Amerikalı siyasetçiler, İngiltere'de yasadışı telefon dinleme skandalı nedeniyle medya imparatorluğu sarsıntı yaşayan Rupert Murdoch'a ait şirketlerin ABD'de de incelenmesini istiyor.
Abone olİngiltere'de, gazetelerinin yasadışı telefon dinleyerek haber yaptığı iddiaları konusunda soruşturmaya hedef olan medya devi Rupert Murdoch'a ait şirketlerin, Amerika Birleşik Devletleri'nde de incelemeye alınması için çağrılar artıyor.
Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleri, FBI'dan Amerikan vatandaşlarının telefonlarının dinlenip dinlenmediğini araştırmasını istiyor.
Kongre üyeleri, özellikle 11 Eylül saldırılarının kurban ve yakınlarının böyle bir uygulamaya hedef olmuş olabileceği düşüncesinden rahatsız.
İngiltere'de yayınlanan ve telekulak skandalının odağında yer alan News of the World gazetesinin, 11 Eylül 2001'deki saldırılarda ölen kişilerin telefon kayıtlarını almak için New York'ta bir polis memuruna başvurduğu yönünde haberler var.
New York Temsilciler Meclisi üyelerinden Peter King, FBI başkanına gönderdiği mektupta, mağdurlar ve yakınlarının "asalaklara yaraşır" diye ifade ettiği davranışlardan korunması gerektiğini vurguladı.
Demokrat Senatörler Barbara Boxer, Jay Rockefeller ve Frank Lautenberg de Adalet Bakanı ve Sermaye Piyasası Kurulu yetkililerine şikayette bulundu.
News of the World gazetesinin kaçırılan, cinayete kurban giden kişilerle görev sırasında ölen askerler ve yakınlarının cep telefonlarına girdiği yolundaki suçlamalar, İngiliz kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti.
Polisin dört bin kişiyi etkilemiş olabileceğini söylediği suçlamalar ardından, News of the World gazetesi yayın hayatına son verdi.
İngiltere'deki ödemeler ABD'de suç mu?
Amerikalı yetkililer ayrıca gazete ve bağlı olduğu News International şirketinin İngiliz polislere yaptığı öne sürülen ödemeler ile Amerika'nın yolsuzlukla mücadele yasalarını çiğnemiş olabileceğini düşünüyor.
News International İngiltere'de kurulu olsa da, ana şirket konumundaki News Corporation bir Amerikan şirketi ve Amerikan yasalarına uymakla yükümlü.
ABD Adalet Bakanlığı, Kongre'den iletilen araştırma taleplerini incelediklerini bildirdi.
İngiltere'de ise milletvekilleri, News International yönetim kurulu başkanı Rebekah Brooks'un ifadesini almak için yapılabilecekleri tartışıyor.
Dev bir medya imparatorluğunun başında olan Rupert Murdoch ve oğlu James ile skandalın kilit ismi olarak görülen Brooks, parlamento komisyonu önüne çıkmaya çağırılmıştı.
Yetkililerin bu davete icabet etmek için Salı gününe dek zamanı var.
Ancak milletvekilleri özellikle Brooks'un sorulara yanıt vermesi için celp yoluyla komisyona çağırılabileceğini düşünüyor.
Avam Kamarası Medya Komisyonu baba-oğul Murdoch'ları da sorgulamak istiyor, ancak Amerikan vatandaşı oldukları için onları komisyon önüne çıkmaya zorlayamıyor.
Rupert Murdoch, giderek büyüyen skandal nedeniyle dün İngiltere'nin en büyük uydu yayın platformu olan BSkyB grubunun tüm hisselerini satın alma girişiminden vazgeçmek zorunda kalmıştı.
Şirketin açıklaması sonrasında, parlamentodaki tüm partiler satış planlarını kınayan bir önergeye destek verdi. Önergede başta planlardan vazgeçilmesi çağrısı yapılacaktı.