BIST 9.638
DOLAR 35,22
EURO 36,72
ALTIN 2.961,68
HABER /  DÜNYA

Mostar Köprüsü’nden cesaret atlayışı...

Bosna-Hersek’in Mostar kentine adını veren tarihi köprü, Türkiye ve dünyadan çok sayıda turisti ağırlıyor. Geçmiş dönemlerde evlenmek isteye...

Abone ol

Bosna-Hersek’in Mostar kentine adını veren tarihi köprü, Türkiye ve dünyadan çok sayıda turisti ağırlıyor. Geçmiş dönemlerde evlenmek isteyen Bosnalı gençlerin cesaretlerini kanıtlamak için suya atladığı tarihi köprüde, aynı etkinlik bugün turistler için gerçekleştiriliyor.
Bosna-Hersek’in Mostar kentinde Neretva Nehri üzerine Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilen tarihi köprü, şehrin simgesi konumunda. Mostar kentinin “Ruhu” olarak da adlandırılan tarihi köprü, yıllarca "medeniyetleri birleştiren" bir simge oldu.
Kentin Boşnak ve Hırvat kesimlerini bağlayan ve Neretva nehrinden 24 metre yüksekte, 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde olan Mostar Köprüsü, Bosnalı gençler tarafından cesaretlerini kanıtlama platformu olarak da kullanıldı. Geçmiş dönemlerde evlenmek isteyen gençlerin cesaretlerini kanıtlamak için üzerinden atladığı tarihi köprüde, bugünlerde ise aynı etkinlik turistler için gerçekleştiriliyor. Turist gruplarının bir miktar para toplamasının ardından köprünü üstüne çıkan gençler, kendilerini 24 metre yükseklikten suya bırakıyor.
Yaptığı işten büyük zevk aldığını söyleyen Kenan Jeho, “Yaklaşık 3 yıldır buradan atlıyorum. Turistler için böyle bir gösteri yapıyoruz. Çocukken buradan atlayanlar bakıyordum ve hoşuma gidiyordu. Yaptığım işi çok seviyorum. Havanın iyi ya da kötü olması problem değil. Yaz ya da kış buradan atlıyorum” dedi.

Mostar savaşının izlerini izlerini silmeye çalışıyor
Mostar Köprüsü, 9 Mayıs 1993 yılında Bosna Hersek’de yaşanan savaşın kurbanlarından biri. Hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olan tarihi köprü, savaş sırasında Hırvat birliklerinin tank atışlarına dayanamayarak, 9 Kasımda yıkıldı. Yıklma anı bir kameraman tarafından görütülenince dünya tarih katliamına sessiz kalamadı. Türkiye’nin girişimleriyle bir inşaat firması tarafından aslına uygun şekilde tekrardan yapılan Mostar Köprüsü, 2004 yılında açıldı.
Mostar’da hediyelik eşyalar satarak hayatını kazanan Edin Namjetza, savaş sonrası yaşananları anlattı.
Köprünün savaş zamanından Hırvatlar tarafından yıkıldığın anlatan Edin, “Türkiye savaş sonrası çok yardım etti ve köprü yeniden yapıldı. 2004 yılında köprü yeniden açıldı. Şu anda çok turist geliyor. Osmanlı’dan miras kaldığı için Türk turistler yoğunlukta” dedi.
Tarihi Mostar kenti ve köprüsü, özellikle Türk turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Mostar’ı ziyaret için Hollanda’dan geldiğini söyleyen Tacettin Doğan, “Saraybosna ve Mostar Köprüsü’nü görebilmek için geldim. Tek kelimeyle muhteşem, tüylerimiz diken diken oldu. Ne istiyorlardı da burayı yıkmaya çalıştılar, kime ne zararı vardı bu kentin. Bunları düşündüm. Buradan çok etkilendim. Daha önce niye buraya gelmemişim diye kendime soruyorum. Burada manevi bir hava var” ifadelerini kullandı.
Mostar Köprüsü’nün 99 merdiveni Allah’ın isimlerini simgeliyor
1566 yılında Mimar Sinan’ın talebesi olan Mimar Hayruddin Efendi tarafından yapılan Mostar Köprüsü’nin hikayesi de ilgi çekici.
Bölgede yaşayan sakinler, Neretva Nehri’ni geçerken yaşadıkları sorunları dönemin Padişah’ı Kanuni Sultan Süleyman’a yazdıkları dilek mektubunda dile getirmiş ve ardından 1566 yılında Mimar Sinan’ın talebesi olan mimar Hayruddin tarafından köprü inşa edilmiş.
Döneminin ötesinde bir teknoloji ile 456 adet kalıp taş kullanılarak yapılan köprüde, taşların kuvvetli olması için yaklaşık 14 kilometre ötede yer alan başka bir toprak türü kullanılmış ve hatta bunun için taş ocağı açılmış. Köprü üzerinde bulunan 99 adet merdiven ise, Allah;’ın 99 ismini temsil ediyor.
(İHA)