BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 35,97
ALTIN 2.997,71
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Mülakatta dikkat etmeniz gereken hususlar

İlk karşılaşma, ilk tanışma, ilk izlenim çok önemlidir. Mülakatta ikinci bir şansınızın olmadığını unutmayın.

Abone ol

İlk karşılaşmada insanların aklında ön yargılar oluşur ve bunu sonradan değiştirmek çok zordur. İlk görüşme sizin için mükemmel bir başlangıç ya da hızlı bir son olabilir. Görüşme odasına adım attığınız andan itibaren mülakat başlar.

Kendinize güvendiğinizi gösterin: Selamlaşma, el sıkışma ve kendinizi nasıl sunduğunuz çok önemlidir. Dik durun, vücut dilinizi kullanın ve konuştuğunuz kişinin gözlerinin içine bakarak kendinizden emin görünün. Sorular karşısında net cevaplar verin. Güçlü ya da zayıf yönlerinizi bilerek görüşmeye gitmeniz, net cevaplar vermenizde size yardımcı olacaktır.

Başvurduğunuz şirket ve çalışacağınız pozisyon hakkında detaylı bir araştırma yapın: Şirket hakkındaki bilginiz ne kadar çok olursa, sorulara vereceğiniz yanıtlar da o kadar iyi olur. Ayrıca başvuracağınız pozisyon hakkında bilgili olacağınızdan hangi niteliklere sahip olmanız gerektiğini de iyi bilirsiniz.

Randevu saatine zamanında gidin: Görüşmeye geç kalmamak için firmanın adresini önceden alarak, nasıl gideceğinizi belirlemek size fayda sağlayacaktır. Randevuya geç kalmak kadar çok erken gitmek de doğru değildir. Randevu saatinden 5 dakika önce randevu yerinde olmak sizin için yeterli olacaktır.

Her mülakatta karşılaşabileceğiniz klasik soruların yanıtlarını görüşme öncesinde mutlaka kafanızda tasarlayın: Karşılaşılması muhtemel sorular…Güçlü ve zayıf yönleriniz neler? Kariyer hedefiniz nedir? Sizi neden tercih etmeliyim?

Kıyafetinize dikkat edin, dış görünüş belirleyici bir etken olacaktır: Başvurduğunuz işe ve şirkete uygun giyinin. İyi giyinmelisiniz ve profesyonel bir havanız olmalı. Şirketin kültürüne göre takım elbise ya da daha az resmi bir şeyler giyebilirsiniz. İmajınız işe alımınızda belirleyici olup saygınlık kazanmamızı ve iz bırakmamızı sağlayacaktır.

Giydiğinizde çok övgü aldığınız renge ve tarza güvenin.
İçinde kusursuz olduğunuzu hissettiğiniz bir kıyafet tercih edin.
Çok göze çarpan kıyafet ve renklerden kaçının.
İyi kesilmiş ve şekillendirilmiş bir saç modeli tercih edin.
Takılarınızın sade olmasına dikkat edin.
Açık giyinmekten kaçının.

Kıyafet için renk seçiminde size yardımcı olacak ipuçları…
Kahverengi: Rahat bir renk olarak kabul edilir. Kahverengi giydiğiniz zaman resmiyetten uzak görünmenizi sağlayabilir. Profesyonel toplantılarda ve iş görüşmelerinizde tercih edilmemesi gereken bir renk.
Yeşil: Güven veren bir renktir
Siyah: Gücü ve tutkuyu temsil eder. Hırsın da bir ifadesidir.
Mavi: Sakin olarak nitelendirilir. Kamu alanlarına iş başvurusu yaptıysanız mavi gömlek tercih edilebilir. Sakinleştirici bir renktir.
Mor: Nevrotik duyguları açığa çıkardığı, insanları bilinç altında korkuttuğu tespit edilen bir renktir.
Sarı: Geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin ifadesi olan bir renktir
Gri: Diplomatik ve ağır bir renktir. Ciddiyeti temsil eder.
Beyaz: İstikrarı, devamlılığı ve temizliği simgeler. Beyaz elbiseler kişinin temiz olduğu imajını verir.

Görüşmenin sonunda, mülakatçılar genellikle adaya herhangi bir sorusunun olup olmadığını sorarlar. Bu durumda çekingen kalmaya gerek yoktur. Söz konusu pozisyonla ilgili aklınıza takılan, merak ettiğiniz konular ve işe alım süreci ile ilgili sorular sorabilirsiniz. Mülakatı gerçekleştiren kişinin kartviziti istenebilir. Görüşme sizin açınızdan olumsuz geçmiş olsa bile güler yüzlü bir şekilde tokalaşarak görüşme sonlandırılmalıdır.