BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,40
ALTIN 3.006,70
HABER /  GÜNCEL

Muharrem ayı mesajları 2021 resimli Muharrem ayı sözleri

Hicri takvimin birinci ayı olan Muharrem ayının 1. günü yarın yani 9. Ağustos Pazartesi günü başlıyor. Allah'ın ayı olarak bilinen Muharrem ayı fazileti ve feyzi bol bir aydır. Peki Muharrem ayının 10. günü olan Aşure günü ne zaman? Muharrem ayında kaç gün oruç tutulur?

Abone ol

Feyzi ve rahmeti bol Muharrem ayı yarın, 9 Ağustos Pazartesi günü başlayacak. Hicri yılbaşı olan Muharrem ayı Allah'ın ayı olarak bilinir. Hz. Muhammed'in Ramazan ayından sonra tuttuğu oruç olan Muharrem orucunu kimler tutar ve kaç gün tutulur soruları da merak konusu oldu. Muharrem ayının 10. günü olan aşure günü de 18 Ağustos'ta başlayacak. 

Aşure günü ne zaman: Aşure Günü ise Muharrem'in 10. günüdür. Aşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenab-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Muharrem ayının bu günlerinde oruç tutmak çok faziletlidir.

Muharrem ayının 10'uncu günü yani Aşure günü ise 18 Ağustos 2021, Çarşamba gününe denk geliyor.

Muharrem ayının önemi nedir: Muharrem ayı Hicri takvimin birinci ayıdır. Onuncu günün de ismi, Aşure’dir. Tarihi kaynaklara göre milattan çok önce Arap, İsrail ve Fars milletleri tarafından, Muharrem ayının Aşure günü, kutsal kabul edilen ortak bir değerdir. Muharrem ayındaki bugünün değerini ve kutsallığını, tarihler şöyle anlatıyor:

Aşure günü 10 peygambere verilen 10 ikram ve ihsan:

 1. Hz. Musa’nın denizi yarması üzerine Firavun ile ordusunun sulara gömüldüğü gün.

 2. Hz. Nuh’un Cudi Dağı’nın üzerine gemisini demirlediği gün.

 3. Hz. Yunus’un balığın karnından kurtulduğu gün.

 4. Hz. Âdem’in tövbesinin kabul edildiği gün.

 5. Hz. İsa’nın dünyaya gelip semaya yükseldiği gün.

 6. Hz. Yusuf’un kardeşlerinin attığı kuyudan çıkarıldığı gün.

 7. Hz. Davud’un tövbesinin kabul edildiği gün.

 8. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in doğduğu gün.

 9. Hz. Yusuf’un hasretinden dolayı gözleri kapanan Hz. Yakub’un görmeye başladığı gün.

 10. Hz. Eyyûb’un hastalığından şifaya kavuştuğu gün.

 Peki bu mübarek ayı nasıl değerlendirmeliyiz?

Oruç: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Muharrem ayından bir gün oruç tutan kimseye, bir gününe karşılık otuz günlük sevap vardır.” buyurarak bu ayda tutulan orucun önemine değinmiştir. Ramazan oruçlarından sonra tutulan oruçların en faziletlisi Muharrem ayında tutulan oruçlardır. Muharrem ayının ilk 10 günü ya da 9, 10 ve 11. günleri oruç tutanlara kat kat sevap yazılır. Peygamberimiz, özellikle Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutmayı tavsiye etmiş ve "Aşure günü tutulan oruç, geçmiş senenin günahına kefaret olur" buyurmuştur. Yahudilere benzememek için de sadece Aşure gününde değil, Muharrem ayının 9. ya da 11. gününde de oruç tutmamızı önermiştir.

 Namaz: Muharrem ayının ilk gecesi şu şekilde niyet ederek bir Tesbih Namazı kılınır:

 "Yâ Rabbî, bu yeni senede beni mağfiret-! ilâhîne, rızâ-i ilâhîne ve hidâyet-i ilâhîne mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızâ-i ilâhîne muvâfık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadab-ı ilâhîne dûçâr edecek amellerden muhâfaza buyur."

 Tesbih namazında şunlar okunur:

 1. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âyetü'l-Kürsî,

 2. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âmene'r-Rasûlü... (Sûre-i Âl-i İmrân'ın ilk 2 âyeti de ilâve edilerek)

 3. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Hüvellâhüllezî...

 4. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 ihlâs-ı Şerîf.

 Namazdan sonra istiğfâr edilir, salavât-ı şerife getirilir ve arkasından duâ yapılır. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

 Muharrem ayının 1’i ile 10’u arasında kılınacak namaz:

 Muharrem ayının biri ile onu arasında bir defa olmak üzere, 2 rek'atte bir selâm vererek 6 rek'at namaz kılınır. Bu namaz akşamla yatsı arasında kılınabileceği gibi, bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir.

Namaza şöyle niyet edilir: "Niyet eyledim yâ Rabbi, senin rızâ-i şerifin için namaza. Herhangi bir komşumun ve din kardeşimin veyâ herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise, bu hakkın ödenmesi için, Allâhü Ekber..."

 1. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âyetü'l-Kürsî, 11 İhlâs-ı Şerîf.

 2. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-ı Şerîf.

 3. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 El-hâkümü't-tekâsür, 11 İhlâs-ı Şerîf.

 4. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-ı Şerîf.

 5. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 3 Kul yâ eyyühe'l-kâfirûn, 11 ihlâs-ı Şerîf.

 6. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-ı Şerîf okunur. Namazdan sonra duâ edilir.

 Hayır ve hasenat: Muharrem ayında ihtiyacı olanlara yardım etmeli, sadaka vermeye özen göstermeliyiz. Bu ayda yapılan hayır ve hasenata kat kat sevap yazılır.

 İkram: Peygamberimiz bir hadislerinde; “Her kim aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder.” buyurarak, bizleri Aşure gününde ve bu ayda –ailemizin rızkını zora sokmayacak şekilde- bol bol ikramda bulunmaya teşvik etmiştir.

Dua: “Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı Şerif okuyanları, Cenâb-ı Hakk lütfuyla ve keremiyle huzûruna bu âlemden kul borcu ile götürmeyecektir.” buyrulmuştur