Türkiye sınırındaki Rakka vilayet merkezinin büyük bölümü isyancıların eline geçti.
Abone olİnternette yayınlanan bir amatör video kaydında, Rakka Valisi Hasan Celili ile Baas Partisi Rakka Genel Sekreteri Süleyman Süleyman, silahlı muhaliflerin yanında görülüyor.
Vilayet merkezi olan kentin düşmesinin, iki yıldır rejim güçleriyle savaşan isyancıların en büyük zaferi sayılabileceği belirtiliyor; Rakka, Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki ilk kent olabilir.
Kent sakinleri, Suriye ordusunun şehri geri almak için şiddetli saldırılar düzenlemesinden endişe ediyor.
El Nusra militanları da Rakka'da
Rakka'da çekildiği iddia edilen ve internette yayınlanan video kaydında, Suriye ordu üniforması giyen bir grup kişinin yere oturduğu, etraflarındaki silahlı isyancıların, "Allahu ekber!" diye bağırdığı görülüyor.
Başka bir kayıttaysa, Vali Celili ve Baas lideri Süleyman, isyancılar tarafından kuşatılmış halde otururken görülüyor. İsyancılardan biri rehinelere, "Tek istediğimiz bu rejimden kurtulmak," diyor.
Diğer yandan, Suriye ordusunun kente takviye birlikler gönderdiği haber veriliyor. AP'nin bildirdiğine göre, bazı hükümet binalarının etrafında şiddetli çatışmalar devam ediyor.
Kent merkezine yaklaşık 60 kilometre mesafedeki havalimanı, hükümet geçlerinin geçici üssü durumunda.
Rakka'nın düşmesinin ardından kente iki hava akını düzenlendiği duyuruldu.
Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi SOHR, Celili'nin isyancıların eline düşen "en üst düzey rejim yetkilisi" olduğunu kaydetti.
Üst düzey bir güvenlik yetkilisinin de isyancılar tarafından rehin alındığı, bir üst düzey polis yetkilisinin ise öldürüldüğü belirtiliyor.
SOHR, Suriye krizi boyunca en çok başvurulan haber ve bilgi kaynaklarından biri, fakat çoğu zaman aktarılan haberleri doğrulama imkanı bulunmuyor.
Yine SOHR tarafından aktarıldığına göre, Rakka kentinin büyük kısmını kontrol altında alan isyancılar arasında, El Kaide bağlantılı olduğu söylenen El Nusra Cephesi militanları da var.
Reuters, Irak sınırı civarındaki evinden kaçan bir Suriyelinin şu sözlerini aktarıyor: "Cesurca savaşan birkaç yüz kişi, kent meydanında yürüyerek heykeli devirdi."
Boynuna ip takılarak devrilen heykelin, Suriye'nin eski Devlet Başkanı Hafız Esad'a ait olduğu belirtiliyor. Şimdiki Devlet Başkanı Beşar Esad, babasının ölümü üzerine 2000 yılında iktidar koltuğuna oturmuştu.
Rakka, Şanlıurfa ile komşu
Halep'in yaklaşık 160 kilometre doğusunda, Fırat nehri üzerinde kurulan tarihi Rakka kentinin nüfusunun yarım milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.
Vilayetin kuzeyindeki Tel Abyad ilçesi, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi ile komşu. Tel Abyad'daki çatışmalar sırasında Akçakale'ye düşen havan topu mermileri 5 kişinin ölümüne sebep olmuştu.
Suriye'nin çeşitli kentlerindeki çatışmalardan kaçan yüzlerce aile de Rakka'yı sığınma yeri olarak seçiyor. Kent civarındaki kasaba ve köylerde, Sünni Arap aşiretleri hakim durumda.
Reuters, bir kent sakininin isyancılardan, "Rakka merkezine girmemelerini" istediğini aktarıyor. Kent sakinleri, isyancıların şehir merkezine yerleşmesi halinde tüm bölgenin savaş uçaklarının ve füzelerin hedefi olmasından endişe ediyor.
Muhaliflerin çatı kuruluşu Suriye Ulusal Koalisyonu'nda Rakka'yı temsil eden Nevaf Ali, "Şimdi korkulan, rejimin ayrım gözetmeden bütün Rakka'yı Scud füzeleriyle vurarak bütün ahaliyi cezalandırması" diyor.