BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,72
ALTIN 2.958,26
HABER /  DÜNYA

Müebbete kadar cezası var

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, "Ormanları yakanlar yakalandığı zaman çok büyük ceza var. Cezalar çok ağır, üç yıldan baş...

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, "Ormanları yakanlar yakalandığı zaman çok büyük ceza var. Cezalar çok ağır, üç yıldan başlıyor müebbet hapis cezasına kadar gidiyor” dedi.
Bakan Eroğlu, bayramlaşma ziyaretleri için dün geldiği Afyonkarahisar’da, bayramlaşma programına Sandıklı ilçesi ile devam etti. Bir düğün salonunda gerçekleştirilen bayramlaşma töreni sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Eroğlu, devam eden orman yangınları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yurt genelinde havaların sıcaklığına bağlı olarak, orman yangınlarında önemli artışlar meydana geldiğini kaydeden Bakan Eroğlu, “Türkiye’de havalar çok sıcak, şuan günde 20’ye yakın yangın çıkıyor. Ama bizim teşkilatımız çok güçlü, teknolojimiz çok ileri dolayısı ile çok kısa zamanda söndürülüyor. Mesela Hatay’daki yangın bile 2,5 gün de zor şartlara rağmen kontrol altına alındı. Çünkü orada birkaç noktadan anlık olarak çıktı. Teşkilatımız gece gündüz sıcak havalara rağmen yangınla mücadele ediyor. Bütün yangınlar söndürüldü, şuan herhangi bir sıkıntımız yok. Bu günde yangınlar var Çanakkale ve Bursa gibi değişik yerlerde. Ekiplerimiz Cumartesi, Pazar bayram, seyran dinlemiyor 24 saat vazifesinin başında, görevlerini yapıyor” diye konuştu.

"YILDA YAKLAŞIK 10 BİN DEKAR ALAN YANIYOR"
Türkiye’de yanan alanların fazla olmadığını, diğer ülkelerle özellikle Akdeniz ülkelerinden Fransa, Portekiz, İspanya ve Yunanistan ile mukayese edildiği zaman bizdeki yanan alanlar binde 4 ile çok cuzi oranlarda olduğunu anlatan Bakan Eroğlu, şunları söyledi:
“Diğer ülkeler yüzde 6-10 arasında hatta Portekiz’de son 10 yılda yüzde 30 yanan alan var. Bizde son 10 yılda yanan alan miktarı 8-10 bin hektar arasındadır. Fakat bizim çok ileri teknolojimiz kameralı takip sistemimiz var, ayrıca yangınla mücadele süresini çok kısalttık bizden önce geçmişte yangına 45 dakikada müdahale ediliyordu. Biz şuan bunu 17 dakikaya indirdik hedefimiz 15 dakikaya indirmek."
Bazı bölgelerde Meteoroloji ile irtibat halinde çalıştıklarını anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "seyyar müdahale ekipleri kuruyoruz. Bunların çok büyük faydası oluyor. Yangını büyümeden söndürmüş oluyoruz. Biliyorsunuz yangın su ile sönüyor. Bu yüzden bin 500’den fazla gölet ve havuzu orman teşkilatı tarafından inşa edildi. Ayrıca, DSİ Genel Müdürlüğünün bin günde bin gölet projesi var, yangınla mücadelede çok büyük faydası olacak.”

“HİÇ KİMSE ORMANDA YER YAKARIM BURAYI İŞGAL EDERİM SEVDASINA KAPILMASIN”
Orman yangınları konusunda sabotaj ihtimallerinin üzerine de gidildiğini ve bu konuda cezai yaptırımlardan da bahseden Bakan Eroğlu, “Bütün yanan alanlarda silahlı orman muhafaza memurlarımız var bizim tam yetkili, gerekse orman kanunu var. Bu konuda takip ediyorlar. Yangını çıkaran yakalandığı zaman çok büyük ceza var. Cezalar çok ağır, 3 yıldan başlıyor müebbet hapis cezasına kadar ceza var. Ayrıca yakan tespit edilirse, yanan alanın bütün masrafları ağaçlandırma ve diğer tüm masraflar ondan tahsil ediliyor. Bu bakımdan vatandaşlarımızın son derece dikkatli olmalarını rica ediyoruz. Yanan alanlarla ilgili şöyle bir kanaat var. Buralar kasıtlı yakılıyor. Birilerine vermek için, otel yapmak için böyle bir şey yok. Mevzuat buna müsait değil. Yanan alanların etrafı çevreleniyor, belirleniyor. Fotoğrafları ve hava fotoğrafları çekiliyor. 1 yıl için en geç ağaçlandırılıyor. zaten orman alanlarının tapusunu alıyoruz. Şu ana kadar yüzde 70’inin tapusunu aldık. 31 Aralık 2014 saat 16.59’a kadar Orman Genel Müdürümüzden ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünden bütün ormanların tapusunu hazırlamasını istedik. Tabi tapusu olunca hiç kimsenin ormana girmesi, orman alanını işgal etmesi söz konusu olamaz. Artık ormanı işgal etme dönemi bizimle, Ak Parti hükümeti ile birlikte sona erdi. Buna herkes inansın. Hatta geçenlerde bir gazeteci sordu ben de hodri meydan dedim. ‘Bir metrekare alan bul kendi elimle yıkacağım’ dedim. Ama şu ana kadar şu yanan alanda siz şu maksatla kullandınız ya da vatandaş şurayı işgal etmiş diye bir metrekarelik alan getiremedi. Çünkü çok sıkı takip ediyorum. Bizzat ben takip ediyorum. Uydudan takip ediyoruz. Ayrıca bakanlıktaki makamda kameralı takip sistemi var. Onu takip ediyorum. Hiç kimse ormandan yer yakarım, ben burayı işgal ederim, buradan yer kaparım sevdasına kapılmasın. Bunun olması mümkün değil hiç mümkün değil” dedi.

UYARDI
Yangınlar konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunmayı ihmal etmeyen Bakan Eroğlu, şunları söyledi:
“Ayrıca, vatandaşlarımızdan şunu bekliyoruz, özellikle tatil günlerinde ulaşım çok oluyor. Araçla geçerken sigara izmaritlerini ve yanıcı maddeleri yol kenarlarına atmasınlar. Çiftçilerimizde anızları yakmasın. Zaten onunda toprağa hiçbir faydası yoktur, zararı vardır. Piknik yapan vatandaşlarımız özellikle dikkatli olmalılar. Biz de istiyoruz onlar rahatça nefes alsın. Türkiye’de biz 120’ye yakın şehir ormanı oluşturduk. Ayrıca mesirelik alanlarımız var. Bunlar vatandaşların güzel vakit geçirmeleri için yapıldı. Piknikçilerimiz buralarda ateşler yakmasında hatta mümkünse çöplerini yanında toplayıp götürsün. Bunu özellikle rica ediyorum.”
Öte yandan, Türk Hava Kurumu’nun lisanslarını iptal ettiği uçaklar arasında ‘yangın uçakları da bulunuyor mu? sorusunu, “Sorun çözülür. Türk Hava Kurumu gerçekten güçlü. Bunlar mesele değil onları hallederiz. Büyük bir problem yok onları çözeriz" diye yanıtladı.
Bakan Eroğlu, bayramlaşma programına Sandıklı’nın ardından Dinar ilçesi ile devam etti.
(İHA)