BIST 9.640
DOLAR 34,66
EURO 36,58
ALTIN 2.944,44
HABER /  GÜNCEL

Müjde! Yazın kavrulmayacağız

Meteoroloji, denizlerin yaratacağı ılıman etki nedeniyle yaz aylarında aşırı sıcak hava beklenmediğini bildirdi...

Abone ol

Yaz ayları başında Avrupa'yı etkilemesi beklenen sıcak hava dalgasına bağlı olarak Türkiye'de de sıcaklık ortalamalarının 1-2 derece daha yüksek görülebileceği, ancak denizlerin yaratacağı ılıman etki nedeniyle yaz aylarında aşırı sıcak hava beklenmediği bildirildi.

1-2 DERECE DAHA YÜKSEK SICAKLIKLAR

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinden
aldığı bilgiye göre, yaz ayları başlangıcında Güney ve Orta Avrupa'yı etkilemesi beklenen muhtemel sıcak hava dalgasına bağlı olarak Türkiye'de de yaz sıcaklık ortalamalarında 1-2 derece daha yüksek değerler gözlenebilecek.

Yetkililer, Türkiye'nin etrafını çevreleyen denizlerin ılıman etkisi nedeniyle yaz aylarında aşırı sıcak hava beklentisi bulunmadığını belirttiler. Buna göre, yağış değerlerinin Nisan-Mayıs döneminde mevsim normalleri civarında, Haziran-Temmuz döneminde ise Akdeniz Havzası'nda mevsim normallerinin altında olması bekleniyor.

AKDENİZ HAVZASINDA DURUM

Deniz yüzey sıcaklığının, Atlas Okyanusu'nda Nisan-Mayıs döneminde ortalama değerlerden (özellikle İspanya'nın batısında) 0.5-1.0 derece yüksek, Haziran-Temmuz döneminde mevsim normalleri civarında, Akdeniz Havzası'nda ise Nisan-Temmuz döneminde ortalamalardan 0.5-1.0 derece yüksek gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

AZ YAĞIŞLI YAZ

Hava sıcaklığının, Nisan-Mayıs döneminde Güney Avrupa ve Türkiye'nin
özellikle güney ve batı kesimlerinde ortalamalardan 0.5-1.0 derece yüksek, Haziran-Temmuz döneminde ise Güney ve doğu Avrupa ile Türkiye genelinde ortalamalardan 0.5-1.0 derece yüksek olacağı bekleniyor.

Yetkililer, yağışlı ancak nispeten sıcak bir bahar mevsimiyle sıcak ve buna bağlı az yağışlı yaz öngörüldüğünü ifade ettiler.

Mevsimsel hava tahminlerinin, uzun yıllar uç değerlere göre değil, uzun
yıllar sıcaklık ortalamasına göre yapıldığına dikkati çeken yetkililer, mevsimsel tahminler uzun süreli olduğundan sektörel planlamada kullanırken, tutarlılık oranlarının dikkate alınmasında fayda olduğunu ifade ettiler.