BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

MRa servet ödüyoruz

Türkiye'de zorunlu olmadığı halde gereğinden fazla MR cihazı bulunuyor.

Abone ol

Türkiye'de zorunlu olmadığı halde gereğinden fazla Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) cihazı bulunduğu, sadece İstanbul'daki MR sayısının İngiltere'deki toplam MR cihazından fazla olduğu öne sürüldü.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Radyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Ödev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık sektöründe kullanılan cihazların pahalı olduğunu, bu cihazlardan yararlanırken tasarrufun ön planda tutulması gerektiğini belirtti.

Sağlıkta cihaz satın alırken doğru bir planlama uygulanarak yapılacak tasarrufun, vatandaşlara daha kaliteli sağlık hizmeti verilmesine katkı sağlayacağını anlatan Ödev, gerekli olmadığı halde yüksek miktarda para ödenerek alınacak her cihazın, genel sağlık hizmeti standardını artırmak yerine düşürdüğünü savundu.

Son birkaç yıl içinde gerek özel, gerek devlet hastanelerine alınan MR cihazlarının alımında büyük israfın gözlendiğini öne süren Ödev, ''Zorunlu olmadığı halde ülkemizde gereğinden fazla MR cihazı bulunuyor. Son birkaç yılda ülkemiz yaklaşık 60 milyon dolarlık MR cihazı satın aldı. Sadece İstanbul'da İngiltere'dekinden daha fazla MR cihazı var'' dedi.

MR'ın, çok hassas tetkik gerektiren durumlarda çekilmesi gerektiğini, olur olmaz durumlarda MR filmi çekilmesinin yanlış olduğunu ifade eden Ödev, şunları kaydetti: ''Daha yararlı yerlere aktarılması gereken parayla satın alınan bir MR cihazının yıllık bakım maliyeti 40 bin YTL'yi buluyor. Bu harcama, ülkemiz için az değildir. Yeterli sayıda MR cihazının bulunduğu bir bölgede, alınacak fazladan bir MR cihazı, devlet ve millet olarak paramızı boşa harcamamız anlamına gelir. Hesapsız ve iyice düşünmeden yapılan harcamalar, ülkeye büyük zararlar verir. Özel hastanelerin gereğinden fazla MR cihazı satın almasının önüne geçilebilmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç var.'' Ödev, bu ve benzeri tıbbi cihazların alımında çok dikkatli olunması, cihaz alım kararları verilirken daha iyi düşünülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.