BIST 9.842
DOLAR 35,27
EURO 36,71
ALTIN 2.968,13
HABER /  GÜNCEL

Müslüman Kardeşler protestoya çağırdı

Mısır'da mecliste en büyük grubu oluşturan Müslüman Kardeşler, darbe olarak gördüğü son gelişmeleri protesto için taraftarlarını meydanlara çağırdı.

Abone ol

Mısır'da parlamento seçimini birincilikle kazanan Müslüman Kardeşler hareketi Kahire ve ülkenin diğer kentlerinde taraftarlarını dev gösteriler düzenlemeye çağırdı.

Parlamento üyeleri de meclis binasına yürümeye çağırıldı ancak meclis binası şu anda ordu birliklerinin kordonu altında bulunuyor.

Mecli'tes olağan oturumun bu hafta yapılması planlanıyordu.

Mısır'da üç dört gündür yoğun siyasi gelişmeler yaşanırken önce Anayasa Mahkemesi seçimleri iptal etti, sonra henüz sonuçları açıklanmayan cumhurbaşkanlığı yapıldı, ardından iktidarı elinde bulunduran askeri konsey yasama yetkilerini üzerine aldığını ancak yetkileri ay sonunda yeni cumhurbaşkanına iade edeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin iki adayı da seçimi kazandıklarını söylüyor.

Cumartesi ve Pazar günü yapılan ve önceki turda en çok oy toplayan iki adayın yarıştığı seçime Müslüman Kardeş'in adayı Muhammed Mursi ile Mübarek döneminin başbakanlarından Ahmet Şefik katıldı.

Kahire dışındaki eski Polis Akademi binasında yargılanan devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in döneminde başbakanlık yapmış olan cumhurbaşkanlığı seçiminin diğer adayı Ahmet Şefik ise bu sonucu kabul etmiyor.

Seçimin resmi sonuçları henüz açıklanmadı.

Müslüman Kardeşler'den çelişkili açıklamalar

Müslüman Kardeşler'in Anayasa Mahkemesi'nin kararını izleyen konsey tasarruflarına üst düzeyde verdiği tepkiler çelişkili oldu.

Hareket bugünkü gösteriyi "darbe" olarak gördükleri Anayasa Mahkemesi ve konsey kararlarını protesto etmek için düzenliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde açıklama yapar Muhammed Mursi, Anayasa Mahkemesi kararını saygıyla karşıladığını açıklamıştı.

Konsey'in aldığı karar, Müslüman Kardeşler ve El Nur partilerinin kazandığı ancak iptal edilen seçimin yerine yeni seçimlerin ancak yeni anayasa hazırlandıktan sonra yapılacağına işaret ediyor.

Konsey, anayasa kurucu kurulu üyelerinin atanmasıyla ilgili olarak da kendisini tam yetkili kıldı.

Konseyin aldığı karar uyarınca yeni cumhurbaşkanı Mısır ordusunun işlerine müdahale edemeyecek, askeri atamaları yapamayacak, askerlerin emekliye ayrılmalarına karışamayacak ve askeri personelin görevine son veremeyecek.

Mısır Anayasası'na ilave edilen maddelerden birisi de "Başkomutanlık" yetkisinin, yeni anayasa yapılıncaya kadar cumhurbaşkanına verilmeyip, askeri konseyde kalmasını öngörüyor.

Seçim sonucu tartışılıyor

Kahire'de düzenlenen basın toplantısında Mısır halkına teşekkür konuşması yapan Mursi ''Bize oy veren ve vermeyen herkese teşekkür ediyorum. Bize demokrasiyi ve özgürlüğü bağışlayan Allah'a hamd olsun'' dedi.

Müslüman Kardeşler, adaylarının yüzde 52 oranında oy toplayarak seçimi kazandığını ilan etti.

Seçimler Anayasa Mahkemesi'nin Perşembe günü meclisi feshetme kararının yarattığı gergin ortamda gerçekleşti.

Karar, Mübarek döneminde atanmış olan yargıçlar tarafından alınmıştı

Müslüman Kardeşler'in seçimden önce kurduğu, Mursi liderliğindeki Özgürlük ve Adalet Partisi, seçimlerde 235 milletvekilliği kazanmıştı.

Bu milletvekillerinin 100 kadarının bağımsızların yerine seçildiği belirtiliyor.

Aşırı muhafazakâr Selefi Nur Partisi de bağımsızlar için ayrılan sandalyelerde benzer oranda bir başarı elde etmişti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda sosyal adaleti sağlayacağını söyleyen Muhammed Mursi, yüzde 24,8; Ahmed Şefik de, yüzde 23,7 oranında oy almıştı.