BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Müşerref Büyükadaya mı?

Pakistan'da 9 Pervez Müşerref dönemi sona erdi. Müşerref'in Büyükada'ya yerleşeceği konuşuluyor.

Abone ol

Pakistan hükümetinin istifa için iki gün süre tanıdığı Devlet Başkanı Pervez Müşerref, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında görevinden ayrıldığını açıkladı.

İSTANBUL'U ÇOK SEVDİĞİNİ SÜREKLİ SÖYLÜYORDU

İstifa kadar Müşerref'in nerede yaşayacağı merak ediliyor. İşte ortaya atılan iddialardan birisi de Müşerref'in Büyükada'ya yerleşeceği. Müşerref'in 4 yıl önceki Türkiye ziyaretinde ailesiyle Büyükada'yı gezdiği ve aşık olduğu belirtilmişti.

Pakistan'da muhalefetin istenmeyen adam  ilan ettiği Müşerref'in Türkçe bilmesi, çocukluğunun 7 yılını Türkiye'de geçirmesi ve İstanbul'u sık sık çok sevdiğini söylemesi bu iddiaları güçlendiriyor.  

TÜRKİYE İHTİMAL DAHİLİNDE

Müşerref'in istifa kararını AA'ya değerlendiren Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Orta Asya uzmanı Gökçen Oğan, bütün bu seçenekleri değerlendiren Müşerref'in istifa sonrasına yönelik hazırlıklarını da yaptığını ve hatta İstanbul'da yaşayacağı yönünde haberlerin yayımlandığını anımsatarak, eski devlet başkanının Türkiye'ye gelmesini ihtimal dahilinde gördüğünü bildirdi. Oğan, Müşerref'in çok iyi derecede Türkçe konuşan, Türkiye'de tanınan ve kendisi de burada yaşamış bir lider olduğunu hatırlatarak, siyasi hayatı boyunca da Türkiye'nin kendisi için ayrıcalıklı bir konumda olduğunu vurgulamış olan Müşerref'in Dışişleri Bakanlığı tarafından da sevilen bir lider olduğunu belirtti.


MUHALEFET AZİL SÜRECİNİ BAŞLATMIŞTI


 
 Pervez Müşrref'in istifa haberini muhalefet büyük sevinç içinde kutladı. 
Suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun lideri olduğu Pakistan Halk Partisi öncülüğündeki koalisyon hükümeti, 8 Ağustosta, Müşerref hakkında azil işlemi başlatmayı planladığını açıklamıştı. Hükümet, azil sürecinde Müşerref hakkındaki suçlamaları, anayasayı ihlal ettiği ve yetkisini kötüye kullandığı konularında yoğunlaştırmıştı. Müşerref, Pakistan'da 1999 yılında ordunun müdahalesiyle iktidarı ele geçirmiş, daha sonra devlet başkanı olmuştu.

Müşerref, televizyondan yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında, istifasını bugün Pakistan Millet Meclisi Başkanlığına göndereceğini söyledi.

İktidardaki koalisyon hükümetinin oluşturduğu bir komisyon, 5 gün süren görüşmelerin ardından Müşerref hakkındaki azil suçlamaları listesini dün tamamlamıştı.

SÜRGÜNE GİTMEYE MECBUR KALMAYACAĞI GARANTİSİNİ ALDIĞI İDDİA EDİLİYOR

Müşerref’in, kovuşturmaya uğramayacağı ya da sürgüne gitmeye mecbur kalmayacağı konusunda garanti aldığı ve istifa kararını garantiden sonra açıkladığı iddia ediliyor.

1999 yılında kansız bir darbeyle iktidarı ele geçiren Pervez Müşerref, ekim ayındaki seçimlerde bir kez daha cumhurbaşkanı seçilmiş, bir ay sonra da üniformasını çıkartarak, sivil cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti.
Şubat’taki genel seçimi ise Pervez Müşerref’in muhalifleri kazanmıştı.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Pakistan'da devlet başkanının istifasının ardından beklenen sürece ilişkin bazı bilgiler şöyle:
 
 Navaz Şerif yanlıları, Müşerref'in istifasını sokağa dökülerek  kutladı..

-Anayasaya göre, meclisin üst kanadı olan Senatonun Başkanı Muhammedian Sumro devlet başkanı vekili olacak.

-Yeni devlet başkanı 30 gün içinde beş yıllığına seçilecek.

-Devlet başkanı, meclisin iki kanadı ve dört eyalet meclisinin üyelerinden oluşan bir seçiciler kurulu tarafından seçilecek.

Pakistan'da devlet başkanlığının Müşerref döneminde geleneksel rolünden çok daha fazla yetkileri bulunuyordu.

İktidardaki koalisyon hükümeti, Müşerref'in elinde tuttuğu meclisin feshedilmesi ile askeri ve yargı atamalarını yapma yetkilerini devlet başkanlığının sorumluluk alanlarından çıkararak bu mevkiyi sembolik hale getireceği açıklamaları yapmıştı.

ÇOCUKLUĞUNUN YEDİ YILI TÜRKİYE’DE GEÇTİ

Müşerref, 11 Ağustos 1943’te Yeni Delhi’de orta sınıfa mensup Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Hindistan’ın 1947’de bölünmesinden bir gün sonra ailesi, Pakistan’ın ilk başkenti Karaçi’ye gitti.

Pervez Müşerref, babasının memuriyeti nedeniyle 7 yıl Türkiye’de yaşadı. İktidarı ele geçirdikten sonra Türk medyasına zaman zaman Türkçe açıklamalar yaptı, Beşiktaşlı olduğunu ve en çok İstanbul’u sevdiğini söyledi.

1961 yılında Pakistan Askeri Akademisi’ne giren Müşerref, daha sonra İngiltere’de Kraliyet Savunma Eğitim Koleji’ne katıldı.

Evli ve iki çocuk babası olan Müşerref, 1998 yılında dönemin Başbakanı Navaz Şerif tarafından generalliğe yükseltildi, Ekim 1998’de Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.

General Müşerref, ertesi yıl, 1999’da kansız bir darbeyle Navaz Şerif’i devirdi. Müşerref, 2007 yılındaki devlet başkanlığı seçimini kazandığı sırada hala Genelkurmay Başkanıydı. Bu durumun yeniden seçilmesine engel olup olmadığı konusunda Yüksek Mahkemenin toplanmasından bir gün sonra olağanüstü hal ilan etti.

Müşerref, Kasım sonunda genelkurmay başkanlığından ayrıldı, 15 Aralık’ta da olağanüstü hali kaldırdı.

Pakistan’da, eski Başbakan Benazir Butto’nun suikasta kurban gitmesinin ardından ertelenen genel seçimler Şubat 2008’de yapıldı. Seçimleri Butto’nun lideri olduğu Pakistan Halk Partisi ile darbeyle iktidardan uzaklaştırılan eski Başbakan Navaz Şerif’in partisi kazandı.