BIST 8.664
DOLAR 34,35
EURO 37,41
ALTIN 3.023,20
HABER /  GÜNCEL

Müslümanlar OAC’ın başkentini terk ediyor

Uluslararası yardım kuruluşlarının etnik temizlik uyarısı yaptığı Orta Afrika Cumhuriyeti'nde, 1200'den fazla Müslüman başkent Bangui'den çıkarılarak barışgücü askerleri tarafından Çad sınırı yakınına yerleştirildi.

Abone ol

Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’de kalan son Müslümanların bir kısmı barışgücü askerleri tarafından başkentten çıkarıldı.

Geçen yıl Mart ayında Müslüman Seleka isyancılarının yönetimi ele geçirmesinden sonra iç savaşa sürüklenen ülkede Müslümanlar ve Hristiyanlar arasındaki çatışmalar, Müslümanların ülkeyi terk etmeye başlamasıyla sonuçlanmıştı.

Son yaşanan dalgada 1200’den fazla Müslümanın başkenti terk ettiği sanılıyor. Uluslararası insani yardım kuruluşları ülkede Müslüman nüfus kalmayacağı uyarısında bulunuyordu.

Müslümanları taşıyan konvoy şehrin PK-12 bölgesini terk ederek Çad sınırıa yakın ve göreceli olarak daha güvenli olan kuzeydeki iki kente gitti.

Evlerini terk etmek zorunda kalan Müslümanlardan biri geride bıraktığı arabasını ateşe verdi.

Evler ve camiler yağmalandı

Konvoyun şehri terk etmesinden kısa bir süre sonra yağmacılar bölgeye girerek evleri, iş yerlerini ve camileri yağmaladı.

Yağmacılardan biri olan Guy Richard Associated Press (AP) haber ajansına “Müslümanları burada istemiyorduk ve artık camilerini de burada istemiyoruz,” dedi.

Her ne kadar hala Müslümanların bir kısmı şehirde kalmış olsa da, binlercesi geçtiğimiz haftalarda Hristiyan nüfusun yoğun olduğu bölgeleri terk etti. Bu durum ülkenin fiilen bölünme tehlikesini de gündeme getiriyor.

Uluslararası Af Örgütü ise barışgücünün etnik temizliği önlemek konusunda başarısız olduğu görüşünde.

PK-12 bölgesi sakinlerinden Müslüman Tonga Djobo, AP’ye “Kalbim acıyarak gidiyorum ama burada arkamızdan kovalandık”, diyor.

Yardım örgütleri Müslümanların bölgeyi terk etmesinin hali hazırda kötü olan gıda krizini daha da tırmandıracağı görüşünde, çünkü dükkanların ve toptancıların çoğu Müslüman esnaftan oluşuyor.

Bu arada Cuma günü Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) Nanga Bogulia kentindeki birimine düzenlenen saldırıda 15’i Sınır Tanımayan Doktorlar çalışanı olmak üzere 22 kişinin öldüğü bildirildi. Eski bir milletvekili olan Gilles Xavier Nguembassa Reuters’a Seleka isyancılarının saldırıdan sorumlu olduğunu söyledi.

Çatışmalar nedeniyle Orta Afrika Cumhuriyeti’nin 4.6 milyonluk nüfusunun dörtte biri evlerini terk etti. Seleka Müslümanlarının darbesi ile göreve gelen ve Ülkenin ilk Müslüman devlet başkanı olan Michel Djotodia, bölge ülkelerinin girişimiyle sağlanan barış süreci uyarınca istifa etmişti. Djotodia Hristiyanları hedef almakla suçlanıyordu.

O zamandan bu yana ülkedeki Müslümanlar saldırıya uğramaya başladı ve evlerini terk ederek komşu ülkeler olan Kamerun ve Çad’a göç etmeye başladı.

Ülkede hali hazırda 6000 kadar Afrika Birliği ve 2000 Fransız askeri barış gücü olarak görev yapıyor ancak yetkilier BİRleşmiş Milletler’in 12000 askerinin de ülkeye gönderilmesini istiyor.

Eski bir Fransız sömürgesi olan ülke,1960 yılında bağımsızlığını kazandı ancak o zamandan beri ülkedeki tansiyon düşmedi. Orta Afrika Cumhuriyeti dünyanın en yoksul ülkelerinden.