BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  DÜNYA

Muammer Kaddafi böyle ele geçirildi

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi öldürüldü.

Abone ol

42 yıl Libya'yı demir yumrukla yöneten Kaddafi'nin sonu kötü oldu. Sirte'de muhaliflerden kaçarken açılan ateş sonucu ağır yaralı ele geçirdi. Devrik lider muhaliflerin gözetiminde götürülürken yolda hayatını kaybetti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

NATO DESTEK VERDİ

BİR KADDAFİ DAHA ELE GEÇİRİLDİ... TIKLAYIN

Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nin üst düzey yetkilisi Kaddafi'nin öldürüldüğünü açıkladı.


GÜCE YÜKSELİŞ ÖYKÜSÜ

42 yıl Libya'yı demir yumrukla yöneten Muammer Kaddafi'nin güce yükseliş öyküsünün ayrıntıları için TIKLAYIN!..

SANKİ İÇİNE DOĞMUŞTU

Kaddafi ABD'nin bombalamış olduğu binadan canlı yayınla halka seslendiği konuşmasında gerekirse şehit olacağını söylemişti. Haberle ilgili detaylı bilgi için TIKLAYIN!..

ÖLÜMÜNÜ BÖYLE KUTLADILAR

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin öldürüldüğü haberleri Trablus'ta büyük sevinç dalgasına yol açtı
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Kaddafi'nin bir konvoyla kaçmaya çalışırken, NATO destekli hava saldırısında yaralandığı öne sürüldü.

MAĞARADA SAKLANIYORDU 

Kaddafi'yi ele geçirdiğini iddia eden muhalif askerler, devrik liderin Sirte'de bir mağarada saklandığını belirterek, ele geçirildiği sırada "Ateş etmeyin!, Ateş etmeyin!" diye bağırdığını açıklamıştı

BAŞINDAN VE BACAĞINDAN VURULDU

Kaddafi'nin başından ve bacaklarından aldığı yaralar sonucu öldüğü belirtiliyor. Bu sabah saatlerinde yönetimi ele geçiren muhalifler, Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte kentinin kontrolünü tamamen ele geçirmişti.

KONVOYLA KAÇIYORDU

Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) yetkilisi Abdül Mecid, Muammer Kaddafi’nin her iki bacağından yaralı vaziyette ele geçirildiğini söylemişti. Bu arada Ulusal Geçiş Konseyi komutanlarından Muhammed Leyd, Kaddafi’nin Sirte’de yakalandığını, ağır yaralı olduğunu, ancak nefes alabildiğini belirtmişti.

CENAZESİ GİZLİ BİR YERE GÖTÜRÜLÜYOR

Kaddafi'nin cenazesi güvenlik nedeniyle Misrata'da gizli bir yere götürülüyor.

Libya’da Muammer Kaddafi karşıtı gösterilerin başladığı şubat ayından bu yana olayların gelişimi şöyle oldu:

15/16 Şubat: İnsan hakları savunucusu Fethi Tarbel’in tutuklanması Bingazi’de olayların çıkmasına neden oldu.

24 Şubat: Hükümet karşıtı güçler, Kaddafi’nin askerlerini yendi ve kıyı kenti Misrata’nın kontrolünü ele geçirdi.

26 Şubat: BM Güvenlik Konseyi, Kaddafi ve ailesine yaptırım uygulanacağını açıkladı.

28 Şubat: AB ülkeleri Kaddafi’ye karşı yaptırım kararı aldı.

5 Mart: Bingazi’de kurulan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK), kendini Libya’nın tek temsilcisi olarak ilan etti.

17 Mart: BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylama sonucunda, Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge ilan edildi ve sivillerin Kaddafi’nin ordusundan korunması amacıyla askeri harekat kararı alındı.

19 Mart: Kaddafi güçlerine yönelik düzenlenen ilk hava saldırısıyla Kaddafi’ye bağlı askerlerin Bingazi’ye doğru ilerleyişi durduruldu ve Libya’nın hava savunma sistemleri hedef alındı.

30 Nisan: NATO’nun Trablus’taki bir eve düzenlediği hava saldırısında Kaddafi’nin en küçük oğlu ve üç torunu öldü.

27 Haziran: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kaddafi, oğlu Seyfülislam ve istihbarat şefi Abdullah El Senusse için insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle yakalama emri çıkardı.

21 Ağustos: Muhalif güçler başkent Trablus’a girdi.

23 Ağustos: Muhalifler, Kaddafi’nin Trablus’taki Babül Aziziye karargahını ele geçirdi ve Kaddafi yönetiminin sembollerini yok etti.

29 Ağustos: Kaddafi’nin karısı, kızı Ayşe ve oğullarından ikisi Cezayir’e gitti. Ayşe Kaddafi sınırı geçtikten birkaç saat sonra burada bir çocuk dünyaya getirdi.

1 Eylül: Libya’daki geçiş yönetimi, Paris’te ülkenin geleceğinin konuşulduğu bir konferansta dünya liderleriyle buluştu. İktidara gelişinin 42. yıl dönümünde Kaddafi, kendisini destekleyenlerden mücadeleye devam etmelerini istedi.

8 Eylül: Geçiş yönetiminin Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, kendilerine bağlı güçler tarafından ele geçirlmesinin ardından ilk kez başkent Trablus’a gitti.

11 Eylül: Libya, yeniden petrol üretmeye başladı. Nijerli yetkililer, Kaddafi’nin oğlu Sadi’nin ülkelerine geldiğini açıkladı.

13 Eylül: Geçiş yönetiminin başında bulunan Mustafa Abdülcelil, başkent Trablus’ta yaklaşık 10 bin kişilik bir kalabalığa ilk kez hitap etti.

15 Eylül: Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron Libya’yı ziyaret etti.

16 Eylül: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Libya’da Trablus ve Bingazi’yi zeyaret ederek, Libya’nın yeni yönetiminin temsilcileriyle görüştü. BM Güvenlik Konseyi, Libya’ya yönelik yaptırımları yumuşattı. BM Genel Kurulu, geçiş yönetiminin temsilcilerini, Libya’nın tek temsilcileri olarak gören bir karar aldı.

20 Eylül: ABD Başkanı Barack Obama, ABD’nin Libya Büyükelçisinin Libya’ya döneceğini açıkladı.

21 Eylül: Muhalifler, Kaddafi’ye bağlı güçlerin direniş gösterdiği 3 büyük kent olan Sabha’nın ele geçirildiğini duyurdu. Sirte ve Beni Velid’deki direniş devam etti.

25 Eylül: Libya, aylar sonra ilk kez petrol sevkıyatına başladı.

27 Eylül: NATO, UGK’nın ülkenin kimyasal silahlarının ve nükleer malzemelerinin tamamının kontrolünü sağladığını bildirdi.

12 Ekim: Kaddafi’nin oğlu Mutasım, Sirte’den kaçmaya çalışırken yakalandı.

13 Ekim: UGK güçleri, Sirte’nin "iki numara" denilen mahalle hariç neredeyse tamamen ele geçirildiğini duyurdu.

14 Ekim: Kaddafi yanlıları ile UGK güçleri arasında başkent Trablus’ta çatışma çıktı. Yeni yönetim, Trablus’un alınmasından sonra başkentte ilk kez silahlı direnişle karşılaştı.

17 Ekim: Kaddafi’nin son kalelerinden biri olan Beni Velid’in de düştüğü ilan edildi. Suriye’deki bir televizyon kanalı, Kaddafi’nin oğlu Hamis’in 29 Ağustos’ta yaşanan çatışmalarda öldüğünü doğruladı.

18 Ekim: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya’ya sürpriz bir ziyaret düzenledi ve Kaddafi karşıtı güçlere birleşme çağrısı yaptı.

20 Ekim: UGK güçleri, Kaddafi’nin memleketi ve son kalesi olan Sirte’ye iki aylık kuşatmanın ardından ele geçirdi.