BIST 9.916
DOLAR 35,21
EURO 36,66
ALTIN 2.961,00
HABER /  GÜNCEL

Mumcu'nun istifasında MHP'nin rolü

Erkan Mumcu AK Parti'den ve Turizm Bakanlığı'ndan olaylı bir şekilde istifa etti. Peki bu istifada MHP'nin rolü var mı? Hasan Demir, istifayı süzgeçten geçirdi.

Abone ol

Hasan Demir, Erkan Mumcu'nun AK Parti'den ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan istifa edişini kaleme aldı. Demir, başlıklı yazısında MHP'nin istifadaki etkisini okuyucularına sundu.

Erdoğan''ın "Önemli değil" dediği Erkan Mumcu''nun hem bakanlıktan hem de AKP milletvekilliğinden istifasında MHP''nin ne gibi bir rolü olabilir? Bu sorunun cevabını istifa gerekçesinde Mumcu''nun kendisi veriyor zaten.

Ama biz önce Erkan Mumcu''nun bakanlıktan ve AKP''den niçin istifa etmiş olabileceğini kendimizce değerlendirelim.

Yok efendim Bakanlar Kurulu toplantısında Mumcu, Erdoğan''ı eleştirmiş, yok öğrenci affı bardağı taşıran son damla olmuş, yok o makamlarda bulunuluş "bir lütuf gibi" algılansın isteniyormuş, bence bunlar ve bunların benzeri bütün gerekçeler madalyonun sadece bir yüzü.

Sen o gemiyi terk etmeye karar verdiysen elbette bu terk ediş için kamuoyunu ikna edecek gerekçeleri de hazırlarsın.

İcraatları eleştirirsin, başbakanı eleştirirsin, o gün için mümkün olmayan çok daha popülist yasaların çıkması için yüksek sesle konuşmaya başlarsın, kısacası, ufak ufak ve sürekli rahatsız edersin.

Çevre ve çevrenin merkezindeki çelik çekirdek de gerekeni yapmak zorunda kalır, en azından kendini savunma ihtiyacı hisseder ve iş sonunda iki taraf için de istenilen noktaya gelir.

Erkan Mumcu AKP''den istifa etmek istiyordu, etti. Erdoğan ve çok yakın çevresi Mumcu''nun bakanlıktan ayrılmasını fakat AKP''de kalmasını istiyordu, bu isteğin de yarısı hoş oldu, yarısı acı verdi, çünkü Mumcu AKP''den de istifa etti.

Giderken de, "Bir tür misafir, katlanılan adam gibi algılandım.

Kimilerinin ihsan olarak gördüğü koltukta oturmak siyasi ahlakıma sığmazdı" deyiverdi.

Yani, huyunu suyunu bildiği, tâ başından beri bu huy ve bu suy ile kabul ettiği Erdoğan''ı gizli kapaklı "diktatör" olmakla itham ediverdi.

Dakka bir, gol birdi.

Neyse, teferruat o kadar önemli değil... Çünkü bu istifa Mumcu''nun ilk istifası değil.

Mumcu, istifa söz konusu olduğunda, en iyi zamanlamayı yapan bir siyasetçi olarak iz bıraktı benim aklımda her nedense.

İstifa ile terk ettiği ANAP''ın ömrünü tamamlamış parti haline gelmiş olmasını unutmamak gerekir.

Mumcu''nun bu özelliğini aklımda tutarak mevcut istifaları değerlendirdiğimde, AKP''yi ufukta çok sıkıntılı günlerin beklediğini iddia edebiliyorum.

AB ile üyelik görüşmelerinde Türkiye''den talep edilecekler ile Türk halkının "Hayır o kadarı da olamaz" direnci arasına sıkışacak olan Erdoğan ile partisi AKP çok ciddi parçalanma ve erozyona uğrayacak, Mumcu bunu gördü.

Ayrıca Irak''ın kuzeyinde ve Kerkük''te yaşanacaklar da AKP''nin örselenip itibar kaybına uğramasında çok önemli roller oynayacak, Mumcu bunu da fark etti.

Yine ekonomide çok ciddi bir çıkma bekliyor Türkiye''yi.

Mumcu, yılların siyasetçisi ve bakanı olarak bu tıkanmayı da sezdi ve tıpkı ANAP''ı terk ettiği noktada AKP''yi yine ANAP''ı terk ederken yaptığı benzer suçlamaları yaparak terk ediverdi. Benim Erdoğan''dan neyim eksik, gencim, popülerim, güzel konuşuyorum, elim ayağım düzgün, eh kültürlü de sayılırım, siyasi birikimim, devlet tecrübem de var.

Öyleyse bu istifalar aslında bir bitiş değil, yeni bir başlangıç olsun da istedi Mumcu.

Ben işte bu noktada Mumcu''nun istifasında MHP''nin rolü var diyorum.

Zaten Mumcu da bunu kabul ediyor.

Sadece bu istifada beni cesaretlendiren MHP oldu demiyor o kadar.

Tabi MHP''nin yanına DYP''yi, CHP''yi de koyabilirdi.

Şimdi Mumcu''dan istifa gerekçelerinden birkaçını tekrar dinleyelim. "- AKP seçeneksizlik ortamında iktidar olmuştur.

Çıkış noktan Türkiye''nin önüne yeni seçenekler sunmaktır.

Çünkü Türkiye''nin yeni alternatiflere ihtiyacı var.

Toplum bunu takdir ederse, desteğini de koyar.

Ancak, siyasi partileri şahıslar değil, Türkiye''nin şartları kurar." Bu sözler doğru sözler.

AKP gerçekten de bir seçeneksizlik ortamında iktidar oldu.

Durum bugün AKP''nin iktidar olduğu şartlardan farklı değil.

Bu sefer de AKP''nin alternatifi yok.

Mevcut iktidarın çıkarttığı yasalar, Kıbrıs, Irak, AB karşısında verdiği tavizler Türkiye''yi dibin görünmeyen bir uçurumun kenarına götürmüşken ve tek çıkış yolunun Türk milliyetçiliğine sarılmak olduğu çıplak göz ve sığ akılla bile görülür hale gelmişken başta MHP olmak üzere hiçbir parti AKP''ye ciddi bir alternatif haline gelemedi. Mu alternatifsizlik Mumcu''ya, "Bir ihtimal daha var/ O da Başbakan olmak mı dersin" şarkısını mırıldanma cesareti verdi.

Ve o Şlo umuduyla, karaya oturması muhtemel bir gemiyi terk etti.

YAZI:Hasan DEMİR