Irak Şam İslam Devleti'nin kontrolü altındaki Musul'da, hayat şartları gitgide zorlaşıyor, sivil halk için kabus gibi bir yaşam söz konusu...
Abone olABD merkezli internet sitesi Vox, Mosul Eye adlı bloga dayandırdığı haberinde, Irak Şam İslam Devleti'nin kontrolü altındaki Musul'da hayatın nasıl olduğunu anlattı.
Vox, Mosul Eye adlı bloga dayandırdığı ve Mosul Eye’ın Facebook’ta ve blogunda, tehlikeli olduğu için ismini vermeden yazan bir yerel tarihçi olduğu ifade ettiği haberinde, “Su yalnızca günde iki saat akıyor: IŞİD’in kontrol ettiği kentte hayat neye benziyor” başlıklı haberinde, Irak Şam İslam Devleti’nin Haziran’da ele geçirdiği Musul’da hayatın nasıl olduğunu anlattı.
ELEKTRİK VE İLAÇ YOK!
Musul’da IŞİD kontrolü altındaki hayat şu sözlerle anlatılıyor:
“Kentte elektrik tamamen kesildi… Petrol ürünlerinin fiyatı artmaya devam ediyor, işsizlik oranları uçuşa geçti ve IŞİD militanlarının tıbbi ürünlere, yaralanan militanlarını iyileştirmek amacıyla el koyması nedeniyle hastanelerde temel ilaç ve tıbbi malzemeler eksik. IŞİD’in kontrol ettiği ve kentte yaygın bir şekilde bulunan kliniklerde tıbbi malzemeler ve ilaçlar bolca bulunabilirken, devlet hastaneleri ve kliniklerinde önemli ölçüde malzeme eksikliği yaşanıyor.
Musul’un tamamında su yalnızca günde iki saat akıyor. Pompalanan su depolamak için yeterli değil. Bu depolar şu anda 200 bin Irak Dinarına satılıyor. Daha önce 50 bini hiç geçmemişti.
"IŞİD SİVİLLERİN EVİNE EL KOYDU"
Beici, Selahaddin, Zumar, Enbar ve diğer bölgelerden evlerini terk etmek zorunda kalmış insanlar, her ne kadar kentin şartları korkunç olsa da Musul’a sığındı. Bu mültecilerin barınmak için kullandığı çadırlar yağmurdan korunmak için yeterli donanıma sahip değil ve Musul sakinleri, kentteki ekonomik duruma rağmen, yardım etmeye çalışıyor.”
"OKULLARA HİÇBİR ÖĞRENCİ GİTMİYOR"
Yazının devamında IŞİD’in kentin genelinde sivillerin evlerine el koyduğu belirtiliyor. IŞİD’in, öğretmenleri, kendi “garip tarih müfredatlarını” uygulamaları için korkuttuğu, ancak okullara neredeyse hiçbir öğrencinin gitmediği ifade ediliyor. Musul’daki kadınlar için ise, “en büyük mağdurlar” deniyor.