Mücevhere hayat veren tasarımcılar yetiştiriyor
Jival Gelişim Akademisi çalışanlarına ve kuyumcu perakendecilerine yönelik eğitimler yapıyor.
Abone olJival Gelişim Akademisi çalışanlarına ve kuyumcu perakendecilerine yönelik eğitimler yapıyor.
Akademinin son projesi ise genç tasarımcılara yönelik Cevhere Yolculuk Eğitimi. Yaklaşık 45 öğrencinin faydalandığı eğitim programlarının süreceği belirtiliyor
Jival Gelişim Akademisi, kurumsal ve sektörel gelişimi sağlayacak eğitim programlarının oluşturulması ve uygulanması hedefini taşıyor. Jival Yönetim Kurulu Başkanı Naim Gençoğlu, 2006’da kurulan akademinin kurumsal ve sektörel gelişimi sağlayacak eğitim programlarının oluşturulması ve uygulanması hedefini taşıdığını söylüyor. Akademi, satış ekiplerine yönelik eğitimlerinin yanı sıra, yurt genelinde kuyumcularda görevli personelin katılımına açık ücretsiz eğitimler düzenlendi. En son olarak ise kuyumculuk sektörüne nitelikli tasarımcılar yetiştirilmesinde katkı sağlayabilmek için “Cevhere Yolculuk” eğitim projesi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Tekstil ve Moda Tasarımı bölümü öğrencilerine yönelik takı tasarımı dersi adı altında 2009’un şubat ayında uygulamaya alındı. “Cevhere Yolculuk” projesinin detaylarıyla ilgili sorularımızı Jival Yönetim Kurulu Başkanı Naim Gençoğlu yanıtladı.
Projeyi hayata geçirmeye nasıl karar verdiniz, proje ne zaman başladı?
Sosyal sorumluluk çalışmalarımız içinde gençler ve eğitim de olmalı diyerek 2009 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile yola çıktık. Sektöre değer katmak amacıyla sürekliliği olacak bir proje hayal etmiştik, bu hayalimizi gerçekleştirdik. Kuyumculuk sektörüne nitelikli tasarımcılar yetiştirilmesinde ciddi bir katkı sağlayacak olan proje üniversitenin Tekstil ve Moda Tasarımı bölümü 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik takı tasarımı dersi adı altında uygulamaya alındı.
Proje kapsamında ne gibi çalışmalar yapıldı?
İlk dönem 11 öğrenciyle başladığımız çalışmalarda Jival tasarımcı ve üretim şefleri üniversitede dersler verdi. 2009’dan beri, Tekstil ve Moda Tasarım bölümüne yönelik olarak devam eden bu projeye yaklaşık 45 öğrenci katıldı. Aynı zamanda öğrenciler için fabrika ziyaretleri düzenlendi. İlk takılar üretildikten sonra üniversitede bir sergiyle tanıtıldı ve aynı sergiyi mücevher fuarında tekrar açarak bu kez de gençleri sektörle tanıştırmayı amaçladık. Bu seneyse bölümün üniversite içinde sağlayacağı bir mekana takı atölyesi kurmak istiyoruz.
‘Tasarımcı araştırmacı olmalı’
Naim Gençoğlu, tasarımcı adaylarında aradıkları özellikleri şöyle sıraladı: “Her zaman gelişime açık olmalılar. Yetenekleri dışında araştırmacı olmalılar ve tabii ki ekip çalışmasına uygun olmaları. Çünkü sadece tasarımla bitmeyen bir sürecin içine dahil oluyorlar, tasarımından takının üretimine kadar olan aşamalarda büyük bir ekiple işbirliği halinde çalışmaları gerekiyor.”
‘BAZI ÖĞRENCİLERİ İHTİYACIMIZA GÖRE ŞİRKETİMİZDE İSTİHDAM EDİYORUZ’
Projeye katılan öğrenciler Jival’de iş fırsatı bulacak mı?
Öğrencilerden en istekli olanlar uzun dönemli olarak bünyemizde staj yapma fırsatı buldular. Çok yetenekli olan öğrencilere ise iş fırsatı sunduk ve halen öğrencilerimizden biri bünyemizde tasarımcı olarak çalışıyor. “Cevhere Yolculuk” projesinde tanıştığımız halen Mimar Sinan Üniversitesi Tekstil ve Moda Bölümü öğrencileri olan Ayşe Arzık ve Ümran İkiz dünyanın en önemli mücevher tasarım yarışmalarından biri olarak kabul edilen HRD Antwerp Mücevher Tasarım Yarışması’na katıldı, hazırlık aşamasında öğrencilere destek olduk. Proje kapsamında yetenekli öğrencilerimizden bazıları part time veya full time olarak ihtiyaçlarımız doğrultusunda işe alıyoruz. Üniversite ile iletişime geçerek genç ve yetenekli öğrencilerle görüşmeler yapıyoruz, tasarımlarını değerlendirerek uygun bölümlerde onlara iş imkânı sağlıyoruz.
Yakın dönemde benzer projeleriniz olacak mı?
Eğitim, staj, çalışma fırsatları konusunda desteğimiz devam edecek. Aynı zamanda üniversitenin bize sağlayacağı bir sınıflıkta takı üretim atölyesi kurmak ve pratik eğitimi de harekete geçirmek istiyoruz. Projeyi daha da güçlendirmek için sektörün güçlü kurumlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor.
"Özgün tasarım hedefliyoruz"
Gençoğlu, “Tasarımda özgünlüğü ve kalitesiyle tüm dünyada adından söz ettirecek bir anlayışı yaşamaya ve yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.