Mısır'ın en büyük muhalif grubu Müslüman Kardeşler, Mübarek hükümetiyle görüşme kararı aldıb.
Abone olMısır'da 13 gündür süren direnişlerin ardından muhalifler ilk somut zaferlerini elde ettiler. Ülkenin en büyük muhalif grubu Müslüman Kardeşler'le 50 yılın ardından masaya oturan Mübarek hükümeti geri adım attı. İşte anlaşma ve ayrıntıları...
EYLEMLERİN 13'NCÜ GÜNÜNDE ZAFER KUTLAMASI... TIKLAYINIZ...
İSYAN EN ÇOK ONUN İŞİNE YARADI... TIKLAYINIZ...
Mısır'da iktidar ile muhalefet grupları, anayasada değişikliklerle ilgili olarak mart ayına kadar bir komitenin kurulmasında anlaştı.
Hükümet sözcüsü Magdi Radi, önümüzdeki ayın ilk haftasına kadar anayasada yapılması gerekli değişiklikleri hazırlayacak bir komitenin kurulacağını açıkladı. Sözcü, yargı erkini ve bazı siyasileri kapsayacak bir komitenin kurumasında anlaşma sağlandığını belirtti.
Hükümetin muhalefetle görüşmesine Müslüman Kardeşler ile 25 Ocak'tan bu yana düzenlenen gösterilerde yer alan bazı gruplar katıldı. Mısır'da bugünkü görüşmeyle, 50 yıl sonra ilk kez iktidar, Müslüman Kardeşler ile masaya oturmuş oldu.
Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır'daki diyaloğa Müslüman Kardeşler hareketinin katılmasını desteklediğini bildirdi.
İŞTE O ANLAŞMANIN AYRINTILARI
Mısır'da iktidar ile muhalefet gruplarının görüşmesinde, üzerinde mutabakata varılan konulara ilişkin yeni ayrıntılar belli oldu. Anayasada yapılacak değişiklikleri hazırlayacak komite, öncelikle cumhurbaşkanlığı seçimine daha fazla adayın katılımına zemin hazırlayacak, ayrıca cumhurbaşkanının kaç defa seçilebileceğini belirleyen anayasal değişiklik üzerinde çalışacak. Komite bu ve diğer anayasal değişikliklerle ilgili çalışmasını, mart ayının ilk haftasına kadar bitirecek.
Resmi haber ajansının haberine göre, öteki anlaşma maddeleri arasında ise Kahire'nin merkezindeki protestolarını sürdüren göstericilere karışılmaması, taciz edilmemesi de yer alıyor. İktidar ayrıca, basın özgürlüğünü kısıtlamamayı, SMS mesajlaşmasını engellememeyi, internete sınırlama getirmemeyi taahhüt etti. Her iki taraf, hükümetin, siyasi mahkumların şikayet ve taleplerini değerlendirecek bir birim açması konusunda da mutabakata vardı.
GÖZALTINA ALINANLAR SERBSET
Anlaşmayla 13'üncü gününe giren gösterilerin başından beri gözaltına alınanlar da serbest bırakılacak. Hükümet, adli yetkililer arasından, rüşvetle mücadele için görevlendirme yapacak, yolsuzlukların arkasındakilerin belirlenmesi yönünde çalışmalarda bulunacak.
Bir haftadan uzun bir süre önce polisin birdenbire Kahire sokaklarından neden çekildiği ve böylece meydanın yağmacılara ve kundakçılara neden terk edildiğine ilişkin de hükümet, bir soruşturma başlatmayı ve bu kararın arkasındakileri belirleyerek yargıya sevk etmeyi kabul etti.
Bu arada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın, "Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yetkilerini üstlenmesi" yönünde muhalefetten gelen çağrıyı reddettiği kaydedildi. Bu tutum, Mübarek'in istifa etmesi yönündeki muhalefet talebinin reddedildiği anlamına geliyor.
BORSA KAPALI
İsmi açıklanmayan bir borsa yetkilisi dün yaptığı açıklamada, borsanın açılış tarihinin, işleme başlamadan 48 saat önce duyurulacağını belirtmişti.
Gösteriler nedeniyle bir haftadır kapalı olan bankaların 152'si Kahire'de olmak üzere 341 şubesi bugün açıldı.
HAYAT NORMALLEŞİYOR
Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı isyan hareketinin merkez üssü başkent Kahire'deki Tahrir Meydanında ordu varlığını güçlendirirken, çok sayıda dükkan ve mağaza ile yol ve köprülerin açıldığı başkentte yaşam yavaş yavaş normale dönüyor.
Askerler, 2 Şubatta en az 11 kişinin öldüğü şiddetli çatışmalarda Mübarek yanlılarının göstericilere saldırmak için kullandıkları Tahrir yakınındaki 6 Ekim köprüsünde mevzilendi. Göstericiler, bugün öğleden sonra Midan Tahrir'de (İstiklal Meydanı) toplu namaz kılmayı planlıyor.
Mısır ordusu, meydan üzerindeki Mısır müzesinde de güvenliği arttırdı. Mübarek karşıtlarının meydana kurduğu barikatlar hala dururken, Kahireliler meydanı doldurmaya başladı. Gecenin sakin geçtiği meydanda hala çok sayıda gösterici, tankların buradan gitmesine engel olmak için önlerinde oturmayı sürdürüyor.
Bu arada, tarihin yazıldığı meydanın yakınındaki birçok mağaza ve dükkan yeniden açıldı. Kent merkezi normal ritmini yavaş yavaş bulmaya başladı. Yollar yeniden otomobiller ve yayalarla dolarken, araçların klakson sesi yeniden duyuluyor.
BANKALAR ÖNÜNDE UZUN KUYRUKLAR
Mısır'daki olayların 13'üncü gününde, Kahire'de protestoların merkezi durumundaki Tahrir meydanında eylemler sürmesine rağmen şehrin diğer bölgelerinde hayatın normale döndüğü gözleniyor.
Hükümetin kamuda çalışan memur ve işçilere bugün iş başı yapmaları çağrısında bulunmasının ardından, kamu kesiminde çalışanlar sabah saatlerinden itibaren görevlerine başladı. Polisin bazı bölgelerde görev başı yapmasıyla birlikte özel döviz büroları, benzin istasyonları ve bazı bankalar da yavaş yavaş faaliyet göstermeye başladı.
Bankaların açılmasıyla, para çekme otomatlarının önünde uzun kuyruklar oluşurken, günlerdir bekleyen müşterilerin yarattığı karmaşayı engellemek için sıra listeleri oluşturuldu.
Listeyi oluşturma görevi üstlenen gönüllülerden Metwali Sha'ban, "Burada bir düzen oluşturmamız gerekiyor. İnsanlar para çekmek için sabırsızlanıyor. Neredeyse iki hafta oldu ve yaşam hala durma noktasında" değerlendirmesini yaptı.
MISIR POUNDU DÜŞTÜ
Mısır poundu, bankaların hafta boyunca kapalı kaldıktan sonra el değiştirdiği ilk işlem gününde ABD doları karşısında değer kaybetti. İki para birimi arasındaki parite 5.85 seviyesinden, 5.90'a çıkarken değer kaybının birçok insanın beklediğinin aksine sınırlı olduğu yorumu yapılıyor.
Reuters'a konuşan bir işlemci, "Pound genel beklentiye paralel olarak düşük başladı ancak bu çoğu kimsenin beklediğinden daha sınırlı oldu" dedi.
Piyasalar açılmadan önce Cumartesi gecesi açıklamalarda bulunan Mısır Merkez Bankası Başkanı Farouk el-Okdah, piyasaların çok fazla sarsılmayacağına olan güveninin tam olduğunu belirtmişti.
El-Okdah ellerinde, iki hafta içinde 8 milyar doları bulabilecek olan sermaye çıkışıyla baş etmeye yetecek kadar rezerv bulunduğunu kaydederek, ülkenin bundan daha büyük para çıkışlarının üstesinden gelmeyi başardığını belirtti. Hisse senetleri piyasaları ise belirsizliğin tam olarak ortadan kalkmadığı gerekçesiyle kapalı tutulmaya devam ediyor.
BÜYÜME YAVAŞLAYACAK
Olayların başından beri birçok alışveriş mağazası ve bankalar kapalı tutulurken, Mısır halkı temel gıda temin etme ve saklama tarafında zorluklar yaşıyordu. Bu dönemde fiyatlar yükselirken, yüzde 6 olan ekonomik büyümenin de sekteye uğraması bekleniyor.
Bununla birlikte Mısır'ın protestolar nedeniyle kumsallarını ve tarihi güzelliklerini görmeyi planlayan yaklaşık 1 milyon turist ziyaretinden olduğu da belirtiliyor.
Diğer taraftan, ekonomik hayatın yeniden normale dönmesi ve yönetimin reform hareketi için verdiği ödünlerin, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e karşı başlatılan muhalefetin gücünü azaltabileceği tahmini de yapılıyor.