BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Musul ekonomiyi nasıl etkiliyor ?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Musul’da yaşananların ekonomiye etkisine ilişkin, “Türkiye’nin ihracatına ve ekonomisine olumsuz bir etkisini...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Musul’da yaşananların ekonomiye etkisine ilişkin, “Türkiye’nin ihracatına ve ekonomisine olumsuz bir etkisinin olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını öngörüyoruz” dedi.
Türkiye - Polonya İş Forumu Ankara Hilton Hotel’inde gerçekleşti. Foruma katılan Ekonomi Bakanı Zeybekci, program öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Musul’da yaşanan olayların ekonomiye nasıl yansıyacağını ve Gaziantep’te kriz masasının kurulmuş olmasını sorması üzerine Zeybekci, Polonya ile iş forumu yapılacağını hatırlatarak, "Polonya’da Ukrayna ve Rusya bölgesindeki olumsuzluklardan ekonomik anlamda etkileniyor. Bizde bölgemizde olumsuzluklardan gelişmelerden birebir etkileniyoruz. Doğrudan bize Musul’da yapılan bu olay, Musul Konsolosluğumuza yapılan saldırı bizim topraklarımıza yapılan doğrudan bir saldırıdır ama saldırıyı yapan bir devlet veya ülke olsa bunun karşılığı bellidir. Bunun cevabı da bellidir. Yapan hiç kimsenin kontrol edemediği, hiç kimsenin tasvip etmediği, Irak yönetiminin, o bölgedeki hiç kimsenin tasvip etmediği ve şiddetle kınadığı radikal bir örgüt tarafından yapıldığı için dikkatli olmamız gerekiyor” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN EKONOMİK MENFAATLERİNİN FAZLA ZARAR GÖRMESİNİ İSTEMİYORUZ”
Önceliklerinin konsolosluktaki 49 vatandaş, TIR şoförleri ve enerji santralinde çalışan işçileri burunları kanamadan ülkeye getirmek olduğunu ve Türkiye’nin büyük bir hassasiyetle süreci yönettiğini kaydeden Zeybekci, "En azından şundan eminiz: Sağlıkları yerinde. Onurlarını incitici hiç bir pozisyonda değiller. Konumları gayet iyi. İnsanlarımızın hayatlarını riske edecek hiç bir adım atmak istemiyoruz. Çok kısa sürede olumlu bir haberle vatandaşlarımızı sevindirmek istiyoruz" dedi.
Gelişmelerin ekonomik yansımalarına ilişkin Zeybekci, Irak’ın Almanya’dan sonra ikinci büyük ihracat pazarı olduğunu bildirerek, Türkiye açısından Irak pazarının büyük çoğunluğunu Süleymaniye, Erbil ve Kürt Bölgesel Yönetiminin egemen olduğu bölgenin oluşturduğunu söyledi. Zeybekci, "Orada hiç bir aksama yok. Her şey yolunda gidiyor. Musul bölgesindeki bu olumsuzların da bir an önce normalleşerek o bölgede Türkiye’nin ekonomik menfaatlerinin fazla zarar görmesini istemiyoruz. Bunun Türkiye’nin ihracatına ve ekonomisine olumsuz bir etkisinin olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını öngörüyoruz. Bölgesel yönetim de bir etkileşim olmaması için gayret gösteriyor" değerlendirmelerinde bulundu.
Gaziantep’te kriz masasına ilişkin ise Bakan Zeybekci, kriz masasının bölgeden gelen insanları karşılamak için oluşturulduğunu belirterek, şuanda yönetimin Dışişleri Bakanlığında olduğunu ifade etti.
(İHA)