BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Murat Karayılan o mektubu açıkladı

Öcalan 2 mektup yazdı biri Kandil'e gidecekti. O mektup gitmeyince süreç bitme noktasına geldi. İşte o mektup işinin ayrıntısı;

Abone ol

İNTERNETHABER (ÖZEL İÇERİK) - Barış süreci az daha bu mektup yüzünden bitiyordu. Kandil'in 1 hafta süre verip rest çektiği o mektubu PKK'nın elebaşı Murat Karayılan açıkladı. Mektup Öcalan'dan geliyordu.

Öcalan'ın süreç yavaşlayınca 2 mektup kaleme aldığı öğrenildi. Bu mektuplardan biri Ankara'ya diğeri ise Kandil'e yazılmıştı.

ÖCALAN: MEKTUP SİZE VERİLMEZSE...

Kandil'in kriz çıkartmasının sebebi ise mektubun PKK'ya ulaştırılmaması. Öcalan, yanına giden heyete, “eğer bu mektup size verilmezse demek ki adım atmak istemiyorlar” demiş.

Aradan bir hafta geçmesine rağmen mektup Kandil'e gitmeyince PKK yönetimi rest çekti. Süreci bitirecekleri tehdidinde bulunan Kandil, bu restin karşılığını aldı ve mektup onlara teslim edildi. Karayılan "Bu mektup sonradan verildi. Mektup verilmemiş olsaydı, tıkanma yaşanacaktı" dedi.

MEKTUPTA NELER VARDI?

Mektupla ilgili krizi ifşa eden Murat Karayılan içeriğine dair açıklamalar yaptı. Kriz çıkartan mektupta Öcalan komisyon kurulmasını önermiş.

Murat Karayılan'ın anlattığını göre Öcalan yeni öneriler getirmiş, içeriğini şöyle açıkladı;

"Öcalan bu mektubunda, sürecin daha rahat ilerleyebilmesi için devletin yapabilecekleri konusundaki görüşlerini sunuyor. Devletin daha rahat adım atabileceği ve hareketimize bu anlamda güven verebileceği konuları dile getiriyor ve 8 komisyonun kurulmasını öneriyor. Bunlar; Hukuk Komisyonu, Sosyo-Ekonomik Komisyon, Misakı Milli Komisyonu, Kadın Özgürlüğü Komisyonu, Ekoloji Komisyonu, Sivil Toplum Komisyonu, Güvenlik Komisyonu, Hakikatleri Araştırma ve İzleme Komisyonu’dur. "

EŞBAŞKANLAR SÜRECİ YÖNETECEK

KCK'daki yeni değişimi de yorumlayan Karayılan, artık süreci eşbaşkanların yöneteceğini açıkladı.

Karayılan, "Genel Kurulumuz, Önder Apo’nun geliştirdiği Demokratik Kurtuluş ve Özgür Yaşamı İnşa Süreci’nin devam etmesi yönünde karar aldı. Bu karar aynı zamanda hareketimizin sürece ne denli stratejik yaklaştığını gösteren bir karardır. Hareketimiz bu genel kurulunda sürecin gelişmesi yönünde yapılması gerekenleri kapsamlıca tartışmıştır ve yeni yönetime devletin attığı adımları ve sürecin gerekliliklerini de göz önünde bulundurarak bu süreci yürütme yetkisini vermiştir. Yani yeni yönetim süreci gerekirse durdurabilir, gerekirse geliştirebilir. Bu konuda gerekli inisiyatif verilmiştir." dedi.

NİYE BÖYLE YAPIYORLAR?

Son bir aydır sürecin yürümesi için Ankara'nın üzerine düşen yapmadığını savunan Murat Karayılan, "Akil İnsanlar Komisyonu’nun raporlarını sunmasının ardından hükümetin de adım atması bekleniyordu. Ama atmamıştır, tersine kendisini kapalı tutmuştur. Halbuki Akil İnsanların raporlarından bile yola çıksa birçok konuda adım atılabilirdi" dedi.

Karayılan, devletin bu tutumundan dolayı kuşkuya düştüklerini belirterek şunları söyledi;

"Karakol ve baraj yapım projeleri durdurulmamış, koruculuk sistemini daha da geliştirme arayışına girmiş, doğaya karşı işlenen suçlar had safhaya çıkarılmış, tamamen keyfi bir şekilde tutuklanmış Kürt siyasetçilerinin esaret hallerine devam edilmiş, hasta tutsaklar serbest bırakılmamış ve yapılabilecek birçok şey yapılmamıştır. Bu uygulamalar karşı tarafın niyetini ortaya koymaktadır ve bu çelişkili durumlar hareketimizdeki ve halkımızdaki kuşkuların artmasına yol açmaktadır. İster istemez insanın aklına, “eğer iyi niyetlilerse niye böyle yapıyorlar?” sorusu geliyor."