17 Aralık sürecinde kimi kesimlerce "cemaate yakın" diye lanse edilen işadamı Mustafa Boydak önemli açıklamalarda bulundu.
Abone ol“İşadamları siyasetle uğraşmaz” diyen Mustafa Boydak, devlet dışı bir mekanizmanın kabul edilemeyeceğini söyledi. Pensilvanya'ya gitmediğini belirten Boydak, Gezi olayları ardından gelen 17-25 Aralık operasyonlarının ülkeye kaybettirdiğini açıkladı.
42 şirket, 6 milyar 150 milyon TL ciro, 20 bine yakın çalışanla Anadolu sermayesinin önemli isimlerinden biri olan Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, Sabah gazetesine konuştu.
Boydak, hakkındaki söylentileri, ekonomiye ve şirketlerinin hedefleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte o röportaj:
Dolardaki artıştan tedirgin misiniz?
Dolar, parite, Fed’in atacağı adımlar, Avrupa’daki durgunluk gibi etmenlerle yükseliyor. Türkiye’de kurdan endişe etmeye gerek yok. Kur riskimizi yakinen takip ediyoruz. Yüzde 5-7 enflasyonu tutturursak kurda anormal hareketler olmaz.
Bu “faiz yüksek kalsın” demek olmuyor mu?
Orta ve uzun vadede istikrar olacaksa biz bir miktar kayba razıyız. Faizlerin indirilip sonra çok yukarı çıkarılması da doğru değil.
Yüksek faiz sanayicinin yatırım iştahını azaltmıyor mu?
Borçlanmada Merkez Bankası’nın faizi referans olarak görülüyor. Ama bazen o rakamın altında veya üstünde para alınabiliyor. Büyümeye olumsuz etkisi oluyor. Dinamizmimiz üretimden geliyor. Üretimi artırmak için şirketleri de güçlendirmek gerekiyor. Hükümetimizin üzerinde çalıştığı bir proje olduğunu duyduk. Artık şirketler zengin, kişiler makul zengin olmalı. Ortaklar şirkete belli bir nema karşılığında borç verebilmeli.
İŞ DÜNYASI SİYASETLE UĞRAŞMAZ
Türkiye’de bir kutuplaşma görüyor musunuz?
Memlekette demokrasi varsa seçimin kazananı ve kaybedeni belli ise herkes yerine oturup işine bakmalıdır. Kazananı tebrik edeceğiz, kaybeden de daha çok çalışacak. İş dünyası olarak biz de işimize bakmalıyız. Siyasetle, ülke idaresiyle uğraşmamalıyız. İşadamı devlet idaresiyle kavga etmez. İş dünyasının bir tarafı olur. Devlet ne diyorsa ona tabi olmak durumundadır.
İSTİKRARA GÜVENİYORUM
Sınırdaki gelişmeler ve seçimler 2015′te ekonomiyi etkiler mi?
11 yılda 9 seçim oldu. İstikrardan taviz verilmedi. Şu anda yeni hükümet rotasını çizdi. Yoluna devam ediyor. 12 yıldır Türkiye gündemini bilen tecrübeli bir cumhurbaşkanımız var. Sınırda yaşanan uluslararası bir sorun. Piyasaya etkisi geçici olur. Ekonomiyi derinden etkilemez. Bizim için önemli olan makro istikrar. Ekonomik ve siyasi istikrara güveniyorum.
Anadolu ve İstanbul sermayesi artık tamamen kalktı mı?
11 yılda Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Anadolu’da da müthiş bir uyanış oldu. Küçük işletmeler artık orta boya çıktı. Bunlar hükümetin teşvik politikaları, ulaştırma ve haberleşme altyapısı, sanayi bölgeleri sayesinde oldu. Cumhurbaşkanımız bunu kendine mesele haline getirdi, başı çekti. Allah razı olsun. Artık Anadolu ve İstanbul sermayesi arasında bir çekişme de yok.
DEVLET DIŞI MEKANİZMA KABUL EDİLEMEZ
Yargıda, emniyette ve ekonomi bürokrasisinde yer alan paralel yapıdan rahatsız oluyor musunuz?
Yargıyı çok bilmiyorum. Ama memlekette devlet idaresinde patron tektir. O da devlettir. Devlet dışında bir mekanizma kabul edilemez.
İşadamlarını kapsayan 25 Aralık operasyonu devletteki mekanizmanın bir operasyonu muydu?
Bakın yasal dayanak dahi olmadan yapılan dinlemeler tasvip edilemez. 25 Aralık’la ilgili de şunu söyleyeyim: Ben Mustafa Latif Topbaş’a kendimden daha fazla güvenirim. Ona ithamlar çok garibime gitti. Gezi olayları ardından gelen 17-25 Aralık operasyonları ülkeye kaybettirdi.
Sizin bu süreçte açıklamalarınız taraf algısı yarattı? Cemaatle ilişkiniz yok mu?
Bugüne kadar benim ne dini ne de siyasi bir açıklamam oldu. Gezi’de hiçbir siyasi twit atmadım. Aydın Doğan buraya Necati Kurmel’i ziyarete, Mustafa Koç da açılışa geldiğinde sanayi odasına geldi. Tüpraş’a vergi incelemesi olduğu dönemde odada bir açıklama yaptık ama siyasi içerikli değildi. Bizi taraf gibi göstermek için algı yarattılar. Ben ekonomi dışında din, iman, siyaset açıklaması yapmam. Siyaset yapacaksam istifa ederim. Gizli kapaklı şeyler benim elbiseme sığmaz.
AVRUPA’NIN POPÜLER MARKALARININ DOSYALARI MASAMIZDA DURUYOR
Holdingin cirosu şu anda nedir?
42 şirketimiz var. 2013′te 6 milyar 150 milyon TL ciro yaptık. Bu yıl rakamı 6 milyar 850 milyona çıkaracağız. Yüzde 11.7′lik büyüme sağlayacağız. 2015′te de yüzde 12 büyümeyi planlıyoruz. 2013′te bankacılık hariç 400 milyon TL toplam vergi ödedik. Banka dahil edilirse rakam 500 milyona çıkıyor. Grupta 13 bin 500 kişi çalışıyor. Bankacılıkta da 5 bin kişiye istihdam yaratılıyor. Bu yıl bin 400 kişiyi işe aldık. 2015′te de bin kişi alırız.
Rusya, Ukrayna ve Irak’ta mobilya tesislerinde üretim devam ediyor mu?
Ukrayna’da üretim faaliyeti alt seviyede devam ediyor. Türkiye’den ihraç edip orada depoluyoruz. Gerekirse kapatırız. Rusya’da yüzde 60-70 kapasiteyle çalışıyoruz. Ülkenin her noktasına en geç 48 saatte ulaşabildiğimiz bir lojistik ağımız var. Orada duvara toslamadan yola devam edeceğiz. Irak’ta da yüzde 60-70 kapasiteyle çalışıyoruz. Bölgede barınma ihtiyacı olduğu için uluslararası kuruluşlara ürün arz ediyoruz.
İhracatta hedefiniz nedir?
100 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu yılı 600 milyon dolarla kapatmayı hedefliyoruz. En büyük ihracatçı firmalarımız Hes Hacılar ve Boyteks.
Avrupa’da satın alma fırsatlarına bakıyor musunuz?
Avrupa’nın popüler markalarından dosyalar masamızda. Yatırım bankalarından biri gidiyor, biri geliyor. Önümüzdeki dönemde hamle yapabiliriz. Yurtiçinde 2 bin 27, yurtdışında 316 mağazamız var. Avrupa’da çok şubeli marketleri de sayarsak toplamda 5 bin noktada ürünlerimiz satılıyor.
Şirketlerde hedefleriniz neler?
Önümüzdeki dönemde mağazalarda birim metrekareye düşen satış rakamlarını yüzde 40-50 artırmak istiyoruz. Boyteks’in kapasitesini 30 makineye çıkarmayı hedefliyoruz. Erciyes Çelik Halat’a 50 milyon dolar yatırdık. Enerjide 500 megavatlık güce ulaştık. Üretim ve dağıtım alanına baktık ama fiyatlar beklentilerimizin üzerinde çıktı. EPDK’da lisansımız iptal edildi. Orada yerel bürokrasiye takıldık. Şimdi yürütmenin durdurulması için dava açtık. O iş çözülürse güneş enerjisi ihalelerine girmek istiyoruz. Önümüzdeki dönemde 42 olan şirket sayımızı azaltabiliriz. Enflasyon olduğu dönemlerde herkes şirket sayısıyla övünürdü. Artık durum değişti.
TÜRKİYE’DE YENİ PARTİYE İHTİYAÇ YOK
Sizi taraf gibi göstermek isteyen paralel medya mı oldu?
Her yıl yapılan vergi incelemesini bazı çevreler kullanmak istedi. Maliye’nin mükellefleri incelemesinden doğal ne olabilir? Bizim için incelenmek övünç meselesi. Grup olarak siyasetle ilgimiz yok. Vatandaştan oy almış bir hükümet öyle darbeyle marbeyle gider algısı çok yanlıştır. Otorite bir tanedir. Biz hükümetin icraatlerine tabiyiz. Önceliğimiz de demokrasi.
Pensilvanya’ya gittiniz mi hiç?
Şahsen hiç gitmedim.
Seçimde yeni bir parti ortaya çıkar mı?
Bence yeni partiye ihtiyaç yok. AK Parti zaten yeni bir parti.
KAMU KATILIMA GİRMELİDİR
Peki Türkiye Finans…
Ödenmiş sermayeyi 2.6 milyara çıkardık. 225 milyonu nakit, 600 milyonu da geçmiş yıl kârlarından ödenecek. İlk ödeme yapıldı. Artık orta büyüklükteki bankalar içinde yer alıyoruz. 277 şubemiz var.
Kamunun katılım bankası kurması sizi rahatsız eder mi?
Hayır bilakis memnuniyet yaratıyor.