Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, IŞİD'in Musul'da rehin aldığı 80 kişinin kurtarılmasına ilişkin süreci değerlendirdi.
Abone olBaşbakan Yardımcısı Bülent Arınç, IŞİD tarafından Musul’da rehin alınan Türklerle ilgili bugün müjdeli haber gelebileceğini söyledi.
Türkiye’den Irak ve Suriye’deki örgütlere silah gitmediğini belirten Arınç, “Türkiye hedef haline gelmedi” dedi.
Musul'da IŞİD’in rehin aldığı Türk konsolosluk personeli ve TIR şöförlerinin serbest bırakılması için girişimler sürüyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda açıklamalarda bulundu.
Arınç, şöyle konuştu:
TELEFONLA İRTİBAT KURABİLİYORUZ
"Şoförlerimizin emin bir yerde olduklarını biliyoruz. Serbest bırakıldıkları noktasında bazı açıklamalar var ama buna katılmam şu anda mümkün değil. Bir yerden Türkiye'ye doğru veya kendi araçlarını alıp Türkiye'ye dönebilecek noktada şu anda değiller. Onlar (şoförler) ve konsolosluk görevlileri can emniyetleri bakımından çok güvenli yerdeler. Kendileri ile zaman zaman telefon irtibatı sağlanabiliyor. Orada, küçük yavrumuz da dahil olmak üzere, kendilerine hiçbir fena muamelede bulunulmuyor.
BUGÜN MÜJDEYİ VEREBİLİRİZ
Ümit ediyorum ki çok kısa bir zaman içinde bugün hayırlı bir haberi, bir müjdeyi alabilecek noktadayız ama kırılganlık devam edebilir, çünkü karşımızda bir devletle, bir hükümetle konuşmak görüşmek veya bu konuda bir çaba göstermesini istemek noktasında değiliz.
Karşımızdaki örgüt bellidir, bu örgütü etkileyebilecek unsurların en iyi şekilde, çok hassas biçimde devrede olması gerekiyor, ben konuda hükümetimizin gereken her türlü çabayı yaptığını ve gösterdiğini biliyorum.
İnşallah, ümit ediyorum ki bugün Cuma'nın güzelliğinde bu kardeşlerimizi kucaklamak ve onların kurtulduklarını, en azından salimen güvenli bir yerden Türkiye'ye doğru yola çıktıklarını hep beraber duyabiliriz.
TÜRKİYE IŞİD'İ DESTEKLEDİ Mİ?
Esad rejimi ile birlikte çalışmak üzere veya Esad rejimine karşı mücadele etmek amacıyla gelen 5-6 tane isim taşıyan örgüt var. Bu örgütlerin Türkiye'den yardım ve destek aldıkları ifade edilmiştir. Ancak elimizdeki kayıtlar şunu göstermektedir; kesinlikle hiçbir şekilde buradan bilinçli olarak Suriye veya Irak'ta çarpışmak üzere gidenlere, ne izin verilmiştir, ne fırsat verilmiştir.
Bilinçli olarak Türkiye'den bir yardım, kişi, silah ve maddi destek olarak gitmiş midir? Hayır. Buna kesinlikle 'hayır' diyebiliriz. Bütün dünya da bunu böyle biliyor.
SİLAH GEÇİŞİ OLMADI
Türkiye’de bu örgütlere silah geçişi olmadı. Bu örgütlerle ilişki içinde değiliz. Ama şu anda ki gayretlerinden, faaliyetlerinden veya çatışmalarından Türkiye'nin bir hedef haline gelmediği, Türkiye'nin bir hedef halinde görülmediği açık ve ortadadır. Türkiye'ye yönelik bir eylem söz konusu değildir, şüphesiz konsolosluğumuz Türkiye toprağıdır, orada Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağı vardır, içindekiler Türk yurtaşlarımızdır ama konsolosluğa yapılan saldırı ve oradakilerin bir şekilde rehine alınması elbette bunun Türkiye'ye yönelik ayrıca bir anlamı olduğunu göstermez. Türkiye Cumhuriyeti toprakları, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti şu anda hedef noktasında değildir bunu rahatlıkla söyleyebilirim.
SOMUN PEHLİVANLIĞINA GEREK YOK
Güvenliğimiz açısından ve belgelerimiz, bilgilerimiz açısından her şey yapıldığına göre, insanlarımızın can güvenliği esas olduğuna göre, insanın hayatta olması, yaşaması önemli olduğuna göre o kahraman polislerimize siz bu noktada 'böyle hareket edin' demek doğru bir harekettir. Dünyanın her ülkesinde hükümetler Dışişleri Bakanlığı böyle bir görevi oradaki görevlilerimize yükler. Bunu bir cesaretsizlik olarak görmeyin. Bunu bir yanlış haber olarak, karar olarak da görmeyin. Yani birilerinin kahramanlık taslamasına, somun pehlivanlığı yapmasına biz gerek duymuyoruz. Reel politika yapıyoruz, reel hayatı içinden gözlemliyoruz. Doğru olan yapılmıştır ve inşallah o arkadaşlarımıza, yurttaşlarımıza en kısa zamanda kavuşacağız.
Arınç, 3 bin IŞİD militanı var iddiasıyla ilgili olarak “Türkiye’de bu örgütleri benimseyen bir topluluk yok. Böyle bir şey yok” diye konuştu.