BIST 9.972
DOLAR 35,33
EURO 36,61
ALTIN 3.009,52
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

MP3 çılgınlığını başlatan gerçekler

Bilgisayar kullanıcının vazgeçilmezlerinden olan MP3 nasıl buralara geldi? İşte cevabı

Abone ol

1999 yılında Napster adlı bir yazılım kulaktan kulağa yayılmaya başladı. Bu yazılım sayesinde daha ismini yeni duyurmaya başlayan MP3 formatlı şarkılar bulunabiliyordu. Bu 'hastalık' yazılımın şikâyetler üzerine mahkeme tarafından kapatıldığı 2000 yılında 40 milyon kişiye bulaşmıştı. Bir daha da geri dönüş olmadı. Napster davası olayı iyice popüler hale getirdi. Birçok yazılım ortaya çıktı ve korsan MP3 paylaşımı artık bir internet geleneği haline geldi.
 
Bilgisayar kuşağının müziğe olan tutkusunu ticari bir fırsat olarak ilk fark eden Apple Başkanı Steve Jobs oldu. Jobs, korsanın zirve yaptığı 2001 yılında bugün pazarın yüzde 80'ini ele geçiren iPod müzikçaları ve iTunes adlı müzik dükkânını duyurdu. iTunes Eylül 2006 itibarıyla 1.5 milyar şarkıyı internetten satarak yepyeni bir sektör ve kalıcı bir liderlik yarattı.

Türkiye'de hizmet vermeyen iTunes'un en büyük yeniliği şarkıları tek tek satmasıydı. Yani artık kullanıcılar hoşuna giden bir şarkı için bütün albüme para vermiyordu. Şarkıların tanesini 1 dolara (99 cent) satan iTunes, iPod satışlarını da zirveye taşıyan gizli güç oldu. iPod dışındaki cihazlara müzik satışı için kurulan diğer hizmetlerin hiçbiri iTunes kadar ilgi görmedi. Ancak şarkı başına 1 dolarlık bedel endüstri standardı olarak oturdu. Ta ki Rusya'dan bir şirket başka bir fikirle ortaya çıkana kadar...
Kurallar yeniden yazıldı

2000 yılında Moskova merkezli Mediaservices firmasının bir hizmeti olarak başlayan AllofMP3.com sitesi Rusya'nın Çokluortam ve Sayısal Sistemler Örgütü (Multimedia and Digital Systems Organization) ile anlaşma yaparak ülkenin ilk yasal siber müzik satış sitesini hizmete soktu. Yıllık gelirinin şu anda 30 milyon dolar olduğu tahmin edilen AllofMP3'ün benzerlerinden en büyük farkı sattığı şarkıları adedine göre değil, megabayt (MB) büyüklüğüne göre fiyatlandırmasıydı. Bunu elmaları taneyle değil kiloyla satmak olarak da düşünebilirsiniz. Böylece iTunes ya da benzeri sitelerden 99 cent'e alınan şarkılar burada 12 cent'e alınabiliyordu. Sitenin promosyonları da hesaba katınca genellikle şarkılar 9-10 cent'e (14 YKr/140 bin TL) alınabiliyordu. Üstelik şarkılar diğer dükkânlardaki gibi kopya korumalı değil, istediğiniz gibi kullanabileceğiniz MP3 formatlı satılıyordu. Dileyenler OGG, Vorbis, MPC ve FLAC türünde de çekebiliyordu.

Sitenin sadece Rusça değil bütün popüler Avrupa, Uzakdoğu ve Amerikan albümlerini de içeriyor olması kısa sürede dünyanın her yerinden müzikseverlerin ilgisini doğurdu. Rusça hizmet veren sitenin İngilizce bölümünün de açılmasıyla trafik ve satışlar tam anlamıyla patladı. Üstelik rakiplerde olduğu gibi AllofMP3 hangi ülkeden bağlandığınıza bakmadan (Türkiye de dahil olmak üzere) parasını ödeyen herkese her şarkıyı satıyordu.

Rusya'nın karışık telif hakları yasalarının kıvrımlarında yaşam şansı bulan AllofMP3 kısa sürede özellikle ABD kökenli rakipleri tarafından eleştirilmeye başlandı. Türkiye'de hizmet veren yasal müzik satış sitelerinin yöneticileri bile kimi demeçlerinde rahatsızlıklarını dile getirdi. ABD, Dünya Ticaret Örgütü kanalıyla hizmetin durdurulmasını istedi. Sektörün uluslararası üst kuruluşu IFPI, AllofMP3 yöneticileri Vadim Mamotin ve Denis Kvasov'a karşı Moskova'da dava açtı. milyon üyeye ve iTunes'un ardından yüzde 14 pazar payına sahip olan ve her gün 5 bin yeni üye kaydeden site bu girişimlerden yılmadı. Aksine cevaben en büyük hamlesini ortaya koyarak binlerce albümü bedava dağıtacağını duyurdu.

Bu bedava şarkıları dinlemek için özel bir yazılım çekmek gerekiyor. Yazılım size şarkıları dinlerken yayımladığı reklamlar sayesinde
bedelini çıkarıyor. Bedava şarkılar kopya korumalı olduğu için başka bir bilgisayarda dinlemek de mümkün değil.

Bu duyurunun ardından en büyük darbe geldi. Kredi kartı alanında pastanın neredeyse tamamını temsil eden Visa ve Mastercard, geçtiğimiz çarşamba günü AllofMP3.com sitesinde kredi kartı kullanımını durdurdu.

Kaynak:www.radikal.com.tr