’daki eğitimine de devam ettiğini kaydetti.
Harvard ve Cerrahpaşa arasında adeta mekik dokuyan Dr. Özcan, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden 2005 yılının Aralık ayında mezun olduğunu ve mezuniyetinden bir yıl sonra Harvard’a öğretim üyesi olarak kabul edildiğini anlattı.
Dr. Özcan, bu başarıda bir çok faktörün rol oynadığını ama bunlar içerisinde, Prof. Gökhan Hotamişlıgil’in kendisine olan güveni ve desteğinin en önemlisi olduğunu belirtti.
TÜRKİYE’DE OLSAYDI
Türk bilim adamlarının koşullar oluştuğu zaman kendi ülkelerinde çalışmayı tercih edeceklerine dikkati çeken Özcan, şunları söyledi: "Eğer Türkiye’de kalsaydım mezun olduktan bir yıl sonra öğretim görevlisi olma şansım yüzde sıfırdı.
Gençliğin yaratıcı gücü maalesef Türkiye’de verimli şekilde kullanılamıyor. Bilim, pahalı bir iş ama geri dönüşümü çok yüksek. Birçok Türk bilim adamı yurt dışında başarılı araştırmalar yapıyor. Bu insanlar Türkiye’de koşullar oluşsaydı kendi ülkelerinde daha başarılı olurlardı. Çünkü kendi ülkenizde daha huzurlu oluyorsunuz."