BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,31
ALTIN 2.932,37
HABER /  GÜNCEL

Muhalefet PKK'yla işbirliği yaptı

Kürt aydın Ümit Fırat'tan hem BDP'yi hem PKK'yı hem de muhalefet partilerini kızdıracak açıklamalar geldi.

Abone ol

Kürt aydın Ümit Fırat'tan hem BDP'yi hem PKK'yı hem de muhalefet partilerini kızdıracak açıklamalar geldi.

Fırat'a göre, CHP ve MHP, AK Parti'yi yıpratmak için PKK'yla işbirliği yaptı. BDP ise Öcalan'ı rahatsız ediyor ve tasfiye edilebilir...

Yeni Şafak'a konuşan Fırat'ın tartışma yaratacak o sözleri...

ÖCALAN DERİN DEVLETİ KULLANDI

PKK'nın kuruluşundan bu yana derin devletin, yani devletin gizli istihbarat birimlerinin PKK ile ilişki içinde olduğu zaten bilinen bir durum. Bunu Abdullah Öcalan da gizlemiyor. O yıllara yakinen tanık olan biri olarak ben de bili-yorum. "Silahlı eylemlere alenen izin veriliyor ya da örgütlenme faaliyetlerine tolerans gösteriliyorsa, burada bit yeniği var" diye düşünmez misiniz?

YARGILAMA KAYITLARI

1970 yılında Hukuk Fakültesi Öğrenci Derneği'nin telefon borçları ödenmediği için telefonlar kesilmişti. Sonra borçlar ödenmediği halde telefon birden görüşmelere yeniden açıldı. Çünkü eylemlere derin devlet bizzat tanık olmak istedi. Nitekim 12 Mart yargılanma sürecinde kayıtlar ortaya çıktı. 1980 öncesinde devletin PKK'ya diğer Kürt hareketlerinden çok daha toleranslı olduğunu biliyoruz. Ayrıca Öcalan derin devletin desteğiyle MİT'i, derin devleti kullandığını da söylüyor.

EV KİRASINI ÖDETTİ

Öcalan derin devlet tarafından ev kirasının ödendiğini, o günkü tüm masrafları neyse hepsinin karşılandığını söylüyor. Ayrıca devletin Ankara'dan çıkmasına göz yumduğunu da belirtiyor. Ki, o şartlarda bu imkânsız gibi bir şeydi.

AK PARTİ'YE KARŞI PKK'YI KULLANDILAR

Fırat, AK Parti'nin iktidara gelmesinin ardından PKK'yla ilişkiye girenlerin bizzat muhalefet olduğunu da ileri sürdü:

AK Parti'nin karşısında onunla yarışacak kimse kalmamıştı. Her şey yerle bir olmuştu. İşte bu yüzden hükümeti yıkacak farklı muhalefet sistemleri geliştirilmeye çalışıldı. Türkiye'de AK Parti'nin yıpratılabileceği en önemli mücadele aracı neydi? Çatışma... Mevcut yapılarıyla asla bir siyasi hükümet alternatifi olamayacak olan MHP ve CHP "ne yapalım" diye düşündüler. AK Parti'yi yıpratmak için birlik olmaya karar verdiler. Bu nedenle de PKK'yı kullandılar.

BASIN KARAKOLU

Belki "basın karakolu" demediler; ama öyle işler yaptılar ki, o karakolun basılması için iştah açıcı pozisyonlar yarattılar. PKK'lılar da gidip karakolu bastı. Hatta el altından istihbarat da vermiş olabilirler.

BDP ÖCALAN'I MUTLU ETMiYOR

Fırat, 'BDP tüm bu gelişmeler yaşanırken sessizliğini korumasını neye bağlıyorsunuz?' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"BDP, Meclis'te gürültü patırtı çıkarıyor ama alternatif bir siyasal hareket olarak çok varlık gösteremez. Çünkü neticede kendi başına politika üreten bir yapı değil! Arkasında PKK siyaseti var. PKK istemediği anda BDP yoktur. Yeni bir parti kurulsun denilirse, o partinin yerini alır. Nitekim 2004'te DEHAP diye bir parti vardı, Öcalan bu partiyi kapattı.

SİYASİ ORTAK İSTEMEDİLER

DEHAP büyümüş ve kendisi için siyaset yapmaya başlamıştı. İrade sahibi olmaya dönük bir noktaya gelmişti. Çünkü 2004 belediye seçimlerinde adaylarını kendi tespit etmişti. Öcalan hemen üstünü çizdi ve yerine DTP kuruldu. Bu yüzden BDP siyasi bir odak haline gelmeyecek şekilde dizayn edilmeye çalışıldı.

BDP KAPATILACAK MI?

BDP'nin Öcalan'ı çok mutlu etmediğini biliyorum. Öcalan'ın istediği BDP değil! Öcalan yeni bir parti istiyor tabii. Çünkü parti kaldıkça kurumlaşır, kurumlaşan bir yapıyı da Öcalan istemez! Onun kendi oluşumu dışında bir kuruma tahammülü yoktur. Tehdit olarak görür. Diğer yandan Öcalan'ın yıllardan beri isteği, sosyalist bir çatı partisinin kurulmasıydı. Şu anda hazırlıkları da yapılıyor. Çünkü Öcalan sadece bir Kürt partisinin lideri olmak değil, Türkiye'deki bir sol partinin de seçilmiş yönetici olmak ister. 2012'de BDP'den yeni bir yapılanmaya doğru gidileceğini düşünüyorum.