Mütefekkir bir şairin romanı
Prof. Dr. Cihan Okuyucu'nun kaleme aldığı NÂBÎ isimli eser farklı üslubu ile herkesin ilgisini çekecek bir çalışma
Abone olDil değişirse, algı değişir. Algı değişirse anlam değişir. Anlam değişirse hayat değişir. Bu değişimlerin hepsini, "harfiyen" yaşamış bir millet olarak, geçmişle irtibat noktasında en güçlü köprü olan dil köprüsünü yeniden inşa etmek, yürüdüğümüz, aşıp geldiğimiz yolları tanımak ve yollardaki mihenk taşlarının dillerini anlamak için azami bir gayret içinde olmamız gerektiği tartışılmaz bir gerçek.
17. YÜZYILIN EKOL ŞAİRİ
Bu alanda ve bu amaçla yapılan çalışmalar içinde Prof. Dr. Cihan Okuyucu'nun kaleme aldığı NÂBÎ isimli eser farklı üslubu ile hem divan edebiyatı meraklılarını hem de henüz bu derya ile tanışmamış olanların ilgisini çekecek özel bir çalışma.
17. Yüzyıla damgasını vuran ve takipçileriyle bir ekol olan büyük şair Nâbî'nin eserlerini ve fikirlerini harmanlayarak, hayat hikâyesini bir nevi romanlaştırılmış biçimde okuyucuya sunan Prof. Dr. Cihan Okuyucu, anlaşılabilir bir dil ve tavır seçmiş.
Eserleriyle, yaşadığı çağın tanığı ve aynası olan Nâbî, iktisattan sosyolojiye kadar birçok alandaki araştırmalara konu teşkil etmiş ve şiirleriyle o dönemin iç tarihini ustalıklı bir şekilde yansıtmıştır. Eserin bir incelemeden çok romana yakın duran farklı bir üslupta yazılma nedeni, klasik şiirle, o günün hali ve diliyle aramızda o bir türlü aşılamayan psikolojik mesafeyi biraz olsun azaltmak.
İSTANBUL'A UZANAN YOLU
Eserin ilk bölümünde, şahsi üslubunun yanında şiirinde kendi hayatı hakkında epeyce bilgi vermesi sebebiyle de klasik şiirimizde ayrıcalıklı bir konuma sahip olan Nâbî'nin, çocukluğundan başlayarak, şiirle hemhal oluşuyla İstanbul'a uzanan yolu ve buradaki hayatı, kendi şiirleriyle süslenerek detaylı bir şekilde anlatılıyor. İkinci bölümde ise, klasik anlayışa uygun olarak örnek metinler ve onların kısa açıklamaları yer alıyor. Bu bölümdeki şiirlerin seçiminde, daha evvel yapılmış çalışmalara alınmamış olmalarına dikkat edilmiş.
Okur, eseri okurken bu büyük divan şairimizin, İstanbul'daki hayatı ve sarayla irtibatı, tarih düşürdüğü önemli vakalar, yaşadığı sıkıntılar ve ferahlıkları onunla beraber yaşarken, Prof. Dr. Cihan Okuyucu'nun mahir kalemi sayesinde, 1678 yılında çıktığı hac yolculuğunun bütün duraklarında yine şairimizle adım adım ilerlediğini ve hatta oradaki yolculardan biri oluverdiğini hissedecek.
Urfa'da büyüyen, İstanbul'da yaşayan, şenliklere, savaşlara katılan, Halep'te dinlenen, kalan ömrünü, aşığı olduğu ve özlediği İstanbul'da tamamlayan, Nâbî'nin şiir ve şehirler içindeki yolculuğu, baştan ayağa edep telkin ediyor bugünün insanına.
Eşsiz beyitler eşliğinde, Eşrefoğlu Rumi'den, Hz. Mevlana'ya ve Şeyhü'l Ekber Muhyiddin İbn Arabi'ye kadar pek çok azizin huzurunda Nâbî ile birlikte durup sonunda Sultanlar Sultanı'nın Ravza-i Mutahhara'sına varmak isteyenler ve bu büyük şiir ustasını daha yakından tanımak, onu büyük yapan etkenleri öğrenmek isteyenler için NÂBÎ, usta bir kalemden, ustaca bir eser.