BIST 9.721
DOLAR 35,22
EURO 36,82
ALTIN 2.978,86
HABER /  MEDYA

Mümtazer Türköne'den olay Erdoğan-PKK yazısı

Yazar Mümtazer Türköne, cumhurbaşkanlığında oluşturulacak yeni yapılanma ile PKK'yı aynı torbaya soktu.

Abone ol

Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne yine cumhurbaşkanı Erdoğan'a sert çıktı. Yazara göre yeni yılda cumhurbaşkanlığı sarayı ve Kandil merkezli iki paralel devlet olacak.

Kurulması planlanan 12 başkanlı yeni cumhurbaşkanlığı şemasını bugünkü yazısında yorumlayan Türköne'nin hedefinde Erdoğan vardı. 

PEK FAZLA FARK YOK

Cumhurbaşkanlığı sarayı odalarının paralel devlat işgali altında olduğunu iddia eden yazar, iki paralel devlet arasında bulduğu benzerlikleri köşesinde böyle anlattı:

"Cumhurbaşkanlığı, tüzel kişiliği bile bulunmayan bir makam, sadece genel sekreterliğin idarî iç işleyişini düzenleyen bir kanun var. Bu yüzden Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası bile, cumhurbaşkanlığına değil Kültür Bakanlığı’na bağlıdır. Kanunsuzluk çift taraflı. Hem anayasaya aykırı bir yetki kullanılacak hem de bütçede yer almayan kalemlerden harcama yapılacak. “Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa’dan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz” diyen Anayasa hükmü ne olacak?

PKK, Cizre’yi “paralel devlet” sıfatıyla kana buladı. KCK’nın bir yasası, devlete alternatif iç güvenlik birimleri, kanunları, mahkemeleri, vergi toplama düzeni var. 1917’nin alternatif Sovyet yapılanmasından başka bir şey değil bu düzen. Düzene uymayanlar “kurtarılmış” bölgeleri terk etmek zorundalar. PKK, paralel devletini yürütebileceği yerde ideolojik temizlik yapıyor. Ak-Saray’daki paralel devlet düzeninin muhalefeti susturması gibi.

PKK’nın KCK’ya dayanan “paralel devleti” ile, Ak-Saray’da 12 başkanlık altında oluşturulan “paralel devlet” arasında mahiyet ve işleyiş açısından pek fazla fark yok. İkisi de kanunlara aykırı ve ikisi de Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak tanıdığımız, bildiğimiz devletin egemenlik yetkilerini anayasa ve kanunlara aykırı bir şekilde kullanmaya hevesli. Tek fark, biri yerin altında, öbürü saraylarda, Cumhurbaşkanı’nın gölgesi altında. Barış süreci, fiilen bu iki paralel devlet arasında yürütülüyor."