BIST 9.751
DOLAR 35,19
EURO 36,59
ALTIN 2.947,40
HABER /  DÜNYA

Mükellefe elektronik denetleme geliyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mükellefe uyum için teknolojiyi seferber ettiklerini, beyannamelerin yüzde 99’dan fazlasının artık elektronik o...

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mükellefe uyum için teknolojiyi seferber ettiklerini, beyannamelerin yüzde 99’dan fazlasının artık elektronik ortamda geldiğini belirterek, "Yakında elektronik denetlemeye geçeceğiz" dedi.
Bakan Şimşek, Eskişehir Sanayici ve İş Adamları Derneği (ESİAD) ile Vergi Dairesi Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen ‘Kayıt Dışı Ekonomi Nedenleri, Sorunları ve Çözüm Önerileri’ konulu panele katıldı. Bir otelde düzenlenen panelde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 10 yıl önce en düşük gelir vergisi oranının yüzde 22, en yükseğinin ise yüzde 49 olduğunu belirtti. Kendilerinin, bu oranları yüzde 15 ile yüzde 35 arasında indirdiklerini söyleyen Şimşek, "Daha da ileriye gidip asgari ücretli için gelir vergisi oranını yüzde 0 ile 5 arasına indirmişiz. Bu indirimler sonrasında gelir vergisinde bir patlama yaşanması gerekirdi. Vergi oranlarında indirimler olmuş. Tekstilde, sağlıkta, eğitimde bir çok alanda bütün dünya KDV oranlarını yükseltirken, biz bu oranı yüzde 8’e düşürdük. Gelin görün ki, en çok vergi kaçağının bulunduğu sektör gıdadır. Mesela bir fırıncı fiş veriyor mu? Vergi oranı yüzde 1’dir. Türkiye’de biz vergi oranlarını aşağı çektik fakat bu alanlarda topladığımız vergiyi milli gelire oranlarsanız, Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırdığınız zaman yeterli olmadığını görürsünüz. Biz üstümüze düşeni yaptık ama bu yetmemiş. Bu nedenle kayıt dışıyla mücadelede birtakım eylem planlarını uyguluyoruz. Keşke herkes aslında vergi denilen şeyin 76 milyon vatandaşın hakkı olduğunu söylese ama söylemiyor. Vergi kanun ile konuluyor. Eninde sonunda alınıyor" dedi.

"ELEKTRONİK DENETLEMEYE GEÇECEĞİZ"
Bakan Şimşek, 2002 yılında devletin 100 liralık vergisinin 86 lirasının faize gittiğini, şu anda ise vergilerinin yüzde 84’ünün hizmete gider olduğunu belirtti. Mükellefe uyum için teknolojiyi seferber ettiklerini anlatan Maliye Bakamı Mehmet Şimşek, "Bu konuda büyük bir çaba var. Elektronik bilgi işlem altyapısını genişlettik. Mesela bugün 15 yıl öncesine göre çok farklı bir yerdeyiz. Beyannamelerin yüzde 99’dan fazlası elektronik ortamda geliyor. Bununla yetinmiyoruz. Elektronik defter ve faturaya, bununla yetinmeyip yakında elektronik denetlemeye bile geçeceğiz. Bunların maliyetini azaltıp hayatı kolaylaştıralım istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalar ya bitti ya bitme aşamasında ya da pilot uygulamada" diye belirtti.

"TÜRKİYE’DE KAYIT DIŞI AZALDI"
Türkiye’de çalışanların yüzde 36,5’inin kayıt dışı olduğunu, geriye kalanlarınından yüzde 47’sinin ise asgari ücretli görüldüğünü anlatan Şimşek, "Bu da kayıt dışılıktır. Şimdi Türkiye’nin çalışanların yüzde 50’si asgari ücretle olabilir mi? Bu nedenle bir caydırıcılık olmalı. Ben bakan olur olmaz dedim ki bazı cezaları ağırlaştıralım. Cezaların caydırıcılığı olmadığı için böyle oluyor. Kayıt dışı Türkiye’de ne kadar maliyete sahip. Bunun çalışması için Hacettepe Üniversitesi’nde bulunan akademisyenlerle bir protokol imzaladık. Prof. Friedrich Schneider var, onun bir ekibi var ve 38 ülkede kayıt dışına bakıyorlar. Bunun içinde ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri var. Türkiye’ye de bakıyorlar. Onlara göre Türkiye’de kayıt dışılık Avrupa’ya oranla gayrisafi bütçe hasılaya oranla yüzde 6. Bu yıl gayrisafi bütçe hasıla ortalama 1.5 trilyon olacak. Bu çerçeveden bakarsan 90 milyarlık bir kayıptan bahsediyoruz. Türkiye’de kayıt dışı azalıyor ama bu büyük bir rakam. Rahat bir şekilde aşağıya çekebileceğimiz bir imkandan bahsediyoruz. Hiçbir ülke kayıt dışını sıfırlayamamıştır. Avrupa Birliğinde bulunan ülkelerdeki kayıt dışı ortalama yüzde 18,5 oranında. Türkiye son 10 yılda kayıt dışını azalttığı için, rekabet ortamını iyileştirdiği için daha hızlı büyüyor" ifadelerini kullandı.

"5 BİN VERGİ MÜFETTİŞİ ALINACAK"
Bakan Şimşek, 2 yıl içinde 5 bin vergi müfettişi alarak mevcut sayıyı 12 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Vergi Denetim kapasitesini geliştireceklerini belirten Şimşek, “Vergi müfettiş sayısını 12 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Geçen yıl biraz yavaş gitti. Ancak bu yıl ve önümüzde iki yıl içinde en az 5 bin vergi müfettişi alıp, kapasiteyi en az ikiye katlamayı hedefliyoruz. Aynı anda 800 fazla müfettişe eğitim verebiliyoruz. Bu bizim için çok önemli. Vergi denetimi kurulu var. Burada uzmanlaşıyoruz. Vergi müfettişlerimizin tamamını eğitiyoruz. Bu önemli bir konu. Denetim nasıl yapılacak, mükellef nasıl seçilecek, bu yıl kim denetlenecek. Bu nedenle risk analiz modeli ile seçiliyor. Büyük mükellefler belki daha yakından inceleniyor olabilir. Risk ve analiz modeline göre bir takım çalışmalar yapılıyor. Denetim ayağı çok önemlidir. Vergi kaçırmanın sonuçları ağır değilse, o zaman teşvik edici bir rol ortaya çıkıyor” diye konuştu.
(İHA)