Hollanda'nın kuzeyindeki Oranje köyünde, daha fazla mülteci istemeyen halk, Güvenlik ve Adalet Bakanı Klaas Dijkoff'u tartakladı. 150 nüfuslu köye 700 mülteci yerleştirilmişti.
Abone olHollanda'nın kuzeyindeki Oranje köyünde daha fazla mülteci istemeyen köylüler, Güvenlik ve Adalet Bakanı Klaas Dijkoff'a saldırdı.
Hollanda Hükümeti'nin, yerel yönetimlerin itirazına rağmen köy ve kasabalara mülteci yerleştirme kararı, gerilime yol açıyor.
Kamuoyu yoklamalarına göre halkın yüzde 70'i Hollanda'ya mülteci akınına karşı. Aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV), "sınırları kapatalım" önerisi geniş kesimlerin desteğini alıyor.
Haftalık 2 bin civarında sığınmacının geldiği Hollanda'da, hükümet, yerel yönetimlerin bu soruna ortak olmasını istiyor.
Ancak halktan gelen itirazlar üzerine belediyeler karar almakta zorlanıyor. Bu nedenle Güvenlik ve Adalet Bakanlığı, sığınmacıların sokakta kalmaması için belediyelerin kararını beklemeyeceğini duyurdu.
Bakanlık bu çerçevede, ülkenin kuzeyinde bulunan Oranje köyüne 700 yeni mülteci yerleştirme kararı aldı.
Güvenlik ve Adalet Bakan Yardımcısı Klaas Dijkoff, konuyla ilgili bir toplantı için Salı günü akşam Drenthe bölgesindeki Oranje köyüne gitti. Hollanda basınına göre bakan, toplantıda yeni mülteci alımı konusunda ısrarcı oldu.
Polis gönderildi
Toplantının ardından köylüler bakanın geçeceği yolu kapattı. Kendi istekleri dışında alınan karar tepki gösteren köylüler, bakanın aracını tekmelediler. Dijkoff'un tartaklanması üzerine şoför aracı köylülerin üzerine sürerek olay yerinden uzaklaştı.
Olayın ardından köylüler, 150 kişinin yaşadığı Oranje'ye giriş çıkışları kapattı. Mülteci taşıyan otobüslere izin verilmeyeceğini belirtiyor.
Oranje köyüne daha önce 700 mülteci yerleştirilmişti. Köylüler, 150 nüfuslu köyün 700 kişiyi daha kaldıramayacağını söylüyor.
Olayın ardından bölgeye çevik kuvvet ekipleri gönderildi.
Hükümetin, belediyelerin izni olmadan zorla mülteci yerleştirme kararı tepkiyle karşılandı. Hıristiyan Demokrat Parti (CDA), belediyelerin, mülteci yükünü taşıyacak bir altyapısı bulunmadığını belirtiyor.
Yerel yönetimlerden sorumlu Kraliyet Komiseri Jacques Tichelaar ise öfkeli. Hükümetin kararının halk ile mültecileri karşı karşıya getirebileceği uyarısında bulunuyor.
Yapılan kamu oyu yoklamalarına göre Hollanda halkının yaklaşık yüzde 70'i mültecilerin ülkeye gelmesine karşı.
Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV), sınırların kapatılarak ülkeye mülteci gelişinin yasaklanmasını istiyor. PVV lideri Geert Wilders, sığınmacıların yerleştirilmesi planlanan bölgelerde yoğun bir kampanya yürütüyor.
PVV tarafından, halkın sığınmacılar konusundaki şikayetlerini dile getirebileceği özel bir hat oluşturdu.
Sığınmacı akımın "İslam istilası" olarak değerlendiren Wilders, mülteciler konusundaki görüşleri nedeniyle geniş destek görülüyor. Katıldığı etkinliklerde, "Sığınmacı sorunu konusunda gerçekleri söyleyen bir kahraman" diye tanıtılıyor.
Mülteci karşıtı götüşleri nedeniyle aşırı sağcı partinin oy oranı da hızla artıyor. Son kamuoyu yoklamalarına göre Wilders'in partisi farklı biçimde önde görünüyor.
Anketlere göre, son 1 ayda 10 sandalye birden kazanan PVV, olası bir seçimde 33 milletvekili çıkaracak.