Msır'da taraflar arasında çatışmalar sürüyor. Ordu barikat kurarak olası bir felaketin önüne geçmeye çalışıyor.
Abone olMısır'da 2 günde 6 kişinin öldüğü sokak çatışmalarının ardından bugün açıklama yapan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Eylül ayında oğlu Celal Mübarek'in de aday olmayacağını dünyaya duyurdu. Ancak açıklamaları sokaktaki eylemleri durduramadı.
Mısır'da korkulan oldu. Dün ortaya çıkan Mübarek yandaşları yine meydanlara döküldü. Karşıt grupların bulunduğu Tahrir meydanında silah sesleri duyuluyor.
İngiliz telefon operatörü şirketi Vodafone, Mısırlı yetkililerin kendilerini hükümet yanlısı kısa mesajlar göndermeye zorladığını açıkladı.
Mısır ordusu Mübarek yanlılarının protestocularla temasını engellemek için barikat kurdu. Saldırılardan Türk gazeteciler de nasiplendi. Bu arada Mısır ordusu yabancı gazetecileri saldırılardan koruma adına toplamaya başladı.
KOMPLO OLDUĞU GERÇEĞİNİ GİZLEYEMEYİZ
Kameralar karşısına geçen Mısır Başbakanı Ahmet Şefik, olayların soruşturulacağını bildirdi. Şefik, şu açıklamayı yaptı:
"Kışkırtma varsa sorumlular bulunacak. Söz veriyorum bu olaylar soruşturulacak. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Sokaklarda yaşananlara baktığımızda Mısır halkının ruhunda böyle bir şey yok. Krizi başarılı bir şekilde atlatmayı düşünüyoruz. Komplo olduğu gerçeğini gizleyemeyiz. Ama yangına körükle gitmemeliyiz. Bizi birbirimize düşürdüğü açıktır. Şiddete başvurmadığınız sürece fikirleri ifade etme özgürlüğü vardır."
2 GÜNDE 6 KİŞİ ÖLDÜ, 846 KİŞİ YARALANDI
TANKLAR MÜBAREK YANLILARINI PÜSKÜRTTÜ
Bu arada bölgedeki AFP muhabiri, tankların Mübarek yanlılarını Tahrir Meydanından püskürttüğünü ve bölgeye girişini engellendiğini söyledi. Öte yandan, Süveyş kentinde de binlerce Mübarek karşıtının gösteri düzenlediği bildirildi.
Mübarek yandaşları böyle örgütlendi! |
Mısır'ın başkenti Kahire'den izlenimlerini yazan BBC Ortadoğu Editörü Jeremy Bowen, Mübarek yandaşlarıyla ilgili ilginç tespitlerde bulundu. HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ... |
MISIR BAŞBAKANI ÖZÜR DİLEDİ
Mısır Başbakanı Ahmed Başbakan Şefik, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, ''Dün olanlar için özür dilerim, çünkü ne mantıklı ne de akla yakın'' dedi. Ahmed Şefik, Mübarek karşıtlarına saldırıyı ''göz göre göre bir hata'' olarak nitelendirdi.
TAŞLI SALDIRI
Öte yandan başkent Kahire'de, Hüsnü Mübarek taraftarları ve karşıtları arasında yeniden çatışma başladığı bildirildi. Görgü tanıkları, iki tarafın birbirlerine taşlı saldırıda bulunduğunu belirtti. Günün görülen en şiddetli çatışmasının, Tahrir Meydanı'na giden yan sokakta meydana geldiği belirtildi.
BÖYLE ÇATIŞTILAR
MISIR ORDUSU YABANCI GAZETECİLERİ TOPLUYOR
Mısır ordusunun, muhtemelen korumak için, gazetecileri toplamaya başladığı bildirildi. Bir Associated Press muhabiri, Tahrir meydanına açılan sokaklardan birinde bir grup yabancı gazetecinin askerlerce alıkonulduğunu gördüğünü söyledi.
Yabancı ve yerli gazeteciler, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yanlılarının saldırısına uğramışlardı. Gazetecileri Koruma Komitesi'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika koordinatörü Muhammed Abdül Dayim ise yaptığı açıklamada, saldırıları hükümetin "sansürü gizleme" girişimi olarak nitelendirdi. "Mısır hükümetinin görgü tanıklarını bertaraf etme stratejisi uyguladığını" söyleyen Abdül Dayim, "Hükümet, sansürü ve yıldırma politikasının üstünü örtmeye çalışıyor. Gazetecilere yapılan bir dizi kasdi saldırı, hükümet yanlısı çeteler tarafından yapılmıştır" dedi.
MUHALEFET HÜKÜMETE 'HAYIR' DEDİ
Mısır'ın önde gelen muhalif lideri Muhammed El Baradei, Başbakanının görüşme çağrısını reddetti. Mısır Başbakanı Ahmet Şefik, bugün muhalefet gruplarını görüşmeye çağırmıştı. El Cezire ve diğer basın organları aralarında liberal Vafd partisinin de bulunduğu bazı grupların çağrıya uyduğunu bildirdi. Müslüman Kardeşler ise zaten yasaklı durumda.
El Baradei Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, "Görüşmeyi reddettik. Yapılacak bir müzakere Hüsnü Mübarek'in ayrılmasına ve Tahrir Meydanındaki güvenlik koşullarına bağlı" dedi.
MEYDANDAKİ ÇATIŞMAYA SORUŞTURMA
Bölgedeki AFP muhabiri, Mübarek yanlılarını ve karşıtlarını ayıran barikatın cumhurbaşkanı yanlılarınca aşıldığını belirtti. Bu arada devlet televizyonu, Tahrir meydanında çıkan çatışmalarla ilgili soruşturma başlatılacağını duyurdu. Televizyon, Mısır Başbakanı Ahmet Şefik'e dayanarak, 5 kişinin öldüğü gösterilerdeki şiddet olaylarıyla ilgili soruşturma başlatılacağını belirtti.
MÜBAREK YANDAŞLARI ATEŞ AÇTI
Mısır Hukukçular Birliği ise meydanda bulunan Mübarek karşıtlarının, Mübarek yandaşlarının açtığı ateşin hedefi olduğunu, birçok ölü ve yaralı bulunduğunu kaydetti. Tanıklardan 26 yaşındaki Muhammed Seyit Mustafa, ''Böylesi hiç olmamıştı, Mısırlı Mısırlı ile çatışıyor, bu bir iç savaş'' dedi.
Arap borsalarından korkunç zarar |
Mısır'da düzenlenen yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle 13 Arap borsası 49 milyar dolar zarar etti. Kuveytli araştırma şirketi KAMCO'nun yaptığı çalışmaya göre, 25 Ocak tarihinde 991 milyar doları geçen söz konusu 13 Arap borsasında işlem gören şirketlerin değeri 31 Ocakta 942 milyar dolara geriledi. En çok kayıpların yaşandığı ülkeleri öğrenmek için TIKLAYIN |
TÜRK GAZETECİLERİ DÖVDÜLER
Öte yandan Tahrir Meydanı'ndaki protesto gösterilerini izleyen TRT temsilcisi Metin Turan ile Zaman gazetesi foto muhabiri İsa Şimşek, şiddete maruz kaldığı bildirildi.
Anadolu Ajansı muhabirinin edindiği bilgiye göre, Turan, Tahrir Meydanı'na giderken Mübarek yandaşlarınca yolu kesilerek feci şekilde dövüldü. Mübarek taraftarları, Turan'ın kamerasını, parasını, fotoğraf makinesini ve cep telefonunu gasp etti.
Turan, kendi çabalarıyla Mübarek taraftarlarının elinden kurtularak Türkiye Büyükelçiliğine sığınmayı başardı. Vücudunda ağır darp izleri ve yüzünde sıyrıklar bulunan Turan'ı elçilik yetkililerinin hastaneye götüreceği belirtildi.
Zaman gazetesi foto muhabiri İsa Şimşek ise önce muhalif göstericiler tarafından tartaklandı. Gösteri alanından çıkmaya çalışan Şimşek, daha sonra Mübarek yandaşları tarafından tartaklandı. Şimşek'in sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
SİVİL POLİSLER KİMLERE SALDIRDI? HİZBULLAH ÜYESİ CEZAEVİNDEN NASIL KAÇTI? HANGİ ÜLKEDE AYAKLANMA ÇIKTI?
VODAFONE'A MÜBAREK'İ DESTEKLE BASKISI
Vodafone'dan yapılan açıklamada, "Mısırlı yetkililer, Mobinil, Etisalat ve Vodafone telefon operatörlerini Mısır halkına mesaj göndermek için kullanıyor. Bunu, protestoların başlangıcından bu yana yaptılar" denildi. Bu durumun "kabul edilemez" olduğunu bildiren Vodafone, gönderilen mesajların içeriğini değiştiremediklerini ve kontrol edemediklerini kaydetti. İngiliz basını Vodafone aracılığıyla gönderilen mesajlardan örnekler de veriyor. Örneğin, dün abonelere gönderilen bir mesajda Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i desteklemek için yapılacak protestonun saatinin ve yerinin duyurulduğu belirtiliyor. Bu arada Mısır'da aralarında Vodafone, Rolls-Royce gibi şirketlerin de yer aldığı 900'e yakın İngiliz şirketi bulunuyor. 2009 yılında İngiltere ile Mısır arasındaki toplam ticaret 3 milyar sterlindi.
MÜBAREK YANLILARI GAZETECİLERE SALDIRDI
Başkent Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda yaşanan çatışmaları takip eden yabancı muhabir, foto muhabiri ve kameramanların, kendileri açısından durumun son derece gergin olduğunu belirtti. Bir AFP muhabirinin, Mübarek taraftarlarının kendisine karşı saldırgan davranması üzerine iki Mısırlı askerin korumasında meydanı terk ettiği ifade edildi.
MUHABİRE DAYAK
Merkezi Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan ''Le Soir'' gazetesi, olayları takip eden Serge Dumont adlı muhabirinin, ''dövüldükten sonra, kimliği belirsiz kişilerce götürüldüğünü'' duyurdu.
KAMERAMAN ZOR KURTARILDI
Tahrir Meydanı'nda görgü tanığı bir gazeteci, Mısırlı askerlerin, Kanada devlet televizyonu Radio-Canada için çalışan bir kameramanı, öfkeli kalabalığın elinden zor kurtardığını, askerler müdahale etmese bütün Radio-Canada ekibinin ölünceye dek dövüleceğini ifade etti. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ile basın kuruluşları, Mısır'daki olayları izleyen birçok gazetecinin buna benzer saldırılara maruz kaldığını ve örneklerinin çoğaltılabileceğini bildirdi. Yabancı gazetecilere yapılan saldırıları kınayan Sınırsız Muhabirler Örgütü, BBC, El Cezire, CNN, El Arabiya ve ABC News, muhabirlerinin kalabalığa karışmış sivil polislerin saldırısına uğradığını veya saldırgan davranışına maruz kaldığını açıkladı.
SİVİL POLİSLERDEN ŞİDDET
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Jean-François Julliard, yayımladığı yazılı açıklamada, olayları izleyen yabancı gazetecilerin, Mübarek taraftarlarının ve kalabalığa karışmış sivil polisler tarafından dövüldüklerini, kamera, fotoğraf makinesi, ses ve görüntü bandı gibi malzemelerinin de çalındığını belirtti.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER'DEN ÇAĞRI
Müslüman Kardeşler örgütü El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile hükümetinin gitmesi gerektiğini belirterek "Bu rejimin devrilmesini ve tüm tarafların katılacağı bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını istiyoruz" dedi.
Bir ülde daha ayaklandı! |
Önce Tunus ardından Mısır şimdi de Yemen... Binlerce kişinin sokaklara döküldüğü Yemen'den de bugün yönetime istifa çağrıları yükselmeye başladı. HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ... |
HİZBULLAH ÜYESİ KAÇTI
Hükümet karşıtlarının protesto gösterilerinin sürdüğü Mısır'da Lübnanlı Hizbullah örgütünün bir üyesinin, cezaevinden kaçtığı bildirildi. Mısırlı güvenlik kaynakları, Mısır'da saldırılar düzenlemekten geçen nisan ayında 15 yıl hapse mahkum olan Sami Çebab'ın, pazar günü yattığı cezaevinden kaçtığını söylediler. Hizbullah lideri Seyid Hasan Nasrallah, Çebab'ın, Mısır üzerinden Gazze Şeridi'ne silah kaçakçılığı yapan Hizbullah hücresinin bir üyesi olduğunu doğrulamıştı.
CUMA GÜNÜ NE OLACAK?
Ancak Mübarek istifa çağrılarına yanaşmıyor, ölene dek de ülkesinden ayrılmayacağını söylüyor. Dünkü geniş katılımlı gösteride Mübarek'e görevden ayrılması için Cuma gününe kadar süre veren protestocularsa, bugün cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçmeyi planlıyordu. Protestocular, Cuma günü Mübarek için "gitme günü" olacağını söyledikleri eylem planlarını hayata geçirmeye kararlı olduklarını belirtiyorlar.