Muğla'da toplanmaya başlandı! Şifa kaynağı kuzugöbeğinin fiyatı dudak uçuklattı
Çin'de tıp alanında kullanılan kuzugöbeği mantarı, kilosu 140 liradan satılsa da Muğla'nın bazı köylerinde toplanarak yerli halkın geçim kaynağı olmaya başladı.
Bağırsak ve mide hastalıklarına birebir olan ve genellikle Mart ayındaki yağmurlarla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişen kuzugöbeği, Muğla'nın Dalaman, Köyceğiz, Menteşe ve Ortaca ilçelerinde satılmaya başlandı.
Kilosu 140 liradan alıcı bulan kuzugöbeği, geçen yıl 700-800 liradan satılıyordu. Toplayıcıların, satmayıp kurutabileceği bir mantar olma özelliğine sahip olan kuzugöbeği, bal peteğini andıran şapkasıyla kolayca diğer mantar türlerinden ayırt edilebiliyor.
Kuzugöbeğinin dünyada yaklaşık 30 türü biliniyor. Uzmanlar, kuzugöbeğinin 'gyromitra esculenta' (sahte kuzugöbeği) gibi zehirli türlerle karıştırılma riski olduğundan dikkatli olunması, çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ olarak yenmemesi konusunda uyarıyor.
Toplayıcılardan biri olan Elif Tolga, "Mart ayında başlayıp mayıs ayının sonuna kadar kuzugöbeği mantarını bol miktarda bu yörede bulmak mümkün. Topladığımız mantarları pazar yerlerinde satarak aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Geçen yıllara göre miktarında çoğalma var. Bu yağmurların fazla yağmasından kaynaklanıyor" dedi.