BIST 10.682
DOLAR 32,55
EURO 35,12
ALTIN 2.463,57
HABER /  GÜNCEL

MÜSİADdan istikrar uyarısı!

MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat kriz yaratacak sözlerden kaçınılmalı uyarısında bulundu

Abone ol

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat, ''Cari açık gibi sıkıntılar arasında yeni riskler yaratacak ve ekonomide binbir fedakarlıklarla elde edilmiş kazanımları riske atacak açıklamalardan özenle kaçınılması gerektiğine inanıyoruz'' dedi.

MÜSİAD tarafından derneğin Mecidiyeköy'deki genel merkezinde basın mensuplarına verilen iftar yemeğinde konuşan Bolat, Türkiye'nin 4 yıldır siyasi ve ekonomik istikrar içinde olduğunu, cari açık dışında makro kazanımlar bulunduğunu ifade etti.

Bolat, son dönemde gerilim yaratan bazı açıklamaları endişeyle izlediklerini belirterek, ''Toplumda gerilim yaratacak açıklamalardan özenle kaçınılması gerekiyor. Cari açık gibi sıkıntılar arasında yeni riskler yaratacak ve ekonomide binbir fedakarlıklarla elde edilmiş kazanımları riske atacak açıklamalardan özenle kaçınılması gerektiğine inanıyoruz'' diye konuştu.

Sadece enflasyonu düşürme ve mali istikrara dayalı bir ekonomi vizyonunun Türkiye açısından yeterli olmadığını vurgulayan Bolat, ihracata dayalı yatırım, üretim ve istihdamın da önemli olduğunu, Anadolu yaklaşımının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Halk Bankasının bir KOBİ kalkınma bankasına dönüştürülebileceğini ifade eden Bolat, Büyük Mağazalar Yasa Tasarısının yasalaşmasını, perakende ticaretine bir disiplin getirilmesini ve ithalat konusunda gerekli tedbirlerin alınmasını beklediklerini kaydetti.

Yatırım teşvik rejiminin revizyona tabi tutulmasının büyük bir ihtiyaç haline geldiğini vurgulayan Bolat, sanayi envanterinin çıkarılması, sektörel ve bölgesel önceliklere göre yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Bolat, iş aleminin tek haneli enflasyona alışmakta zorluk çektiğini de ifade ederek, ''Artık yeni bir dönem var, bir istikrar dönemi... Bu döneme alışmamız gerekiyor. İşadamları yeni dönemde verimli çalışmalı'' dedi.

YABANCI YATIRIMLAR

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bolat, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Türkiye'ye gelen yabancı yatırımlara ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

''MÜSİAD, doğrudan yabancı yatırımların her zaman yanında oldu. Bunun yabancı karşıtlığı şeklinde ele alınmaması lazım. Yoksa 2-3 yıl önceki hayıflanmaları yaşarız. Biz sıcak para girişlerini istemiyoruz, sıcak parayı yabancı yatırım olarak görmüyoruz. Sıcak paranın durdurulması, sınırlandırılması gerektiğine inanıyoruz.'' Bankacılık sektöründe yabancıların payının yüzde 30'ları aşmaması gerektiğini ve şu anda bu rakama yakın bulunulduğunu belirten Bolat, ''Bundan sonrası için risk algılaması yüksek'' dedi.
Ömer Bolat bir soru üzerine de, ''Döviz, para piyasalarındaki oynaklıkta, 3-4 bankanın, yabancı bankaların olduğunu görüyoruz'' diye konuştu.