Türkiye'de altın fiyatlarının yüksek seyretmesi ve alım gücünün düşmesi vatandaşları 22 ayardan vazgeçirip, 14 ayar altına yöneltti
Abone olErzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EESOB) Başkanı, aynı zamanda Kuyumcular Odası'nın da Başkanı olan Rasim Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek altın fiyatlarından kuyumcuların da şikayetçi olduğunu belirterek, yüksek altın fiyatlarının alıcıları da olumsuz etkilediğini söyledi.
Altın fiyatları yüksek seyrettiği zaman kuyumcu esnafı olarak alım ve satımda zorlandıklarını dile getiren Fırat, altının taksitle değil, sıcak parayla alınıp satıldığını anımsattı.
Kuyumculukta sirkülasyonun önemli olduğunun altını çizen Fırat, şunları kaydetti: "Fiyatların düşmesi kuyumcu esnafının da lehine olacaktır. Günümüzde halkın alım gücü de düştüğünden gençlerimiz 22 ayardan uzaklaşıyorlar, 14 ayar 'fantezi mal' dediğimiz, daha fazla takı, süs eşyası ya da hediyelik ürünler alıyorlar. Onun için özellikle gençlerimiz biraz daha 14 ayar fantezi ürünlere yöneldiler."
Özellikle Erzurum'da eskiden 22 ayar altın alındığını anlatan Fırat, "Altın fiyatları yüksek değilken düğünlerde 22 ayar kalın kalın bilezikler takılırdı, ancak günümüzde bilezik gramajları biraz aşağı indi" dedi. Fırat, altın gramajlarının düşmesinin halkın alım gücünün düştüğünü gösterdiğini belirtti.
ALTIN HEM İNCELDİ, HEM GRAMAJI DÜŞTÜ
Kuyumcu Furkan Gedik de son dönemde altın fiyatlarının yüksek olmasından dolayı, gün geçtikçe daha düşük ayarlı ürünlere yönelindiğini ifade etti.
Erzurum'da eskiden 22 ayarlı altınların revaçta olduğunun altını çizen Gedik, "Yüksek altın fiyatlarından dolayı günümüzde 14,8 ayarlı ürünlerde artış olduğunu görüyoruz. Son bir yıldır, altın fiyatlarının yüksek olmasından, herkesin bütçesine hitap edebilmek düşük ayarlı altınlar çıkarılmaya başlandı" dedi.
Kuyumcu Yavuz Güllüce ise insanların gelir seviyesinin altın almaya müsait olmadığını belirterek, "Altınlarda hem incelme oldu, hem de ayarları düştü. Eskiden çeyrekler, yarımlar satardık. Şimdi 22 ayardan ziyada 14 ayar bilezik satıyoruz. Kalın bileziklerin, gerdanlıkların yerini düşük ayarlı, ince ürünler aldı" şeklinde konuştu.
BU GİDİŞ İYİ DEĞİL!
Erzurum'da 37 yıldır kuyumculuk yapan Semih Gürler de son yıllarda 14 ve 8 ayarlı altınlara müthiş bir yönelme olduğunu ifade ederek, müşterinin gücünün artık altın almaya yetmediğini söyledi.
Gürler, "1975'lerde dahi düğünlere 22 ayar bilezik götürülürdü. Artık müşterinin onlara gücü yetmiyor. Eskiden altın ucuzdu, çok iyi işimiz vardı. Şimdi oturuyoruz, işler iyi gitmiyor. Gidişattan memnun değiliz. Keşke altın fiyatları düşük olsa, sirkülasyon olur biz de satış yaparız" dedi.
Kuyumculardan Ferruh Delibaş da genç neslin "yeşil" diye tabir ettikleri ürünlere yöneldiğini ifade ederek, gençlerin artık daha çok düşük ayarlı yüzük, bilezik, künye gibi altın ürünlerini aldığını sözlerine ekledi.