Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugün kaleme yazısında herkesi tedirgin eden mutasyon konusunu ele aldı. "Pandemide aşılar “out”, mutasyonlar “in” şeklinde özetlenebilecek bir noktadayız. " diyen Müftüoğlu, her yeni mutasyonun 'hasta etme gücü' nü arttırabildiğini ve bunun ağır hasta rakamlarında da yükselme anlamına geldiğini söyledi.
Abone olMutasyon meselesini başlangıçta yeterince ciddiye almamakla yanıldık! "Her gün neredeyse bir yenisi saptanan bu mutasyonlar sadece tesadüf mü?" diye soran Osman Hoca, uzmanların mutasyonların sadece tesadüflere bağlı olmadığını bildirdiğini ifade etti. Mutasyonların daha da artacağını söyleyen Müftüoğlu şunları kaydetti:
Virüslerinde de hayatta kalmak için çevrelerine uyum sağlamak zorunda olduklarını, bunu da mutasyonlarla gerçekleştirebildiklerini biliyoruz. Uzmanlara göre mutasyonlar en çok da hastalanan kişilerde, hastalık sürecinde ortaya çıkıyor, özellikle bağışıklık sistemi zayıf hastalarda, vücutta daha uzun süre kalma şansı yakalayan virüslerde mutasyon ihtimali artıyor. Hastalığın iyileşmesi uzadıkça “bağışıklık baskısı” ile daha uzun süre karşı karşıya kalan virüs, ya bağışıklık tepkisinden nasıl kurtulacağını öğrenip mutasyona uğruyor ya da ölüyor! Yine aynı uzmanlara göre, pandemi sürecinin uzaması, vaka sayılarının artması, hastalıktan iyileşerek ya da aşılarını yaptırarak bağışıklık kazananların çoğalması da mutasyonu tetikleyebilen gelişmeler olabilir.
Özetle, pandemi uzadıkça ve aşılama süreci hızlanmadıkça yeni mutasyonlarla karşılaşma ihtimalimiz hep var.
Son günlerde iki hafta öncesine oranla vaka sayılarının ve ağır hasta sayılarının bizde de artmasının nedenlerinden biri de bu zaten. Özetle, ben ve benim gibi düşünenler mutasyon meselesini başlangıçta yeterince ciddiye almamakla yanıldık! Peki, bu yanılgının nedeni ne idi? Her gün neredeyse bir yenisi saptanan bu mutasyonlar sadece tesadüf mü? İşin uzmanlarına göre mutasyonlar sadece tesadüflere bağlı değil, bu tatsız gelişmede -az da olsa- bizim de payımız, günahlarımız var.