Muş'un Arpayazı köyündeki 12 dekar alana Toygar, Kırgızistan, Kazakistan ve Makedonya türü tütün fidesi dikildi.
Abone olDüzenlenen törene Vali Erdoğan Bektaş, Tarım Müdürü Murat Yıldız, Kızılağaç Belde Belediye Başkanı Şirin Yılmaz, Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanı Şeyhmus Solgun, Muş Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Selman Işık ve tütün üreticileri katıldı.
Çiftçilerle birlikte tarlada tütün fidesi diken Vali Erdoğan Bektaş, sigara kullanmadığını ve kullanılmasını tasvip etmediğini, ancak sigara içilecekse de tütünün Muş'ta yetiştirilmesini arzu ettiğini söyledi.
Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanı Şeyhmus Solgun'un yıllardır çiftçiler adına anlamlı ve başarılı çalışmalara imza attığına dikkat çeken Vali Bektaş, "Tütün işletmeleri kapatılmasına, özelleştirilmesine rağmen, tütün bu bölgede varlığını sürdürmeye devam ediyor.
Belki Tekel zamanında daha iyi şartlarda ve daha hacimli olarak tütün ekilişi özel sektörün desteği ve kooperatifimizin organizatörlüğü sayesinde çiftlerimize ekmek kapısı olmaya devam ediyor.
Başta Şeyhmus Solgun olmak üzere bu işte emeği geçen herkesi tebrik ediyor, çiftçilerimize hayırlı ve bol kazançlar diliyorum" dedi.
Muş merkez ve ilçelerinde tarım ile uğraşan ve "Biz tütün ekmek istiyoruz" diyen herkese tütün ektirmeye hazır olduklarını ifade eden Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanı Şeyhmus Solgun ise, bu yıl ki ilk tütün ekimini Arpayazı köyünde yaptıklarını belirtti.
Arpayazı köyünde ilk olarak 12 dekarlık bir alanda tütün ekimi yaptıklarını belirten Solgun, "Hangi çiftçimiz ne kadar tütün ekmek istediyse onunla o kadar tütün ekimi için sözleşme yaptık. Bu yıl Makedonya tütününün denemesini yapıyoruz.
Makedonya tütünü pahalı bir tütün, Makedonya tütününün alıcısı var, özellikleri var, bu nedenle Makedonya tütününü de burada Tolgar tütünü gibi yaygınlaştırmak çabası içerisindeyiz. Dünyada sigara tüketimi olduğu müddetçe tütün üretimi de olacaktır.
Böyle oldukça da bizim üretimimiz devam edecektir. Bugün Muş'ta çiftçilerimiz tarafından üretilen tütünler, Amerika'da üretilen tütünler ile rekabet edebilecek seviyededir. Bugüne kadar birçok çiftçimize bu konuda öncülük ettik, etmeye de devam edeceğiz" dedi.
Her yıl farklı bir köyde tütün ekim töreni düzenlediklerini ifade eden Solgun; "Burada hem Toygar tütünü, hem Kırgızistan, Kazakistan ve hem de Makedonya tütünlerinin ekimini yapacağız. Her yıl değişik bir köyümüzde ilk olarak tütün ekimi yapıyoruz.
Bu yıl da Arpayazı köyümüzü seçtik ve buradaki çiftçilerimiz ile birlikte yılın ilk tütünlerini ekiyoruz. Muş'ta tütün ekimi yapmak isteyen bütün köylerde tütün ekimi yaptık" diye konuştu.