Muğla koylarını tahsise açmakta kararlı olan Turizm Bakanlığı'na Koyları Koruma Kurulu karşı çıkıyor.
Abone olKültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, Gökova'daki Kissebükü ve Çökertme koylarında yapacağını açıkladığı toplam bin 800 dönüm arazi tahsisinden
vazgeçmeyi düşünmüyor. Bakanlık, yargıya intikal eden tahsis konusunda
mahkeme sonucunu bekleyecek.
Bölgede bin ve 700 yataklı, ikişer, üçer katlı oteller yapılması öngörülüyor.
Yetkililer, ''Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi'' ilan edilen Gökova ve Bodrum koylarındaki hazine arazilerinin yapılaşmaya açılmasını sağlayan kararla, söz konusu arazinin konaklama tesisleri yapılmak üzere tahsise açıldığını ifade ettiler.
Arazi tahsislerinin planlamasında sürdürülebilir turizm ilkelerinin göz önüne alınacağını kaydeden Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, söz konusu koyların koruma kurulunun izin verdiği ölçüde tahsise açıldığını bildirdiler.
Bakanlık yetkilileri, Çökertme ve Kissebükü'nde bulunan arazileri tahsisten vazgeçmeyi düşünmediklerini belirterek, konunun yargıya intikal ettiğini mahkeme sonucunu bekleyeceklerini söylediler.
Koylarda koruma ve kullanma dengesi göz önüne alınarak turizm yapılacağını anlatan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, çevre ve peyzajın korunmasının turizmin genel anlayışı olduğunu, bu anlayış üzerine yatırımların şekillendirildiğini belirttiler.
Yetkililer, turizm yatırımlarının bugüne kadar Antalya bölgesinde yoğunlaştığını hatırlatarak, yatırımların Muğla, Mersin gibi bölgelere dağılmasının riskleri bertaraf etme açısından Türk turizmi yararına olduğunu kaydettiler.
ÇEVRECİLER TAHSİSE TEPKİLİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Gökova'daki Kissebükü ve Çökertme koylarında toplam bin 800 dönüm araziyi konaklama tesisleri yapılmak üzere tahsise açması, çevreciler, Bodrum Belediyesi ve TÜRSAB'tan tepki görmüştü.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koyları tahsise açmasından sonra, Bodrum'da bulunan çevreci sivil toplum örgütleri ''Mavi Yol Girişimi'' adıyla bir çatı altında birleşerek, söz konusu tahsislerden vazgeçilmesi için 30 bini aşkın imza topladı. Mavi Yol Girişimi adına da Bodrum Deniz Ticaret Odası, Muğla İdare Mahkemesi'ne tahsislerin durdurulması için dava açtı.
Kitle turizmini hedefleyen türde büyük konaklama tesislerinin oluşturulması için yapılan bu tahsisin turizme zarar vereceğini öne süren TÜRSAB, Türkiye'nin sahip olduğu doğal ve kültürel kaynakları zaman içinde kaybetmesinden en çok turizm endüstrisinin zarar göreceğini bildirmişti.
TÜRSAB, Türkiye'de Turizm İşletme Belgeli tesislerde doluluk oranlarının yıl genelinde yüzde 50'ler düzeyinde olduğunu ifade ederek, doluluk oranlarının böyle düşük olduğu bir dönemde tanıtım ve pazarlama konusuna ağırlık verilmesinin daha doğru olacağını belirtmişti.