BIST 9.765
DOLAR 35,15
EURO 36,49
ALTIN 2.943,20
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Muhsin Yazıcıoğlu fotoğrafları gördüm dedi 15 gün sonra öldü

Yapımcı, yönetmen ve oyuncu Ahmet Yenilmez, Yazıcıoğlu'nun hayatını anlatan 2 film ve belgeselle izleyecilerin karşısına çıkacak.

Abone ol

BBP camiasına yakınlığıyla bilinen sanatçı Ahmet Yenilmez, Barnabas incilini gördüğü için Yazıcıoğlu'nun öldürüldüğü iddiasını "Vasiyet" filmiyle beyaz perdeye taşıyacak.

Yazıcıoğlu'nun kazadan kısa bir süre önce Ankara Çukurambar'da bir pastanede kendisine Barnabas incilinin fotoğraflarını gösterdiğini belirten Yenilmez, sohbette yaşanan şok diyalogları anlattı.

Yenilmez, "Vasiyet" filminin de Yazıcıoğlu'nun kendisini görevlendirdiği Barnabas incilini ve bu süreci konu edindiğini söyledi.

Yapımcı, yönetmen ve oyuncu Ahmet Yenilmez, 2009'da geçirdiği helikopter kazasıyla hayatını kaybeden BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu, belgesel ve iki filmle beyaz perdede ölümsüzleştirecek.

BARNABAS İNCİLİ'Nİ GÖRDÜ ÖLDÜRÜLDÜ

BARNABAS İNCİLİ NEDİR?

Barnabas İncili, Roma Katolik Kilisesi tarafından yasaklanan incillerden biri. İsa'nın öğrencilerinden Barnabas tarafından yazıldığı iddia edilmektedir.

Barnabas İncili'nde teslis inancı reddedilmiş ve İsa'nın ilahlığı kabul edilmemiştir. İkinci olarak, Barnabas İncili'nde İbrahim tarafından kurban edilmek istenen kişi İsmail olarak gösterilmiştir. Oysaki Hıristiyanlık inancında İbrahim'in İshak'ı kurban etmek istediği benimsenmiştir.

YASAKLANAN İNCİL

Barnabas İncili'nin yasaklanması 325 yılında gerçekleşmiştir. Bazı kişilerin iddialarına göre İznik Konsili'nin toplanmasından çıkan karar doğrultusunda teslis inancı resmîleştirilip Katolik Kilisesi için o ana kadar yazılan üçyüz farklı İncil'den sadece teslis inancını benimseyen dört tanesi kullanılmak üzere seçilerek diğer bütün İncillerin yok edilmesi kararı verilmiştir. Barnabas İncili de bu yasaklanıp yok edilen İncillerin içerisinde bulunmaktadır.

BARNABAS İNCİLİ
TÜRK ÖZEL KUVVETLERİ'NDE Mİ?

Bugün elde mevcut olan en eski Barnabas İncili nüshası, 1709 yılında Prusya Kralı'nın sarayında danışman olarak çalışan Krimer'in elinde bulunmuş olup İtalyanca olarak yazılmıştır.

Wikipedia'daki bilgilere göre Türk Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda Barnabas İncili'nin özel bir nüshası bulunuyor. Bu nüshanın da çok gizli korumada olduğu söyleniyor. 

"Muhsin Başkan" belgeselinin çekimlerine başlayan Yenilmez, önümüzdeki günlerde de senaryosunu Muhsin Yazıcıoğlu ile yazdıkları "Sevdam Gözlerinde Kaldı" ve Yazıcoğlu'nun Barnabas incilini gördüğü için öldürüldüğü iddialarını ele alan "Vasiyet" filmlerine başlayacak.

Yenilmez, kazadan önce Yazıcıoğlu'nun Ankara Çukurambar'da bir pastahanede bir yazarın kitabının film yapılmasını istediğini ve o gün kendisine "Biliyor musun bunu gören herkes ölmüş" diyerek telefonundan Barnabas incilinin fotoğraflarını gösterdiğini dile getirdi.

Yenilmez, o sırada yanlarında bulunan başka bir kişinin "Siz de gördünüz mü?" sorusuna Yazıcıoğlu'nun "Gördüm" yanıtını verdiğini, arkasından "O zaman siz de mi öleceksiniz?" diye sorduğunu aktardı.

FOTOĞRAFLAR KAYBOLAN TELEFONDA

Bu buluşmadan 15 gün sonra helikopter kazasıyla Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiğini anımsatan Ahmet Yenilmez, bu fotoğrafların kaybolan telefonda olduğunu savundu.

Yenilmez, "Vasiyet" filminin de Yazıcıoğlu'nun kendisini görevlendirdiği Barnabas incilini ve bu süreci konu edindiğini sözlerine ekledi.

BELGESEL KASIM'DA GELİYOR

"Muhsin Yazıcıoğlu ölümüyle benim hayatımı 180 derece etkiledi. Hayatıma dair önceliklerim tamamen değişti" diyen Ahmet Yenilmez, yeni projelerini AA muhabirine anlattı.

Yenilmez, Yazıcıoğlu'nu anlatan belgesel için kolları sıvadığını ve çekimlerin kasım ayında bitmesini, ilkbaharda da gösterime girmesini planladığını bildirdi.

YAZICIOĞLU'NUN SIR ORTAKLARI ANLATACAK

Belgeselde hiçbir dış anlatım sesi bulunmayacağını belirten Yenilmez, Yazıcıoğlu'nu, bugüne kadar televizyonlara çıkmamış sır ortaklarının anlatacağını kaydetti.

Yazıcıoğlu'nun belgesini yapmak isteyişini ise Yenilmez, "Muhsin Yazıcıoğlu'nu bu ülke tanımadı. O hiçbir özelliğini, ülkeye, insana, dünya insanlığına, siyasete dair emin olun hiçbir düşüncesini daha söylemedi" ifadesiyle açıkladı.

Ahmet Yenilmez, "Son seçimlerde aldığı oy 400 bin civarındaydı ama cenazesinde 1 milyon insan vardı. Bunun dünyada örneği var mı, bilmiyorum. Her inanç, her ırktan insan vardı. Belgeselde de var bu sahne, cenaze arabasının önünde bir kadın, göğsünün bir tarafında Atatürk ve altı oku, elinde Muhsin Başkan'ın resmi ve ağlıyor. Bu başka bir şey, bu bir dip dalganın olduğunu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Muhsin Başkan" belgeselinde, Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili iddialara yer vermeyeceğini, derdinin sadece onu anlatmak olduğunu söyleyen Yenilmez, "Bu Allah'ın bir zuhuratı, hani kalplere doğurur ya... Bu milletin kalbine Muhsin Yazıcıoğlu'nu bildirmeden başka bir şey zuhur etti Allah. Belgeselimde de kaza mı cinayet mi hiç bunda değilim ben. Cenab-ı Allah öyle bir ölüm nasip edeceğini garanti etse hangimiz şu anda ölmek istemeyiz. Allah onu derin dondurucuda tuttu ve 3-4 gün insanların kalbine onun kıymetini zuhur etti, insanlar bilmeden bu kadar ağladılar, bilselerdi ne olurdu? Ben ömrümü onu anlatmaya, onunla olan hayallerimize adadım" diye konuştu.

SEVDAM GÖZLERİNDE KALDI

Yenilmez, Yazıcıoğlu üçlemesinin ikinci yapımının Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle ilk yönetmenlik deneyimi "Sevdam Gözlerinde Kaldı" filmi olduğunu belirtti.

"Öyküsünü Muhsin Başkan ile beraber kurmuştuk. Bu bir aşk hikayesi" diyen Yenilmez, filmin sloganını "Onlar hep sustular. Mamak'ta, Madımak'ta, Susurluk'ta sustular. Öylesine sustular ki sevdalarını bile söyleyemediler ve sevdaları gözlerinde kaldı. Şimdi herkes susacak, onlar konuşacak" olarak ifade etti.

12 EYLÜL'Ü BU KADAR ADİLCE ANCAK YAZICIOĞLU KURABİLİRDİ

Filmde modern zamanın hızlı yaşamına eleştiriler bulunduğuna değinen Yenilmez, filmde 12 Eylül dönemine ilişkin perde arkası yaşanmışlıkları yansıtacaklarını kaydetti.

Ahmet Yenilmez, belgeselin en önem verdiği sahnesinin de zıtlıklar üzerine kurulduğunu anlatarak, "İlk kez ülkücülerin Mamak'ta ne çektiği anlatılacak. Kürt bir ülkücünün, annesi Türkçe bilmediği için dayak yemesini bir komünist anlatacak. Bu bir devrimdir Türk sinemasında. İşte bu Muhsin Yazıcıoğlu ile kurduk bu sahneyi, Bana dünyanın en iyi senaristini getirin bu sahneyi kuramaz. Bu kadar zıtlıklarda ve bu kadar adilce 12 Eylül ihtilalini ancak Muhsin Yazıcıoğlu kurabilirdi" dedi.

O DÖNEMİN ÇOCUKLARI DELİKANLIYDI

Fil​mde, Ciwan Haco'nun Cano türküsü de olacağını ve hiçbir ideoloji suçlanmayacağını vurgulayan Yenilmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü o dönemin çocukları delikanlıydı. Bu zamana kadar yapılan 12 Eylül filmlerinde hep bir taraf suçlandı. Deniz Gezmiş de delikanlıydı, Sarp Kuray da. Nasuh Mithat, Mehmet Ali Yılmaz ile Muhsin Yazıcıoğlu Mamak'ta hücre arkadaşlarıydı. Rahmetlinin bir sözü vardı: '11 Eylül'de koskoca Türkiye'yi paylaşamadık, 12 Eylül'de birileri geldi 2,5 metrelik hücreyi bize 5,5 yıl paylaştırdı."

Kasım ayında filme "motor" diyeceklerini de belirten Yenilmez, filmin 2015'te yaz öncesi vizyona girmesini planladığını bildirdi.

Ahmet Yenilmez, filmde başrolü 6 yıldır bu role hazırlanan ve bunun için de birçok dizi projesi geri çeviren Kınalı Kuzular'ın kınalı Hasan'ı, oğlu Burak Alp Yenilmez'in üstleneceğini söyledi.

ÜÇLEMENİN ÜÇÜNCÜSÜ: BARNABAS İNCİLİ

Üçlemenin sonuncusu olarak ise Yenilmez, Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünden 15 gün önce çekilmesini istediği ve "Vasiyet" adını verdiği filmi vizyona taşıyacak.

Yenilmez, kazadan önce Yazıcıoğlu'nun Ankara Çukurambar'da bir pastahanede bir yazarın kitabının film yapılmasını istediğini ve o gün kendisine "Biliyor musun bunu gören herkes ölmüş" diyerek telefonundan Barnabas incilinin fotoğraflarını gösterdiğini dile getirdi.

Yenilmez, o sırada yanlarında bulunan başka bir kişinin "Siz de gördünüz mü?" sorusuna Yazıcıoğlu'nun "Gördüm" yanıtını verdiğini, arkasından "O zaman siz de mi öleceksiniz?" diye sorduğunu aktardı.

FOTOĞRAFLAR KAYBOLAN TELEFONDA

Bu buluşmadan 15 gün sonra helikopter kazasıyla Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiğini anımsatan Ahmet Yenilmez, bu fotoğrafların kaybolan telefonda olduğunu savundu.

Yenilmez, "Vasiyet" filminin de Yazıcıoğlu'nun kendisini görevlendirdiği Barnabas incilini ve bu süreci konu edindiğini sözlerine ekledi.