BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  SEÇİM  /  2018 GENEL SEÇİMLERİ

Muhalefet cephesinde 'ittifak' kulisleri hızlandı! Neler oluyor?

AK Parti ile MHP’nin seçim ittifakı diğer partileri de ittifak için harekete geçirdi. CHP yenilediği parti tüzüğünde “ittifak” seçeneğine yer açarken, kulislerde en çok CHP ile İYİ Parti’nin biraraya gelip gelmeyeceği konuşuluyor. Bir diğer merak konusu ise SAadet'in ne yapacağı... HDP ise şimdilik hesap dışı...

Abone ol

AK Parti ile MHP'nin “Cumhur ittifakı” yasa tasarı Meclis'te görüşülürken ittifak gündemi diğer partilerde de öne çıkmaya başladı. Karşılıklı ziyaretler sürerken, Kulislerde CHP ile İYİ Parti’nin ittifak yapıp yapmayacağı ve Saadet Partisi'nin hangi ittifakın içinde yer alacağı tartışmaları da alevlendi.

Genel Başkan Meral Akşener’in cumhurbaşkanlığı adaylığına odaklanan İYİ Parti, stratejisini bu merkeze oturtuyor. İYİ Parti kaynakları “CHP ile bir araya gelirsek cumhurbaşkanlığı seçiminde de, genel seçimde de şansımız olmaz. Bizim ittifakın ‘milli muhafazakar’ olması gerekir. Bunun için de Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile ittifak ideal olanı. Oyu az gibi görünebilir ancak o mahalleden oy bölebilecek tek parti Saadet Partisi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunu gördüğü için Saadet Partisi’ni, ittifakın da ötesinde uzun vadede ilhak anlamına gelecek bir yakınlaşmaya ikna etmeye çalışıyor. Daha önce ‘Partimiz nasılsa barajı aşamıyor’ diyerek AK Parti’ye oy veren ‘İttifakla barajı aşıyor’ diyerek milli muhafazakar ittifaka oy verecektir” diyor.

‘OYLAR İKİNCİ ADAYA’: “CHP, bir araya gelmemiz durumunda merkez sağdan bu ittifaka oy gitmeyeceğinin farkında” değerlendirmesini yapan İYİ Parti’liler şöyle konuşuyor: “Adayımız Meral Akşener. Cumhurbaşkanı Erdoğan aday. CHP de aday çıkaracaktır. Bu cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turda, en sağlıklı sonucun çıkmasını sağlar. Herkes partisinin adayına oy verir. İkinci tura Erdoğan’ın karşısında kalacak ikinci isim cumhurbaşkanı seçilecektir. Erdoğan’ın karşısındaki cephede yer alan, hangi siyasetten olursa olsun bu adaya oy verecektir.”

CHP TÜZÜĞÜNÜ DEĞİŞTİRİYOR: CHP’de ise 9-10 Mart’ta yapılacak CHP Tüzük Kurultayı’nda teşkilatın oyuna sunulacak yeni tüzük olası ittifaklar için esnetildi. Bu kapsamda partinin 1 milletvekili çıkardığı iller merkez yoklaması kapsamına alındı. Vekillerden gelen ön seçimin fiilen kaldırıldığı eleştirileri üzerine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Başka partilerden veya dışarıdan gelecek isimleri listemizde aday göstermek zorunda kalabiliriz. Bu düzenleme onun için” açıklamasını yaptı. Erkek, AK Parti ve MHP’nin teklifi doğrultusunda yapılacak yasal değişikliğin ardından partiler arasında ittifakların kaçınılmaz olarak gündeme gelebileceğine işaret etti, “CHP’de ittifak yapılıp yapılmayacağına karar verecek organ PM’dir. Gündeme gelirse PM toplanır ve gerekli kararı alır” dedi. 

SAADET PARİSİ İLİT KONUMDA: Saadet Partisi'nin hangi ittifakın içinde yer alacağı ise en çok merak edilen konuların başında geliyor. AK Parti'den gelen ittifak teklifine Genel Başkan Temel Karamollaoğlu neredeyse kapıyı kapatmış durumda. Ancak Saadet'in gönlünde İYİ Parti ile ittifak yapmak var. BBP ile ittifakı düşünen Saadet'in, BBP'nin AK Parti-MHP ittifakına yeşil ışık yakmasıyla birlikte İYİ Parti ittifakı öne çıktı. Saadet Partisi'nin CHP ile ittifaka kapıyı kapatmaması da dikkat çekiyor.

HDP NE YAPACAK?: AK Parti ve MHP ısrarla HDP'yi CHP-İYİ Parti ile ittifak yapmış ya da yapacak gibi gösteriyor. Ancak özellikle İYİ Parti'nin böyle bir ittifakın içinde yer almayacağı neredeyse kesinleşmiş gibi. CHP içindeki ulusalcı kesim de HDP ittifakına karşı. Çünkü AK Parti-MHP cephesinin HDP'li bir ittifakı PKK ile ilişkilendirip o yöntde kamuoyu oluşturmasının vereceği zararı hesap ediliyor.