MÜSİAD vergi reformu istedi. Reel sektörün güçlendirilmesini istedi.
Abone olMüstakil sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, “Yeni dönemde, yeni bir kalkınma mimarisi ve yeni bir program şart. 60. hükümetin ekonomideki hedefi; istikrarın derinleştirilmesi, cari açık ve işsizliğin azaltılması, ayrıca mikro reformlarla üreten reel sektörün rekabet gücünün artırılması olmalıdır” dedi.
MÜSİAD Araştırmalar ve Yayın Komisyonu tarafından hazırlanan “Maliye Politikası Reformu” Raporu’yla ilgili yazılı bir açıklama yapan Dr. Ömer Bolat, yeni dönemde, reel ekonomi merkezli, sanayi ve üretim merkezli bir kalkınma hamlesi başlatılması gereğine işaret ederek, bunun için daha âdil ve etkin bir vergi reformunun gerçekleştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Dr. Bolat şunları söyledi:
Malî disiplinin devamı için vergi sisteminde reform şart..
“2001 krizinden beri makro ekonomide kaydedilen olumlu gelişmelerin arkasında, kamu maliyesinde malî disiplinin ve malî sektörde rehabilitasyonun sağlanması ile beraber, özel kesimde sabit sermaye yatırımları ve verimlilikteki artış yer alıyor. Kamu kesiminin katkısı, bütçe açıklarının ortadan kaldırılması, borç yönetiminin daha rasyonel bir yapıya kavuşması ve bilhassa enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi ile sağlanmıştır.
Mevcut vergi sistemi, ekonomimizin gelişmesine; tasarruf, yatırım ve istihdamın artırılmasına yardımcı olamadığı gibi, kayıt dışı ekonomiyi ve kayıt dışı istihdamı da cezbetmektedir.
Kayıt dışının önemli sebeplerinden birisi de, vergi kayıp ve kaçaklarının önlenememiş olmasıdır. Yapılan, araştırmalara göre kayıt – dışı oranının, yüzde 50 civarında olduğu düşünülüyor. Elbette ki kayıt-dışını önlemek, sadece Maliye Bakanlığı’nın çabası ile olamaz. Bunun için, devletin ilgili kurumları harekete geçmeli ve topyekün bir çalışma başlatılmalı.
Günümüzdeki vergi sistemimizde ağırlık, dolaylı vergiler üzerine kuruludur. Makro ekonomik göstergelerdeki iyileşmelerin istihdama yansıması için, istihdamın üzerindeki vergi yüklünün azaltılması gerekiyor. OECD ortalaması yüzde 28 civarındayken, Türkiye yüzde 42,7 ile istihdam vergilerinin en ağır olduğu ülke konumunu devam ettiriyor.
Maliye politikalarında uygulanacak değişiklikler, kayıt dışını azaltırken, istikrarın kalıcı olmasını sağlayacak ve küresel rekabette sanayicimize rekabet gücü kazandıracaktır. Sanayicilerimizin dünyadaki rakipleri ile rekabet edebilecekleri girdi maliyetleri oluşturulmasına ve uygun yatırım ortamının oluşturulmasına yönelik tedbirlere acilen ihtiyaç vardır.”