BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,36
ALTIN 2.934,49
HABER /  GÜNCEL

Musa Anter cinayetinde Ergenekon izi

Faili meçhul cinayete kurban giden Musa Anter suikastındaki Ergenekon izi iddianameye yansıdı.

Abone ol

Tetikçiler ile emekli generallerin de aralarında olduğu Ergenekon sanıklarının yakın ilişkileri dikkat çekti.

Gazeteci Musa Anter cinayetinde Ergenekon terör örgütünün rolü aydınlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan Musa Anter cinayeti iddianamesinde, Ergenekon sanıklarının, infazı yerine getiren isimlerle ilişkilerine dikkat çekildi.

Ergenekon tutuklusu emekli Orgeneral Hurşit Tolon, firari sanık emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük, tutuklu sanık Tuğgeneral Levent Ersöz’ün yanı sıra faili meçhul cinayetler davasının tutuksuz sanığı emekli Albay Arif Doğan ile Balyoz darbe planı davası tutuklu sanığı emekli Albay Cemal Temizöz gibi Ergenekon sanıklarının bağlantılarına ışık tutuldu.

ERGENEKON DAVASI UMUT OLDU

Halkın Emek Partisi (HEP) kurucularından olan Özgür Gündem gazetesi yazarı Musa Anter, 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da öldürüldü. Olayda akrabası Orhan Miroğlu da ağır yaralandı. Cinayet zanlıları 21 yıldır yargı önüne çıkarılamadı. Ancak Ergenekon süreci, sorumluların bulunması noktasında ümitleri artırdı.

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, Ergenekon davasını, cinayetin aydınlatılmasında bir şans olarak gördüklerini açıkladı. Suikastta yaralanan Orhan Miroğlu da, Kürt meselesinde yaşanan birçok hak ve yaşam ihlalinin büyük bir bölümünde, Ergenekon’un etkisi olduğuna dikkat çekti.

KARANLIK YILLARIN CİNAYETLERİ

Tüm bu açıklamalardan sonra dikkatler Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun’un yürüttüğü Musa Anter cinayeti soruşturmasına çevrildi. Coşkun, iddianameyi 25 Haziran 2013'te tamamladı. Cinayetin anlatıldığı iddianamede, JİTEM’in etkisi net bir şekilde görüldü.

Coşkun, 1990’lı yılların karanlık olay ve faili meçhul cinayetlerinde rolü olduğu belirtilen TUSHAD’a da (Türkiye Ulusal Stratejiler ve Hareket Dairesi) gönderme yaptı. Böylece TUSHAD; Zirve misyoner cinayetleri davasından sonra ikinci bir iddianameye de girmiş oldu.

Ergenekon sanıklarının rolü iddianamede şöyle anlatıldı:

TUSHAD JİTEM’İ koordine ederdi

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon: 1990’lı yılların başında Genelkurmay Başkanlığı genel sekreterlik görevinde bulunan Tolon, TUSHAD’ın başındaydı. TUSHAD, 1993 yılında Tolon tarafından kuruldu. Yapılanma çok gizli olup, JİTEM ile koordinasyon halindeydi. JİTEM, idari açıdan Jandarma Genel Komutanlığı’na, operasyonların yürütülmesi ve talimatın alınması bakımından TUSHAD’a bağlıydı. TUSHAD JİTEM’i de koordine ederdi.

Tümgeneral Mustafa Bakıcı: Şırnak 23. Jandarma Tümen Komutanı iken 2009’da Hamit Yıldırım’ı yanına çağırdı. Yıldırım’ın fotoğraflarını çektirdi. Bakıcı, Yıldırım’a Musa Anter cinayetinde teşhis için fotoğraflarına ihtiyaç duyulduğunu ama rahat olmasını, kimsenin onu teşhis edemeyeceğini, evinde herhangi bir suça konu bir malzeme varsa onları ortadan kaldırmasını söyledi.

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük: Cinayeti işleyen JİTEM’in kurucularından ve ilk çekirdek kadrosundan.

Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz: Tetikçi Hamit Yıldırım’ın Şırnak’ın Kumçatı beldesindeki evlerine gelip gidiyordu.

Emekli Albay Arif Doğan: Musa Anter’i öldüren JİTEM’in ilk çekirdek kadrosu arasındaydı

Emekli Albay Cemal Temizöz: Faili meçhul cinayetler davasında kendisiyle birlikte tutuklanan Bedran kod adlı itirafçıyla birlikte Şırnak’a, tetikçi Hamit Yıldırım’ın yanına gidiyordu.