Muş-Tatvan demiryolu projesinin yapılacak baraj nedeniyle iptali Tatvan Sanayi Odasının tepkisi çekti.
Abone olBitlis'in Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Bilal Dağdağan, yapılması planlanan baraj sebebiyle, Muş- Tatvan demir yolunun iptal edilmesinin, bölge ekonomisini felce uğratacağını savundu.
Dağdağan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Elazığ'da yapılması düşünülen hidro elektrik santrali projesi sebebiyle, baraj suları altında kalacak olan Muş demir yolunun iptal edilmesinin gündemde olduğunu anımsattı.
Bu gelişmeden, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına bağlı olarak çalışan Tatvan-Van Feribot İşletmesinin de olumsuz etkileneceğini ifade eden Dağdağan, yetkililere bu girişimin mutlaka durdurulması gerektiği çağrısında bulundu.
İran ve Türki Cumhuriyetlere sevkiyatın demir yolu ve deniz yolu bağlantısını sağlayan tek noktanın, Tatvan'daki Van Gölü Feribot İşletmesi Müdürlüğüne ait olduğunu kaydeden Dağdağan, şöyle konuştu:
''Elazığ'da yapılması düşünülen hidro elektrik santrali projesi sebebiyle, baraj suları altında kalan Muş demir yolunun iptal edilmesi gündemde. Buna bağlı olarak Tatvan'a kadar gelen demir yolu da iptal edilecek. Dolayısıyla ilçemize kadar gelip buradan da Van'a feribotla taşınan ihracat malzemeleri, başka güzergahlara kaydırılacak.''
BU YOLUN İPTAL EDİLMESİ YIKIM OLUR
Bu yolun iptal edilmesinin ticari manada büyük bir yıkım olacağını belirten Dağdağan, özellikle inşaat sektörünün kullandığı ağır malzemelerin, demir yolu ve Tatvan-Van feribot işletmeleri aracılığıyla taşındığını söyledi.
Bu sevkıyatın kara yoluyla yapılması halinde, altından çıkılamaz maliyetlerin ortaya çıkacağını vurgulayan Dağdağan, şunları kaydetti:
''Türkiye'nin ihracat bağlantılı tek demir yolu Muş-Tatvan hattıdır. İlçemizde feribot ve demir yollarında çalışan yüzlerce vatandaşımız bu çalışmadan olumsuz olarak etkilenecektir. Bölge milletvekillerimizle temaslarımız devam ediyor. Van, Bitlis, Muş illerinde yaşayan her vatandaş bu projenin mağduru haline gelecek. Hükümetin bu çalışmayı gözden geçirmesi gerekiyor. Yetkilileri bu konuda daha insaflı karar vermeye davet ediyoruz.''
Firmaların yüklerini demir yolunu kullanarak, İstanbul Haydarpaşa İstasyonu'ndan yükleyip, direk İran ve komşu Türki Cumhuriyetlere ihraç ettiğini belirten Dağdağan, bu yolun iptal edilmesiyle ihracat yapan firmaların da zor durumda kalacağını ifade etti.
Van Gölü üzerinde işlemesi düşünülen ve ihale aşamasında olan 2 feribotun yapımının bu düzenlemeyle iptal edilmesinin gündeme geleceğini söyleyen Dağdağan, siyasilerin ve sivil toplum kuruluşlarının bu projenin iptali için harekete geçmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.