ABD'de müslüman kızlarla müslüman erkeklere bakış açısı çok farklı!
Abone olNew York Üniversitesinden Yard. Doç. Dr. Selçuk Şirin, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Müslüman kızların 11 Eylül saldırılarının ardından oluşan önyargıları Müslüman erkeklerden daha kolay aştığının belirlendiğini bildirdi.
Antalya'da devam eden 10. Avrupa Ergenlik Araştırmaları Derneği
Konferansına katılan Yard. Doç. Dr. Selçuk Şirin, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD'ye göç eden Müslüman çocuklar ve gençlerin değişen ortama nasıl ayak uydurduklarını araştırdığını kaydetti. Bu amaçla, dört ayrı proje
üzerinde çalıştığını belirten Şirin, şu anda yürütülmekte olan projelerden birinde ABD'deki üniversitelerdeki Müslüman gençlerin diğer dinlere mensup gençlerle karşılaştırıldığını dile getirdi.
Şirin, şöyle konuştu: ''Beyaz, Amerikalı, Hristiyan öğrencilerle Müslüman öğrenciler eğitim ve başarı bakımından birbirlerinden farklı değiller. Ruhsal
olarak Müslüman öğrenciler biraz daha fazla kaygı duyuyorlar. Asıl
farklılık kimlikte ortaya çıkıyor. Amerika'daki beyazlar kendilerini daha çok etnik kimlikle tarif ediyor. 'Ben İrlandalı Amerikanım', 'Ben İtalyan Amerikanım' diyorlar ama oradaki Müslümanlar, 11 Eylül saldırılarının ardından kendilerini etnik kimlikleriyle değil, dini kimlikleriyle tanımlamaya başladılar.''
Yard. Doç. Dr. Şirin, 11 Eylül saldırıları öncesinde de Müslümanlara bakışın negatif olduğunu, ancak 11 Eylülün ardından bu etkiyi silmenin daha güç hale geldiğini belirtti.
-KUR'AN-I KERİM ''BESTSELLER''-
11 Eylül saldırılarının ardından ABD'de yoğun bir ''Müslümanları anlama kampanyası'' başlatıldığına da dikkati çeken Şirin, Kur'an-ı Kerim'in uzun süre en iyi satan kitaplar arasında bir numarada yer aldığını vurguladı.
ABD'de Müslümanlara yönelik olumsuzluk artarken, anlama, tanıma çalışmalarının da hızlandığını belirten Şirin, ''Şu anda ABD'de Müslüman olmak zor'' diye konuştu.
Bu zor dönemin ergenler için daha da zorlu geçtiğine dikkati çeken Şirin, ABD'de Müslüman kız ve erkeklerin karşılaştıkları önyargıların ise farklı olduğunu söyledi.
Yapılan bir araştırmaya göre Müslüman kızların Müslüman erkeklere oranla daha az ayrımcılıkla karşılaştığını belirten Şirin, ''Bizim hipotezimiz başı örtülü olduğu için kızların erkeklerden daha çok ayrımcılık yaşayacakları yönündeydi ama tam tersi çıktı. Müslüman kızlar daha az ayrımcılık yaşıyorlar'' dedi. Selçuk Şirin, şöyle konuştu:
''Beyaz Amerikalılar Müslüman kızları az gelişmiş, baskı altında tutulan, bağımsızlığını elde edememiş, pısırık şeklinde algılıyorlar. Müslüman erkekleri ise, terörist, sorun yaratıcı, saldırgan olarak tanımlıyorlar. Müslüman erkekler terörist kavramıyla nasıl başa çıkabilir? Erkekler daha çok içlerine kapanıp öfke duyuyorlar. Müslüman kızların ise yapacağı tek şey konuşmak. Konuşunca, 'Ben de senin gibi üniversiteye gidiyorum', 'Ben de senin kadar zekiyim' diyebiliyorlar ve bunu yapınca önyargıyı kırabiliyorlar. Müslüman
kızlar için önyargıyı kırmak çok kolay. Erkek çocuklar için böyle bir şans yok.''