BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,71
ALTIN 2.958,75
HABER /  GÜNCEL

Mükellefin bilmediği çarpıcı detay

İşyeri kira geliri elde edenlere piyango çıktı.. Bir çoğu bu durumdan habersiz.. Ayrıntıları Şükrü Kızılot açıkladı..

Abone ol

Yılda 96 bin TL'ye kadar işyeri kira geliri elde edenler beyanname sonrası bir kuruş vergi ödemeyeceği gibi üstüne para alacak..

Hemen belirtelim bu ilginç durum sadece işyerleri kira gelirinde geçerli.. Konutlarda geçerli değil.

Hürriyet ekonomi yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot'tan vergi mükelleflerine öneriler.

NTV'de yayınlanan "Çalışma Hayatı" programına katılan Kızılot, mükelleflere yönelik bilgilendirici açıklamalarda bulundu.. İzleyicilerin bu yöndeki sorularını yanıtladı..

Hangi gelirler? 
 2009 yılında elde edilen;

1. Ticari kazançlar,

2. Zirai kazançlar,

3. Serbest meslek kazançları,

4. Ücretler (birden fazla işverenden elde edilen),

5. Menkul sermaye iradları (beyana tabi olan)

6.Gayrimenkul sermaye iradları (Konutlarda 2.600, işyerlerinde 22 bin TL'yi aşan kiralar),

7. Diğer kazanç ve iradlar,

1-25 Mart 2010 tarihleri arasında, yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmek suretiyle ilgili vergi dairesine beyan edilecek.

Konutunu kiraya veren bir kişi ayda üzerinden kira geliri elde ediyorsa, 12 bin liranın vergisini mi ödeyecek?

-Hayır. 12 bin lirayı kira geliri elde ettim diye beyan edecek ama bazı avantajları var. Örneğin 2600 TL istisna düşecek. Onu düştükten sonra kalan kısmın 9400 TL'nin yüzde 25'ini de götürü gideri düşecek. Bunu da indirdikten sonra kalan kısmın üzerinden gelir vergisi ödeyecek. Bu verdiğim örnek yüzde 25 götürü gider seçenlere göre..

ÜSTE KİMLER PARA ALACAK?

2009 yılında ayda 3 bin lira işyeri kira gelirim var. Bunu beyan edecek miyim? Bazıları sen vergi ödeyemezsin aksine vergi alırsın diyor. Doğru mu?

-Beyanname vermekle vergi ödeyip ödememek iki farklı olay. Beyanname verecek. 36 bin lira kira gelirini beyan edecek. 'Bazıları' dediği kişiler haklılar. İlginç bir durum var. 96 bin liraya kadar işyeri kira geliri elde edenler vergi ödemedikleri gibi üste vergi iadesi alıyor. İzleyicimiz beyannamesini vermekte acele etsin. Beyannamesini verdiğinde 1 TL vergi ödemeyeceği gibi üste vergi iadesi alacak. Bu nereden çıkıyor? Konutlarda yok işyerlerinde var. Her ay siz kirayı öderken yüzde 20 vergi kesti. Hesaplamada yüzde 20 vergiyi düşünce ödenecek vergi çıkmıyor alacak çıkıyor.  Ben hesapladım yaklaşık 96 bin TL'ye kadar olanlar kira geliri olanlar alacaklı çıkıyor. İşyeri kira geliri elde edenler sakın çekinmeyin beyanda bulunmaktan. Hatta tam tersi ciddi avantajlarınız var. Aylık 8 bin liraya kadar kira geliri elde edenlere vergi dairesi üste para veriyor. O kesin.. Genellikle bilinmiyor.. Programa çıkmadan önce bir arkadaşımız 'ayda 3.200 TL işyeri kira alıyorum' dedi.  Ne kadar ödüyorsunuz dedim. '6 bin lira civarında' dedi. Dedim atlamışsınız üste vergi iadesi almanız gerekiyor. Endişe edecek bir durum yok dedim. aksine beyanname vermek için acele etsinler.

Yurt dışındaki vatandaşların elde ettikleri kira gelirlerinde vergilendirmede bir fark var mı?

-İki grupta toplayabiliriz. Bunlardan birincisi konut kira geliri elde edenler. Aynen Türkiye'de yaşayan vatandaşlar gibi 2600 TL'yi aştığında beyan edecekler. Türkiye'deki vatandaşlar gibi vergilendirilecekler. Ama işyeri kira geliri elde ediyorsa örneğin Türkiye'de mağazası var. Oradan kira geliri elde ediyorsa isterse yılda bir 1 milyon TL kira geliri elde etsin bunu beyan etmeyecek ve vergi ödemeyecek.

Diğer bilinmesi gerekenler sonraki sayfada

[PAGE]

Kızılot vergi ile ilgili mükelleflerin bilmesi gerekenleri dünkü köşesinde yazmıştı. İşte o yazı:

BEYAN SINIRI

Ticari, zirai ya da mesleki kazancından dolayı gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, yapmış oldukları bu faaliyetler nedeniyle, gelir elde etmeseler dahi, beyanda bulunmak zorundalar.

Gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, ücret ve diğer kazanç ve iradlarda ise, elde edilen gelirin belli sınırı aşması durumunda, beyanname verilmesi gerekiyor.

KİRA GELİRLERİ

Konut kira gelirlerinin, yıllık tutarının 2009 yılında, 2.600 lirayı aşması durumunda, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.
İşyeri kira gelirlerinin ise, yıllık gayrisafi tutarının 2009 yılında 22 bin lirayı aşması durumunda beyan edilmesi gerekiyor.

2009 yılında, aylık 7.966 TL, yıllık 95 bin 600 liraya kadar işyeri kira geliri elde edenler, beyanname verecekler ancak gelir vergisi ödemeyecekler. Aksine vergi iadesi alacaklar. Bu tutar, 2010 yılı işyeri kira gelirleri için de hemen hemen aynı.

Buna göre; 2010 yılında; aylık 7.973 TL, yıllık 95 bin 680 liraya kadar olan işyeri kira gelirleri beyan edildiğinde, gelir vergisi ödenmeyeceği gibi, üste vergi iadesi alınacak.

Merak edenler için belirtelim, vergi iadesi, işyeri kira gelirlerinden kesilen yüzde 20 stopajın, ödenecek gelir vergisinden mahsup edilmesi nedeniyle ortaya çıkıyor.

KÂR PAYI VE TEMETTÜ

2009 yılında, ortağı olduğu limited şirketten kar payı, anonim şirketten ise “temettü” geliri elde eden gerçek kişilerin, bu gelirlerinin yarısı 22 bin lirayı aşıyorsa, 1-25 Mart 2010 tarihleri arasında yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.

2009 yılında elde edilen kar payı veya temettü gelirinin, yıllık gayrisafi tutarı, 239 bin TL'yi aşmadığı sürece, gelir vergisi ödenmiyor, üste vergi iadesi alınıyor.

ÜCRET GELİRLERİ

Çok kişi farkında değil ama birden fazla işverenden ücret alanların, birincinin dışındaki işveren ya da işverenlerden elde ettikleri ücret gelirinin, yıllık tutarı 2009 ve 2010'da 22 bin lirayı aşması durumunda, ücret gelirlerinin yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilip gelir vergisi ödenmesi gerekiyor.

Ücret gelirlerinin vergisi hesaplanırken; daha önce ücretlerden kesilen gelir vergisinin tutarı, hesaplanan gelir vergisinden mahsup ediliyor.