2004 yılına kadar Türkiye’de kimsenin tanımadığı, bazı köylerde ise vatandaşların bildiği fakat bilinçli olarak tüketimini yapmadığı trüf ma...
Abone ol2004 yılına kadar Türkiye’de kimsenin tanımadığı, bazı köylerde ise vatandaşların bildiği fakat bilinçli olarak tüketimini yapmadığı trüf mantarı, Doç.Dr. Aziz Türkoğlu’nun araştırmaları ile Orman Bakanlığının da dikkatini çekti.
TRÜF MANTARI EYLEM PLANI HAZIRLANDI
Türkiye’de ilk defa geçen yıl Denizli’de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yürütücülüğünde trüf ormanı oluşturulup ardından Orman Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde 2014-2018 yıllarını kapsayan trüf mantarı Eylem Planı imzalandı. İmzalanan protokol ile trüf mantarı üretimi öncesi fidan üretimi, analiz ve yapay trüf ormanı oluşturulması kararlaştırıldı. Yapay trüf ormanı kurulması için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi kampus alanı içinde kalan 40 hektarlık arazi Tuber Melanosporum adı verilen kışlık meşe fidanı dikimi için hazır hale getirildi.
ÇALIŞMALAR LABORATUVAR ORTAMINDA YÜRÜTÜLÜYOR
Muğla’da oluşturulacak 40 hektarlık yapay trüf ormanı bilime hizmet verecek. Bu amaçla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden Doç.Dr. Aziz Türkoğlu için üniversite bünyesindeki Araştırma Laboratuvarı Merkezi (ALM) kuruldu. Trüf türlerini tanımlama, trüf bahçesi kurulumu, trüf bahçesi yönetimi, trüf aşılı fidanların incelenerek raporlanması ve sertifikasyonu gibi konularda her türlü danışmanlık hizmeti ile trüf mantarından kimyasal içeriklerin belirlenmesi, trüf yağı üretimi gibi hizmetler verilecek. Laboratuvar dışındaki yapay trüf ormanında ise trüf mantarının gelişimine yönelik yeni bilim insanları yetiştirilecek.
FİDAN DİKİM TÖRENİNE BAŞBAKAN DAVETLİ
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi kampus alanı içindeki yapay trüf ormanına ilk fidanlar Kasım ayı sonunda dikilecek. 40 hektarlık alana 1.114 fidan dikilecek. Fidan dikim töreni için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da davet edildi. 30 Kasım tarihinde Muğla’ya gelecek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından fidan dikim törenine davet edildi. Başbakan Erdoğan’ın programı uyması halinde Yapay Trüf Ormanı fidan dikim törenine katılması bekleniyor.
ÜRETİLECEK MANTARIN KİLOSU BİN EURO
Doç.Dr. Aziz Türkoğlu, Muğla Üniversitesi kampus alanında üretilecek trüf mantarının kilosunun Bin Euro olduğunu söyledi. Türkoğlu, 40 hektarlık alana kışlık dedikleri Tuber Melanosporum türü meşe fidanı dikileceğini belirterek şunları söyledi: "Kışlık trüf yazlık trüfe göre 5 kat daha değerli. Kilosu ortalama Bin Euro. Bu yıl dikilecek meşe fidanlarından 5 yıl sonra ürün almaya başlayacağız. İyi bir yılda hektar başına 100-150 kilo arasında trüf mantarı hasadı yapmayı planlıyoruz. Orman Bakanlığı ile yaptığımız protokol çerçevesinde, Trüf mantarı ile ilgili araştırmalar ve çalışmalar üniversitemiz tarafından yürütülecek. Bir noktada Muğla hem araştırma hem de üretim anlamında merkez olacak.”
16 FARKLI BÖLGEDE DİKİM YAPILACAK
Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, Orman Bakanlığı ile imzaladıkları protokol çerçevesinde oluşturulan Eylem Planına göre, 16 farklı bölgede Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yürütücülüğünde trüf ormanları oluşturulacağını söyledi.
Özel sektörden üniversiteyi arayarak ortak çalışma yapmak isteyen, trüf bahçesi yapmak ve üretim yapmak isteyen işadamları olduğunu anlatan Türkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim ortak çalışma yaptığımız kurum Orman Genel Müdürlüğü. Orman Genel Müdürlüğü, üniversitemiz ile birlikte bir ortak Eylem Planı hazırladı. Eylem planı 2014-2018 yıllarını kapsıyor. Bu süreçte, 16 farklı orman bölge Müdürlüğünde uygun olan alanlara trüf aşılı fidan dikilecek. Bu çalışma 5 yıl içinde yapılacak. İlk fidan dikimi geçen yıl Denizli’de başladı. Bu yıl Muğla, önümüzdeki yıllarda Burdur, Antalya, İzmir ve Isparta başta olmak üzere 16 ilde fidan dikimi yapılacak.”
(İHA)