BIST 10.047
DOLAR 35,35
EURO 36,88
ALTIN 3.005,05
HABER /  GÜNCEL

Mübarek: Hemen giderim ama kargaşadan korkuyorum

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, hemen istifa etmek istediğini ancak ülkede kargaşa yaşanmasından korktuğu için görev süresinin dolmasını bekleyeceğini söyledi.

Abone ol

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, hemen istifa etmek istediğini ancak ülkede kargaşa yaşanmasından korktuğu için görev süresinin dolmasını bekleyeceğini söyledi.

Amerikan ABC televizyonundan Christiane Amanpour'a göre, Mübarek, görüntü kaydı olmayan mülakatta 62 yıllık kamu hizmetinden sonra artık devlet başkanlığından usandığını ancak yasaklı Müslüman Kardeşler hareketinin iktidarı ele geçirmesinden endişe ettiği için istifa kararı alamadığını savundu.

'Oğlum halefim olmayacak'

30 yıldır iktidarda olan Mübarek demecinde, Eylül ayından yapılacak seçimlerde yeniden aday olmayacağını yineledi ve oğlu Gamal Mübarek'in, halefi olmayacağını kaydetti.

'Obama iyi bir insan ama Mısır'ı anlamıyor'

Ömer Süleyman, protestoculara Mübarek yanlılarının saldırmadığını söylüyor

Mısır lideri, ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisinden derhal istifa etmesini istemediğini söyledi. Mübarek, "Obama iyi bir insan ama Mısır kültürünü anlamıyor" dedi.

Christian Amanpour, Mübarek'in Dubai'ye ya da Londra'ya kaçtığı öne sürülen oğlu Gamal Mübarek'le Başkanlık Sarayı'nda karşılaştıklarını söyledi.

Bu arada, Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman, Müslüman Kardeşler'e görüşme çağrısında bulundu.

25 Ocak'tan bu yana Mübarek'in istifası talebiyle gösteri yapan binlerce Mısırlı, hükümet yanlılarının saldırısına uğramasına rağmen, Kahire'deki Tahrir meydanından ayrılmıyor. Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ömer Süleyman'dan şiddete son verilmesini istedi. Biden ayrıca, gözaltına alınan protestocuların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Mısır Başbakanı Ahmet Şefik ise, birçok kişinin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan çatışmalar nedeniyle özür diledi ve soruşturma başlatma sözü verdi.

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa Almanya, İtalya ve İspanya Mısır'daki olayları izleyen gazetecilere yönelik saldırları kınadı. Onlarca gazeteci gözaltına alındı ya da dövüldü. Bazı medya mensuplarının da kamera ve fotoğraf makinalarına el konuldu. Askeri birlikler de bir dizi baskınla, bazı yerel ve uluslararası insan hakları grubu çalışanlarını gözaltına aldı.