BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  SEÇİM

Muhalefetin 'gurbetçi oy' endişesi!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtdışında kullanılan oylara ilişkin açıklama yaptı.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçiminde parti örgütlerini sandıklara sahip çıkılması için uyaran ve seçim güvenliği konusunda eğitim veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı “Yurtdışı oylar bu işin yumuşak karnı” dedi.

MHP’li Oktay Öztürk “Yurtdışı oylarda felaket sıkıntı var” değerlendirmesini yaptı. YSK Başkanı Sadi Güven güvenlik endişesine yanıt verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı ilk kez bu seçimlerde yurtdışındaki Türk vatandaşlarının da oy kullanacağını hatırlattı. Halıcı yurtdışı oylarla ilgili güvenlik endişesini dile getirdi:

“Tek endişem yurtdışı oylarıdır. Oylar kullandıktan sonra nasıl muhafaza edileceği, değişiklik yapılıp yapılmayacağı, Türkiye’ye nasıl getirileceği... Çünkü biliyorsunuz sayım Ankara’da yapılacak. Bu konularda soru işaretleri var ve bu konu güven vermiyor. Yurtdışında oy kullanacak seçmenlerin randevu sayısının düşük olması da ciddi bir kafa karışıklığı yaratıyor. Yurtdışında da görevlendirmelerimiz oldu, her ülke için temsilci atandı.”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk ise yurtdışında randevulu oy verme sisteminin sağlıksız olduğunu savundu:

"Yurtdışında felaket sıkıntılar var, sistemden kaynaklanan. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yurtdışı şartlarını dikkate almadan kurallar ortaya koymuş. Adam internet kullanmayı bilmiyor. Birçokları uyarılmamış, halen kayıtları yok, ne yapacaklarını bilmiyorlar. Kiminin hüviyeti var, TC kimlik numarası yok. Yapacak bir şey de yok. Bunda YSK sorumlu olduğu gibi alelacele bu kanunu çıkaranlar da sorumlu.”

MHP, 'yurtdışı oyların kullanıldığı yerde değil, Türkiye'ye getirilerek sayılmasının da demokrasinin ve seçimlerin ruhuna aykırı bir durum' olduğunu savunuyor. MHP bu durumun anayasada yer alan 'Her seçmenin oy kullandığı sandıktaki oyların sayımına tanıklık etme hakkı'na aykırı olduğu görüşünde.

MHP; Almanya, Fransa, İsviçre, İngiltere, Danimarka, Avusturya, Belçika ve Hollanda’da cumhurbaşkanı seçimi süreci ile ilgili çalışmalarda bulunmak ve oy kullanacak Türk vatandaşlarına yardımcı olmak üzere sekiz milletvekili görevlendirdi.

HDP'nin yurtdışındaki seçimleri takiple sorumlu milletvekili Nazmi Gür ise yurtdışında önemli bir sorun yaşanmadığını söyledi. Gür, randevulu sistem konusundaki çabaların yetersiz olduğunu savundu. Gür "YSK’nın sistemine girip randevu almaları gerekiyordu, biz bu sistemin oy kullanmaya sıkıntı getirdiğini düşünüyoruz" dedi.

YSK BAŞKANI GÜVENLİK ÖNEMLERİNİ ANLATTI

YSK Başkanı Sadi Güven yurtdışı oylarla ilgili güvenlik önlemlerini Anadolu Ajansı'na anlattı.

Güven'in verdiği bilgiye göre konsolosluklarda beşer kişiden oluşan saklama kurulları oluşturuldu. Her kurulda konsolos, kıdemli memur, önceki seçimde en çok oy alan üç siyasi parti olan AK Parti, CHP ve MHP'den birer temsilci de yer alacak. Güven oyların korunaklı bir şekilde Türkiye'ye getirileceğini söyledi:

"Buradan gönderdiğimiz malzemeleri saklıyorlar. Malzemelerin bulunduğu odalar dört kilitle açılıp kapanıyor. Oy kullanılacağı zaman sandıkları götürüp teslim edecekler. Orada da aynı siyasi partilerin temsilcileri ve iki memur olacak. Oy kullanma işlemi bittikten sonra torbalar konsolosluklara getirilip yine saklanacak. Saklama kurulları, seçim bittikten sonra oy torbalarını buradan göndereceğimiz uçağa teslim edecek. Uçaklarda, Türkiye'de YSK'da temsilci bulundurma hakkına sahip beş partinin temsilcisi ve memurlarımız olacak. Konsolosluklardan teslim edilen oy torbalarını alacaklar. 4x4 bayrak yarışı gibi her siyasi parti temsilcisi, yurtdışında oyların kullanımından Türkiye'ye getirilmesine kadar elden ele teslim etmek suretiyle güvenli şekilde naklini sağlayacak. Dolayısıyla çok güvenli şekilde oyları dünyadan toplayacağız."

KATILIM YÜKSEK OLMAYACAK

YSK Başkanı Sadi Güven'in açıkladığı rakamlara göre yurtdışında yaşayıp cumhurbaşkanı seçimi için randevu alan Türk vatandaşı sayısı 248 bin 287 oldu. Bayramın ikinci günü itibariyle gümrüklerde 42 bin 208 seçmen oy kullandı. Güven seçime katılımın yurtdışında düşük olacağı tahminini dile getirdi:

"Yurtdışında seçimlere katılımın yüksek olacağını düşünmüyorum. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın oy kullanma zamanı tatile denk geldi. Büyük kısmı ülkeleri dışında, genellikle Türkiye'deler. Onların tatillerinden zaman ayırıp oylarını kullanmalarını istiyoruz."

OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

Yurtdışındaki seçmenler 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında randevu aldığı gün, randevu alamamışsa da kendisi için belirlenen günde oy kullanacak. Bu tarihlerde oy veremeyenler 10 Ağustos'a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.