BIST 9.588
DOLAR 34,63
EURO 36,52
ALTIN 2.929,27
HABER /  GÜNCEL

Musul ve Kerkük'ü geri alabiliriz!

Türkiye'nin ilk Misak-ı Milli sınırları içerisindeki Musul ve Kerkük'ü geri almak Abdülhamit'in müthiş planında saklı...

Abone ol

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana sık sık gündeme gelen ve en çok tartışılan konu Kerkük ve Musul konusu. Misak-ı Milli sınırları içerisinde yer almasına karşın bir şekilde kaybedilen bu bölgelerin yeniden alınması mümkün mü?

Bu sorunun cevabı uygun hukuki yollar denendiği takdirde mümkün. Türkiye'nin uygun prosedürleri yerine getirmesi ve hanedana itibarını geri vermesi halinde Musul ve Kerkük'ü geri alması zor değil.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü, 'e konuştu. Hülagü, Abdülhamit'in tahttan indirilmeden önce adeta bugünleri görerek petrol alanlarını kendi özel mülkiyeti haline getirdiğini bu sayede işgal halinde bile elinden çıkarılmamasını sağladığını belirtti.

Uluslararası hukuka göre bu topraklar işgal edilse bile kişi mülkiyetine dokunulamayacağını belirten Prof. Dr. Metin Hülagü, “Bu tür mallar geri alınabilir” dedi.

MUSUL-KERKÜK MESELESİ BİTTİ Mİ?

Şu an fiili olarak bitmiş gözüküyor ama hukuki anlamda bir mesele olarak devam ediyor. Musul-Kerkük toprakları Abdülhamit’in özel mülkü, o anlamda hukuki olarak bitmiş değil. Dış politika, devlet politika açısından anlaşmalar yapılmış, imza atılmış, bir karar verilmiş ama özel mülkiyet anlamında Hanedan davalar açtı, açıyor, devam ediyor.

ABDÜLHAMİT ÖZEL MÜLKÜ HALİNE GETİRDİ 

Dışişleri Bakanlığı biliyor mu bilmiyor bilmiyorum ama Abdülhamit tahttan indirilmeden önce Musul-Kerkük gibi petrol olan bölgeleri, stratejik bölgeleri özel mülkiyeti haline getirmiş. Sadece Ortadoğu’nun değişik yerlerinde değil, mesela Selanik’te de, Anadolu’da da Abdülhamit’in toprakları, mülkleri var. Kendi mülkiyetine almış, Hazine’ye, Hassa’ya koymuş.

İŞGAL EDİLSE DAHİ MÜLKİYETE DOKUNULAMAZ 

Uluslararası hukukta, o toprak işgal edilse dahi kişi mülkiyetine dokunulamaz. Abdülhamit’in kendi mülkiyeti haline getirdiği bu topraklardan biz 1. Dünya Savaşı’ndan sonra süratle feragat etmişiz.

İttihatçılar, Abdülhamit’in özel mülk haline getirdiği bu mülkleri, toprakları özel mülkiyetten çıkarmak için adımlar atmışlar ama o adımlar da hukuki olarak tamamlanmamış, yarım kalmış çünkü onaylanması gerekiyor. Hukuki prosedür bitmemiş.

MUSUL VE KERKÜK GERİ ALINABİLİR Mİ?

Dışişleri Bakanlığı, Abdülhamit’in bu tür mallarının elde edilmesi noktasında Hanedan’a destek olabilir ama öncelikle tabii Hanedan’a içerideki mallarını vermesi gerekiyor.

Osmanlı Hanedanı’na ait olan ve Türkiye tarafından kamulaştırılan malların önce Hanedan’a devredilmesi, arkasından da o emsal gösterilip, yurtdışında, diğer ülkelerin elinde bulunan mülklerin, malların, toprakların alınması söz konusu olabilir.

Hukuki sürece bakıldığında, Hanedan’ın Irak’taki mal varlığının oradaki mahkeme tarafından reddedilmesinin temel sebeplerinden bir tanesi Türkiye’nin bu varlıkları vermemesi, “Türkiye bile size mülklerinizi vermiyor ki siz gelip bizden mal istiyorsunuz” diyor.

HANEDAN'IN MÜLKLERİ GERİ VERİLMELİ

O yüzden önce bizim Hanedan’a mülklerini verip, arkasından da Hanedan’a destek çıkarak, gerek Ortadoğu’daki gerek Balkanlar’daki bu tür yerlerin alım süreci işletilebilir. Bu davaların kazanılabilmesi için ciddi bir siyasi gücün Hanedan’ın arkasında olması gerekiyor.

ABDÜLHAMİT PETROLÜN FARKINA VARIP GARANTİYE ALDI

Abdülhamit petrolün farkında. Dönemindeki teknolojiyi kullanmıştır ve o teknolojiyi kullanarak veya o teknolojiyi kullananları bularak, ülkesindeki petrolleri tespit ettirmiştir. Ülkenin neresinde petrol olduğunu araştırtmış, yerleri belirlenmiş ve onları Abdülhamit kendi üzerine almış. Yani, petrolden haberi var, petrol olan bölgeleri tespit ettirip, özel mülkiyeti haline getirerek de emniyet, garanti altına almıştı.